Domácí chléb bez hnětení

leosek Kuchař: leosek

Doba přípravy: 10 minut Podle velikosti hrnků Slané pečivo 452 názorů

Suroviny

1 hrnek žitné mouky
3 hrnky hladké mouky
1 lžička kmínu
2 lžičky soli
0,5 lžičky sušeného droždí
To vše nasypeme do větší mísy a na sucho promícháme, pak přidáme
1 lžička octa
2 hrnky studené vody
Recept si zatím oblíbilo 165 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny promícháme, až vznikne řidší těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 12-18 hodin. Potom těsto v míse probereme vařečkou, znovu zasypeme moukou a necháme odpočinout 30 minut.

  2. Zatím si rozpálíme troubu na 230°C a vložíme do ní prázdný kastrol (nerez, smalt průměru asi 21-23 cm a suchý!) a necháme rozpálit cca 30 minut. Do horkého suchého kastrolu vyklopíme pomocí stěrky těsto, posypeme kmínem.

  3. Hrnec přikryjeme poklicí a pečeme při teplotě 230°C 30 minut, pak poklici sundáme a dopékáme asi 20 minut na 220°C. Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí hned čerstvě upečený, jen musíte dodržet těch 30 minut rozpálení suchého kastrolu.

Poznámka

Chléb je vynikající, křupavý a velmi jednoduchý.

Doporučuji plný hrnek 1/4 litru.

Trošku jsem recept upravil!! 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek žitné mouky. Chleba je ještě lepší a vždy se povede.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 8 348 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí chléb bez hnětení

  • simonavinc simonavinc

    Chleba je vynikajici. Pekla jsem ho uz mnohokrat, jen mam hodne silnou krupavou kurku, chleb vevnitr je hodne vlacny. Mam strach, ze kdyz ho vytahnu z trouby driv, nebude vevnitr dopecny. Pecu ve smalt hrnci. Ma taky nekdo takovou zkusenost? Krupavou kurcicku mam rada, ale tohle je pekna kura. :-) Dekuji.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    bofinka: No?Povedl se ? Já mám v troubě 3 pokus.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    bofinka: Tak snad se podaří i tak. Moje polovička v sobotu obcházela po kuchyni , třikrát se ptal , kdy bude a jaký bude chlebík ! Zbytečně jsem vysvětlovala, že je to pokus a nemusí to vyjít! Chodil po kuchyni mlsně, jako dragoun po dívčí škole ! Chvilku mu to nadšení vydrželo, chlebík chutnal, pak to zgumovatělo a to zklamání ! :-O

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Veronika.Hrozna: Tento chleb jsem delala uz hodne davno a ted jsem zalozila z polovicni davky /mela jsem malo psenicne chlebove mouky/, pak dam vedet.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    bofinka: Já se na tebe vůbec nezlobila, já se zlobím na sebe a na kvasnice a vůbec! ;-(

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Veronika.Hrozna: Nezlob se, ale vidim az ted :-(

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    bofinka: Jak mám vědět , že do konce kynutí je 45 minut, jsem snad věštec? Ty kvasnice mají cochcárnu!

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Pecule: No, bohové chleba jsou ti nakloněni! Když vidí , že já zadělávám na chléb, tak zdrhají i oknem!

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    auspecu: Jediná útěcha je , že se v tom neplácám sama ! ;-) Přesně tohle mám i já! Gumový chléb.:no:8-(

    Odpovědět

  • Pecule Pecule

    Tento recept je super... Už nepeču jiný... Vyzkoušela jsem mnoho receptů, ale vždy jsem se vrátila k tomuto... Minule mě tlačil čas,tak jsem vše nacházela do pekárny, po uhneteni jsem nechala 4h kynout a pak upekla v normální troubě a byl výborný... Vždy dávám pol. Mouku, hladkou i zitnou a ještě se mi nestalo, že by se nepovedl:-):-):-)

    Odpovědět

  • auspecu auspecu

    Veronika.Hrozna: Tak já to mám taky tak už třetí chleba a :no: myslela jsem jestli to není troubou? Mám horkovzdušnou. Jinak dělám přesně podle popisu a druhý den už není jedlí, je jak guma. ;-(

    Odpovědět

  • Miras64 Miras64

    Veronika.Hrozna: to je divný tenhle chleba je snad jediný který se zatím vždy povedl.Necháte ho pořádně vychladnout(krájím až když je studený);-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: Ráda bych se pochlubila , jako posledně s vánočkou, ale nemohu sloužit. To poleno klidně spolknu, ono je to totiž pravda ! ;-(

    Odpovědět

  • casino casino

    Veronika.Hrozna:
    Na rozdíl od hrnkových rcp:no: vás mám docela rád a nemyslím, že jste až takové poleno jak píšete:-8:-):-D
    Zkuste zkusit totok:
    400g hl. mouka + 200g režná mouka + 2KL sůl + 1KL kmín + 1sušené droždí (t.j. 10g) Smíchat + přidat 475ml vody + 2PL octu
    Vykynuté = zdvojnásobí objem.
    Po přemísení nechám kynout v "ošatce" (míse, kastrolu) na peč. papíru, se kterým ho pak přemístím do rozpáleného "litiňáku" (váš oblíbený modrý železňák je na uvedené množství tak akorát)
    Těsto je hustější než to v rcp uvedené a protože ho nepřeklápíte, tak s ním v klidu můžete kouzlit: potírat, sypat čím je libo, žiletkovat a až pak se v rozpáleném hrnci ocitne natotata, aniž by hrnec a poklice (tu "žhavím" v peci pod hrncem, vůbec ji nevyndávám) chladl.
    Časy a teploty v rcp uvedené jsou OK, bez poklice dopékám na barvu. Rcp jsem si trošku upravil, protože mám rát kůrku jako překližka:yes: Cheba uchovávám nebalený na kuch. lince, pouze řeznou plochu kryji fólií (v podstatě je chleba stopořený nastojato na fólii) a sní se do mrtě :yes:
    No, tak ať se dílo podaří...:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Veronika.Hrozna: Před hodinkou jsem upekla další , stejný výsledek. Jak ho nakrojím je dobrý a pak za hodinku je uvnitř jakoby takový hutný a gumový , i když jsou v něm dírky. Já totiž ani nepoznám , jestli je už dobře nakynutý , když ho mám probírat vařečkou, nakynutý není ani ve videu vidět! Nevím, jestli ta moje trouba má opravdu 230 stupňů , zkusím další várku a přidám teplotu. No prostě ......;-( , každá rada drahá!

    Odpovědět

1 2 3 9 16 24 31

Tématické fráze: chléba bez hnětení chleb bez hneteni chleba bez hnětení recept domácí chléb recept na chleba bez hnětení chleba bez hnětení video domácí chléb za 12 kč chléb bez hnětení pečený v kastrolu pečení chleba bez hnětení nejlepší recept na domácí chléb chléb pečený v kastrolu nejlepší domácí chléb domaci chleb recept nejlepší domácí chleba chléb z pekáčku domácí chléb pečený v kastrolu kváskový chléb bez hnětení recept na hrnečky chleba pečený v kastrolu domací chléba nejlepší recept na chleba

Zapomněl/a jsem heslo