Bramborovo-pšenično-žitný chleba / kváskový /

BILKOVAI Kuchařka: BILKOVAI

Domácí pekárna 28 názorů

Suroviny

300 g žitného kvasu (smícháme lžíci až dvě lžíce žitného kvásku, který uchováváme v lednici se 170 ml vody
170 g žitné mouky a necháme min 6-12 hodin rozkvasit při pokojové teplotě, 2 lžíce vzniklého kvasu odebereme a dáme zpět do lednice na další použití a zbytek použijeme na pečení chleba)
250 - 270 ml vody (lepší je vodu smíchat se dvěma lžícemi bílého jogurtu, aby to dohromady dalo 250-270ml)
100 g žitné chlebové mouky jemně mleté (Kaufland)
400 g hladké mouky pšeničné
100-120 g vařené brambory ve slupce, 3 a půl lžičky soli (používám odměrku z domácí pekárny)
1 velká lžíce drceného kmínu
1 velká lžíce celého kmínu
1 velká lžíce lněného semínka ( nemusí být)
1 velká lžíce chlebového koření z DM (nemusí být)
když spěcháme, tak přidáme cca čtvrtinku droždí z kostky, těsto rychleji vykyne
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na přípravu těsta použijeme pekárnu, která perfektně těsto propracuje.
    Do pekárny vložíme v pořadí: kvas, vodu, mouku, nastrouhaný brambor na jemno, sůl, kmín,semínka, koření. Zapneme program těsto a necháme vykynout.

  2. Těsto nesmí být moc tuhé, je povolenější (když bude potřeba, přidejte trošičku vody).

  3. Vykynuté těsto přendáme na mírně pomoučněnou pracovní plochu (použijeme žitnou mouku) a několikrát ho lehce překlopíme. Zacházíme s ním opatrně, abychom z těsta nevytěsnili bubliny.

  4. Vytvarujeme bochníček a potom ho překulíme do pomoučněné ošatky nebo cedníku, který jsme vystlali utěrkou a hodně ji pomoučili. Přikryjeme fólií a cca 30-60 minut necháme kynout v teple. Záleží na síle kvásku. Těsto by mělo minimálně zvětšit objem o 1/3.

  5. Troubu si zapneme na plný výkon. Vložíme do ní prázdný plech a necháme pořádně rozpálit.

  6. Po vykynutí těsto opatrně překlopíme na pečící papír nebo siikonovu podložku a rychle s ním do trouby na rozpálený plech. Plech dáváme doprostřed.
    Pečeme na plný výkon 10 minut a potom snížíme teplotu na 180 - 190°C a pečeme dalších 30 minut. Během pečení chléb postříkáme 3x vodou. Já používám rozprašovač.

  7. Upečený chleba vyndáme na mřížku a ještě jednou postříkáme. Krájíme až je vychladlý, jinak by se střídka srazila.

  8. Chleba je nadýchaný, střídka je hebká a vydrží díky bramboře velmi dlouho vláčný. Brambora není v chlebu chuťově poznat.

Poznámka

Odkaz na výrobu žitného kvásku je zde: http://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/

Test vykynutého těsta: když do něj píchneme prstem a rychle se vrací, tak není dostatečně vykynuté a při pečení by chleba popraskal.

Když se těsto vrací zpět pomalu, tak to je známka dát těsto do trouby.

Když se těsto nevrací a zůstane v něm důlek, tak je těsto překynuté a při pečení už se nezvedne a vznikne vám velmi nízký chleba /placák/.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 65 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bramborovo-pšenično-žitný chleba / kváskový /

  • BILKOVAI BILKOVAI(autorka receptu)

    aksvo: to mě těší :-)

    Odpovědět

  • aksvo aksvo

    V kváskových chlebech jsem začátečník ale konečně se dostavila obrovská chvála po upečení tohoto chleba. Je opravdu výborný, vláčný a skvěle chutná. U nás je nyní TOP:yes: díky moc za recept

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Děkuji za skvělý recept, Ivet... ukládám do kváskové sbírky :-!

    Odpovědět

  • ZaSolanem ZaSolanem

    Zmizel mi předešlý komentář:-), jen jsem tedy chtěla říct, že tento recept byl můj první pokus o přidání brambory do chleba..a jsem nadšená. Jinak se už pár let držím většinou spíše klasiky, nejsem ani moc semínkový typ:-).

    Odpovědět

  • ZaSolanem ZaSolanem

    A kůrka je zas jinak křupavá..a i střída malinko do žluta.. no lahoda.

    Odpovědět

  • gama19 gama19

    Moooc krásný chlík, určitě vyzkouším!:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI(autorka receptu)

    luckymili: kyselejší chleba je pravděpodobně z důvodu delšího kynutí. Tím těsto zkyselý. V tomto letním počasí kyne rychleji. U barvy kůrky to chce vychytat troubu. Každá peče jinak. Hladkého povrchu se docílí, když se chleba během pečení stříká vodou.;-)

    Odpovědět

  • luckymili luckymili(neregistrovaný)

    Dnes jsem vyzkoušela. Můžete mi poradit? Struktúrově super, ale chuťově trochu kyselé a i když upečené, stále na povrchu světlé a bez lesku. Děkuji.

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI(autorka receptu)

  • clupmi clupmi

    Tak to je prostě "vychytaný"!!! :yes::yes::yes:
    Jen si nedovedu představit čím vším (nebo koho) kolem sebe mlátí cholerik,když se nedaří:-D, což je při pečení chleba razdva. :-K

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI(autorka receptu)

    aisha:budu ráda, když vyzkoušíš. Já jich prubla několik, ale tento je náš nejoblíbenější. :-p:-*

    Odpovědět

  • aisha aisha

    Tento chlebik mi unikl..:-O..moc povedeny bochnik, jsi sikulka. Urcite vyzkousim..:yes:;-)..uz si to ukladam..:-K

    Odpovědět

  • Alexiss Alexiss

    Eva Prknová: Jestli mohu- jsou asi jen 2 možnosti: koupit v pekařství nebo sama vypěstovat, krásný návod zde je od cathleen. :-)

    Odpovědět

  • Eva Prknová Eva Prknová(neregistrovaný)

    Kde seženu ten kvásek:-(

    Odpovědět

  • ivka ivka(neregistrovaná)

    Jak se dostanu k žitnému kvásku?

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: bramborovo žitný chleba recept na žitný kvas aby byl kváskový chleba vláčný bramborovo psenicno zitny chleba bramborovo pšenično žitný chléb pšeničnožitný kváskový chleba jak poznat vykynutý kváskový chléb jak poznat vykynuté těsto vykynute testo jak poznat pšenično žitný kváskový chléb recept na kváskový chleba žitný kváskový chléb žitný kvas kváskový chléb recept kváskový chléb s brambory kvaskovy chleb kváskový chleba z brambory brambora v chlebu kvaskovy chleb s bramborou test žitného chleba

Zapomněl/a jsem heslo