Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí kmínový chleba

Není nad domácí voňavý a křupavý chléb. Nejlepší je kváskový, ale ten vyžaduje dostatek času, který ne vždy máme. Když vás někdo pozve třeba na grilovačku a chcete přinést dobrý chléb s láskou pečený, tak se vám bude hodit tento recept.

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 125 min

125 min (75 min příprava + 50 min tepelná úprava)

17. 9. 2010 20:48

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie16 435 kJ / 3 928 kcal
Bílkoviny116,50 g
Tuky45,00 g
Vláknina37,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 16 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy745,50 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst daší

Komentáře

Tonja

15. 8. 2021 19:51

Přečetl jsem si všechny komentáře a napadlo mě na některé reagovat:

1/ Pár pekařek si stěžuje na suchou a tvrdou kůrku. Proti tomu je nejlepším opatřením péct tzv. s párou, tj. dát do trouby kastrůlek s trochou horké vody nebo zapařit troubu postříkáním vodou ručním postřikovačem. V případě nouze je také možné ještě stav trochu napravit tak, že na upečený a ještě horký chleba stříknete trochu vodní mlhy.

2/ Jakmile chleba na mřížce už není horký, ale je ještě dost teplý, přikryjte ho (suchou) utěrkou a nechte vychladnout pod utěrkou. Trvá to sice trochu déle, ale chleba bude vláčnější, kůrka neztvrdne na kámen.

3/ Několika kuchařkám nakynutý bochník splaskl při nařezávání nebo po vložení na plech. S největší pravděpodobností se jednalo o překynuté těsto; je třeba příště dát bochník do trouby o trochu dříve.

4/ Pár diskutujícím tento chléb připomínal buchtu. Použijte proto příště více kmínu nebo chlebového koření a hlavně přidejte do těsta 1 - 2 polévkové lžíce octa; já doporučuji ocet jablečný.

5/ Samozřejmě, že je možné péct i celopšeničné chleby, ale pokud se část (např. 1/3) pšeničné mouky nahradí moukou žitnou, bude výsledná chuť "chlebovější". Všimněte si, že velká část zkušenějších pekařek to tak dělá a zmiňuje to i v komentářích. Nelekněte se však toho, že těsto s přidáním žitné mouky bude lepivější.

6/ Z vlastní praxe můžu doporučit tzv. překládání těsta. Tento krok při zpracování těsta vede k lepšímu vykynutí, má to vliv na strukturu lepku v těstě, který "udržuje" bublinky CO2 v těstě stabilní.

7/ Všiml jsem si, že někteří začátečníci pekaři nerozlišují kvásek zadělaný z droždí (kvasnic) a kvásek žitný. Oba mají při pečení stejnou funkci, tj. vytvořit v těstě bublinky a tím těsto nakynout. U pečení s žitným kváskem se však droždí vůbec nepoužívá. A má to i vliv na kvalitu výsledného chleba. Chleba nakynutý droždím některé lidi nadýmá a má krátkou trvanlivost (na pečivu v obchodech je uvedeno, že se má spotřebovat do 48 hodin), po této době většinou pečivo zplesniví. Naopak chleba vyrobený s požitím žitného kvásku je lépe stravitelný a má dlouhou trvanlivost, dá se jíst klidně i po 5 dnech a nezplesniví, ale ztvrdne.

Tonja

15. 8. 2021 19:08

casino: Casino, pokud máš rád spíše kůrku než střídku a děláš proto někdy chleby placaté, zkus upect francouzský fougasse, to je samá kůrka, střídu tam snad ani nenajdeš. Já ho občas dělám (někdy s olivami) a moc nám chutná.

lenkavincibrova@seznam.cz

12. 6. 2021 18:41

Děkuji za recept. Dělám z poloviční dávky, akorát cukru a oleje dám stejně jako na celé kilo mouky. Používám sušené droždí - 1 sáček. Někdy dávám různá semínka nebo koření : kardamom, sušený česnek, koriandr. Těsto zpracovávám rukama namazanýma olejem nebo sádlem, aby se mi na ruce nelepilo. Peču na horkovzduchu 15 min 200C a potom 30 min na 150C. :yes:

Petra Dvor.

16. 4. 2021 20:09

Dobrý den, přidávám fotečku. Chleba je moc dobrý, hned ho půlka zmizela <3

mijinka_cz

5. 4. 2021 11:49

Zkusila jsem, přidala jsem navíc teda smaženou cibulku a je výborný :yes:

pe3cek

27. 3. 2021 10:50

Dal jsem ještě slunečnicová semínka a dopadl skvěle. :yes:

PavlinaK.

21. 2. 2021 13:45

Vyzkoušela jsem přesně podle receptu a je skvělý. Všem moc chutná, děkuji. :-K:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes:

janaguzy

5. 2. 2021 17:49

skvelý recept, chlebík sa vydaril, je úžasný

Zorro

1. 2. 2021 17:46

Je vynikajíc:yes:

Therezska

30. 1. 2021 22:05

MamlajdaD: Děkuji Vam:-8:yes::-8

MamlajdaD

30. 1. 2021 18:07

Therezska: V surovinách je psáno 1 kg hladké mouky a to znamená, že se jedná o pšeničnou mouku, u jiné mouky by druh byl uveden u pšeničné se to rozumí samosebou - bez toho upřesnění. ;-):-8

Therezska

30. 1. 2021 17:16

Jakou mouku používáte?psenicnou nebo zitnou?děkuji :yes:

SuBaru

24. 1. 2021 19:22

Lenna.sin: Dobrý den, pekla jste u poloviční dávky kratší čas, prosím?:-)

Petra123456

22. 1. 2021 13:05

Vynikající, jen jsem namichala celozrnou a hladkou mouku. Ale úžasný chleba. <3:-)<3

drumy

5. 1. 2021 21:46

lepsi chleb jsem jeste nejedl<3:-K

1 2 3 4 6 11 16 21

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: domácí chleba recept na domácí chleba chleba recept recept na chleba domácí chléb domácí chleba recept kmínový chléb domácí chleba recepty kmínový chleba domácí chléb recept nejlepší recept na domácí chleba nejlepší recept na domácí chléb domácí chléb recept z chlebové mouky nejlepsi domaci chleba jak upect domaci chleba recept na domácí chléb jak upect chleba nejlepší domácí chleb chléb domácí kminovy chleb recept

Suroviny: mouka hladká, voda, sůl, kmín celý, droždí, olej, cukr, vejce, kmín celý

TopRecepty.cz

Domácí kmínový chleba

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yX66