Domácí chléb bez hnětení

leosek Kuchař: leosek

Doba přípravy: 10 minut Podle velikosti hrnků Slané pečivo 456 názorů

Suroviny

1 hrnek žitné mouky
3 hrnky hladké mouky
1 lžička kmínu
2 lžičky soli
0,5 lžičky sušeného droždí
To vše nasypeme do větší mísy a na sucho promícháme, pak přidáme
1 lžička octa
2 hrnky studené vody
Recept si zatím oblíbilo 181 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny promícháme, až vznikne řidší těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 12-18 hodin. Potom těsto v míse probereme vařečkou, znovu zasypeme moukou a necháme odpočinout 30 minut.

  2. Zatím si rozpálíme troubu na 230°C a vložíme do ní prázdný kastrol (nerez, smalt průměru asi 21-23 cm a suchý!) a necháme rozpálit cca 30 minut. Do horkého suchého kastrolu vyklopíme pomocí stěrky těsto, posypeme kmínem.

  3. Hrnec přikryjeme poklicí a pečeme při teplotě 230°C 30 minut, pak poklici sundáme a dopékáme asi 20 minut na 220°C. Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí hned čerstvě upečený, jen musíte dodržet těch 30 minut rozpálení suchého kastrolu.

Poznámka

Chléb je vynikající, křupavý a velmi jednoduchý.

Doporučuji plný hrnek 1/4 litru.

Trošku jsem recept upravil!! 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek žitné mouky. Chleba je ještě lepší a vždy se povede.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 956 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí chléb bez hnětení

  • ataka ataka

    zeleja: Děkuji:-K

    Odpovědět

  • zeleja zeleja

    Vynikající chleba :). Peču ten vylepšený s polohrubou moukou. Děkuji za recept :yes:. Jana

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Veronika.Hrozna: Dle stejného receptu, peče chléb moje dcera! Přidala jsem fotku! Mě se takový nepovede!;-( Po kom to to dítě má?:-D

    Odpovědět

  • Libulka Libulka

    Simono, jestli ještě pečete tento chleba, postříkejte ho během pečení vodou z rozprašovače, nebo dejte na něho alobal. Pokud máte ten hrnec s poklicí, tak jen stříkněte vodou. Po upečení taky nebo zabalte na chvíli do vlhké utěrky. Já už jsem pokročila dál, peču chleba kváskový - v remosce nebo troubě a taky rosím. Hodně štěstí:-K

    Odpovědět

  • simonavinc simonavinc

    Chleba je vynikajici. Pekla jsem ho uz mnohokrat, jen mam hodne silnou krupavou kurku, chleb vevnitr je hodne vlacny. Mam strach, ze kdyz ho vytahnu z trouby driv, nebude vevnitr dopecny. Pecu ve smalt hrnci. Ma taky nekdo takovou zkusenost? Krupavou kurcicku mam rada, ale tohle je pekna kura. :-) Dekuji.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    bofinka: No?Povedl se ? Já mám v troubě 3 pokus.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    bofinka: Tak snad se podaří i tak. Moje polovička v sobotu obcházela po kuchyni , třikrát se ptal , kdy bude a jaký bude chlebík ! Zbytečně jsem vysvětlovala, že je to pokus a nemusí to vyjít! Chodil po kuchyni mlsně, jako dragoun po dívčí škole ! Chvilku mu to nadšení vydrželo, chlebík chutnal, pak to zgumovatělo a to zklamání ! :-O

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Veronika.Hrozna: Tento chleb jsem delala uz hodne davno a ted jsem zalozila z polovicni davky /mela jsem malo psenicne chlebove mouky/, pak dam vedet.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    bofinka: Já se na tebe vůbec nezlobila, já se zlobím na sebe a na kvasnice a vůbec! ;-(

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Veronika.Hrozna: Nezlob se, ale vidim az ted :-(

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    bofinka: Jak mám vědět , že do konce kynutí je 45 minut, jsem snad věštec? Ty kvasnice mají cochcárnu!

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Pecule: No, bohové chleba jsou ti nakloněni! Když vidí , že já zadělávám na chléb, tak zdrhají i oknem!

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    auspecu: Jediná útěcha je , že se v tom neplácám sama ! ;-) Přesně tohle mám i já! Gumový chléb.:no:8-(

    Odpovědět

  • Pecule Pecule

    Tento recept je super... Už nepeču jiný... Vyzkoušela jsem mnoho receptů, ale vždy jsem se vrátila k tomuto... Minule mě tlačil čas,tak jsem vše nacházela do pekárny, po uhneteni jsem nechala 4h kynout a pak upekla v normální troubě a byl výborný... Vždy dávám pol. Mouku, hladkou i zitnou a ještě se mi nestalo, že by se nepovedl:-):-):-)

    Odpovědět

  • auspecu auspecu

    Veronika.Hrozna: Tak já to mám taky tak už třetí chleba a :no: myslela jsem jestli to není troubou? Mám horkovzdušnou. Jinak dělám přesně podle popisu a druhý den už není jedlí, je jak guma. ;-(

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 9 16 24 31

Tématické fráze: chléba bez hnětení chleb bez hneteni domácí chléb chleba bez hnětení recept domací chléba recept na chleba bez hnětení chleba bez hnětení video domaci chleb recept domácí chléb za 12 kč pečení chleba bez hnětení recept na chleba chléb bez hnětení pečený v kastrolu nejlepší recept na domácí chléb chléb pečený v kastrolu nejlepší domácí chléb recept na domácí chleba recept na domácí chléb nejlepší domácí chleba domácí chleba recept chléb z pekáčku