Domácí kmínový chleba

kucerova45 Kuchařka: kucerova45

Slané pečivo 262 názorů

Suroviny

1 kg hladké mouky
6 dl vlažné vody
2 lžičky soli
2 lžíce kmínu
1 kostka droždí - 42 g
2 lžíce oleje
1 kostka cukru
vejce na potření
kmín na posypání
Recept si zatím oblíbilo 118 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažné vody dáme kostku cukru, rozdrolíme droždí a necháme ho nakynout.

  2. Do mísy dáme mouku, sůl, kmín a promícháme. Přidáme olej a kvásek z vody a droždí. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.

  3. Plech vymastíme sádlem, na něj položíme bochánek z vykynutého těsta a necháme přikryté utěrkou opět kynout asi 30 minut.

  4. Předehřejeme troubu na 225°C, bochánek na povrchu třikrát nařízneme ostrým nožem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem, dáme péct do spodní části trouby na 15 minut, potom teplotu snížíme na 200°C a dopečeme 25 minut.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 12 821 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí kmínový chleba

  • Lucienna Lucienna

    Dnes jsem ho upekla z poloviční dávky a je výborný. Všem doporučuji :yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • zemarkyta zemarkyta

    Dnes jsem pekla poprvé a je naprosto luxusní. Takže :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    floritar: Malý plech s vodou na spodek trouby, jednak chleba nakypří pára a jednak zabrání spálení zespoda.

    Odpovědět

  • floritar floritar

    Dobrý den,prosím radu pekla jsem dnes ale v plynové troubě a nemám tam stupně tak pekla jsem menším časovém pásmu bo už byl trochu spálený dole, nějaká rada??

    Odpovědět

  • Renata L Renata L

    Pekla jsem z poloviční dávky a musím říct,že není vůbec špatný.:-)Potírala jsem slanou vodou.Příště zkusím hl.mouku nakombinovat s žitnou a přidám semínka<3

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Lenunka: My máme naopak rádi, když kůrka praskne co nejvíc - ty křupové okraje jsou pak nejlepší! Kdysi to říkala i teta mého muže, která pracovala v pekárně. Dodnes v obchodě sáhneme raději po prasklém chlebu (už se často nevidí). Proč je lepší? Snad proto, že tou prasklinou vyjde pára ven? :-*

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    casino: já mám od mamky recept na chléb, který se potírá před pečením bílkem, pak až se nařízne, a v průběhu pečení i po něm se párkrát potře slanou vodou, aby kůrka nepraskala, do trouby dávám i nádobku s vodou kvůli páře :-)

    Odpovědět

  • casino casino

    hosta: "... video zatím skryto"
    A proč?
    Já to vííídeo ještě stihl zhlédnout a nic mě nepohoršuje, dokonce ani ta chlupatá ruka neééé:-D
    Naopak! Mám rád nízké chlebíky, kde vypečená kůrka vítězí nad střídou:yes: Kdysi, spešl pro mě, jeden pekař nechával těsto překynout, že aby měl placatý bochník více kůrky podle mého přání :-)
    Ale k videu:
    Myslím, že video "dojelo" především na to, že tvůrce se držel receptu: "... potřeme rozšlehaným vejcem...":-( a výsledný produkt vypadal spíše nechutně;-(
    Chleba se běžně potírá vodou po upečení a já mlžím někdy i před pečením, aby se na povrch lépe přichytil semencový posyp:yes:
    Ale potírat VEJCEM:-! tak to je pro mou maličkost novinka :-O a podle obrázků soudím, že většina tvůrců se řídila selským rozumem a chleba PŘED pečením vejcem nepotřela :-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Simona Skolakova: naprostý souhlas - video zatím skryto:-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Simona Skolakova: Souhlasím, ne vždy je video povedené..a jak se říká. když dva dělají totéž...nemusí to být totéž..:-O:-O:-O

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Tak nevím,ale fotečky receptíku by mi zlákaly více než teda video,ten výsledek je nesrovnatelný.Někdy by bylo lépe snad ani to video nedávat jen to pokazí dojem z receptu a může aj odradit,tady se to opravdu nepovedlo,nebo snad autorka s výsledkem souhlasí????Protože její chlebík opravdu láká k vyzkoušení,ale kdyby tam bylo jen to video,tak mne by to osobně moc nelákalo,hledala bych jiný recept:-(

    Odpovědět

  • dadulena dadulena

    Úžasný recept. Sice jsem použila mouky ala co dům dal (kombinace vicezrnné hladké a obyč), ale i tak úžasný výsledek. S těstem se skvěle pracovalo a ta chuť...no lepší než kdejaký kupovaný. Receptík si ukládám.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Prochazkovadagmar Prochazkovadagmar

    Dělala jsem z poloviční dávky a je skvělý <3

    Odpovědět

  • Valkhyra Valkhyra

    Dělala jsem z poloviční dávky a nechala 3x kynout a je vynikající :yes:

    Odpovědět

  • Ivanka1960 Ivanka1960

    V neděli jsem chleba vyzkoušela, a ve středu už peču druhý. Je opravdu vynikající. Chleba už nebudu kupovat.:yes::yes:

    Odpovědět

1 2 3 5 10 14 18

Tématické fráze: domácí chleba recept na domácí chleba chleba recept recept na chleba domácí chléb domácí chleba recept kmínový chléb domácí chleba recepty kmínový chleba nejlepší recept na domácí chleba domácí chléb recept domácí chléb recept z chlebové mouky nejlepší recept na domácí chléb jak upect domaci chleba recept na domácí chléb nejlepsi domaci chleba jak upect chleba chléb domácí recept domácí chléb kminovy chleb recept

Zapomněl/a jsem heslo