Domácí chléb bez hnětení

leosek Kuchař: leosek

Doba přípravy: 10 minut Podle velikosti hrnků Slané pečivo 416 názorů

Suroviny

1 hrnek žitné mouky
3 hrnky hladké mouky
1 lžička kmínu
2 lžičky soli
0,5 lžičky sušeného droždí
To vše nasypeme do větší mísy a na sucho promícháme, pak přidáme
1 lžička octa
2 hrnky studené vody
Recept si zatím oblíbilo 157 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny promícháme, až vznikne řidší těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 12-18 hodin. Potom těsto v míse probereme vařečkou, znovu zasypeme moukou a necháme odpočinout 30 minut.

  2. Zatím si rozpálíme troubu na 230°C a vložíme do ní prázdný kastrol (nerez, smalt průměru asi 21-23 cm a suchý!) a necháme rozpálit cca 30 minut. Do horkého suchého kastrolu vyklopíme pomocí stěrky těsto, posypeme kmínem.

  3. Hrnec přikryjeme poklicí a pečeme při teplotě 230°C 30 minut, pak poklici sundáme a dopékáme asi 20 minut na 220°C. Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí hned čerstvě upečený, jen musíte dodržet těch 30 minut rozpálení suchého kastrolu.

Poznámka

Chléb je vynikající, křupavý a velmi jednoduchý.

Doporučuji plný hrnek 1/4 litru.

Trošku jsem recept upravil!! 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek žitné mouky. Chleba je ještě lepší a vždy se povede.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 8 222 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí chléb bez hnětení

  • dokom dokom

    Chléb je výborný a téměř bez práce. Manžel rád peče, ale dělá z toho obřad /zamatlá celou kuchyň/vyzkoušel už hodně receptů, já jsem našla tento a je nejlepší.:-!:-!:-! Pečeme v remosce. :yes:

    Odpovědět

  • Hambro Hambro

    dajzy69: Nemusíš se bát a klidně cibulku přidej. Mám to vyzkoušené a chutnalo nám :yes:

    Odpovědět

  • marbene marbene

    Dnes jsem zkoušela upéct tento chleba.Pekla jsem ho v nerezovém kastrolu.Zvrchu je krásně upečený,ale ze spoda je bílý.Jestli to je tím nerezem nebo v čem je chyba.Příště ho zkusím v té skleněné míse a uvidímJinak mám vyzkoušený chleba,který mám upečený cca za 3 hodiny.Ten hodím na skleněné víko od mísy vyložený pečícím papírem,potřu ho vodou a peču.

    Odpovědět

  • dajzy69 dajzy69

    Výborný !!!! Zkoušel jste někdo přidat např. Pečenou cibulku? Bojím se co by to s těstem udělalo...

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    srettka: Žiadne sklo nepraskne, len nesmie naň prísť kontrastná teplota. Takže ak vyberiem čokoľvek z rúry v horúcom skle, treba postaviť na drevenú podložku, nie na niečo kovové a studené. Ak ti na horúce sklo prskla studení voda, fakt stačí kvapka a môže prasknúť. Preto aj ak treba niečo podliať v rúre v skle, vždy horúcou vodou, ;-)

    Odpovědět

  • srettka srettka

    magdalenka: A neprdne?:-O Mě se jednou povedlo cáknout na dekl ze skleněného pekáče, který jsem vytáhla z trouby a praskl. Jinak by se mi to líbilo. Já mám ráda sklo do trouby, protože je do něj krásně vidět.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Lilith-Isa: bez problémov. Ja som piekla v sklenej jenskej mise.

    Odpovědět

  • Lilith-Isa Lilith-Isa

    Úžasný recept , pokaždé se povede :) jen se chci zeptat jestli jde použít skleněná zapékací mísa? :-8:-8

    Odpovědět

  • marbene marbene

    Psala jsem,že chleba je výborný.Akorát ho zkusím upéct ve skle.Naspodu je světlý.A musím ještě vyzkoušet,jestli je lépe upečený na dolní mřížce nebo na středu:-):-):-)

    Odpovědět

  • marbene marbene

    Dnes jsem pekla poprvé a můžu jen doporučit<3<3<3;-)

    Odpovědět

  • ellen ellen(neregistrovaný)

    Tento chleba peču už léta, ještě se mi nikdy nestalo, že by se nepovedl a všem chutná. Peču ve skle (sklo se dobře rozpálí), místo 1 hrnku hladké mouky dávám 1 hrnek polohrubé - chleba je pak kypřejší. Po 15 minutách a pak asi tak každých 10 minut během pečení potírám chleba slanou vodou (pomocí mašlovačky), a po upečení a vyklopení ze všech stran, aby kůrky nebyly příliš tvrdé, a chleba při pečení nepopraská. Zatím jsem lepší recept na chleba nenašla.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    leosek: ale tady přeci jsme na receptech:-!
    Jen jsou tu u každého vyžadovány základy slušného chování, včetně slušně psaných komentářů pod recepty - proto tahle upozornění ;-)

    Odpovědět

  • leosek leosek(neregistrovaný)

    tejaja: Dobrý den,bude lepší když se budete starat o recepty a ne o moji osobu.Nazdar:-!:-!:-!

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    tejaja: někteří lidé ani nevědí, co to je. Děkuji Vám :-):-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    leosek: Trocha slušnosti nezaškodí nikomu, čo ty na to?

    Odpovědět

1 2 3 8 15 21 28

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: chléba bez hnětení chleb bez hneteni chleba bez hnětení recept domácí chléb chleba bez hnětení video recept na chleba bez hnětení domácí chléb za 12 kč chléb bez hnětení pečený v kastrolu pečení chleba bez hnětení nejlepší recept na domácí chléb chléb pečený v kastrolu nejlepší domácí chléb domaci chleb recept nejlepší domácí chleba chléb z pekáčku domácí chléb pečený v kastrolu kváskový chléb bez hnětení recept na hrnečky chleba pečený v kastrolu nejlepší recept na chleba chleba bez hnětení za 12 kč

Zapomněl/a jsem heslo