Domácí kmínový chleba

kucerova45 Kuchařka: kucerova45

Slané pečivo 248 názorů

Suroviny

1 kg hladké mouky
6 dl vlažné vody
2 lžičky soli
2 lžíce kmínu
1 kostka droždí 42 g
2 lžíce oleje
1 kostka cukru
vejce na potření
kmín na posypání
Recept si zatím oblíbilo 96 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažné vody dáme kostku cukru, rozdrolíme droždí a necháme ho nakynout.

  2. Do mísy dáme mouku, sůl, kmín a promícháme. Přidáme olej a kvásek z vody a droždí. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.

  3. Plech vymastíme sádlem, na něj položíme bochánek z vykynutého těsta a necháme přikryté utěrkou opět kynout asi 30 minut.

  4. Předehřejeme troubu na 225°C, bochánek na povrchu třikrát nařízneme ostrým nožem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem, dáme péct do spodní části trouby na 15 minut, potom teplotu snížíme na 200°C a dopečeme 25 minut.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 606 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí kmínový chleba

  • Ivanka1960 Ivanka1960

    V neděli jsem chleba vyzkoušela, a ve středu už peču druhý. Je opravdu vynikající. Chleba už nebudu kupovat.:yes::yes:

    Odpovědět

  • Petr48 Petr48

    Dnes jsem upekl a je vynikající.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • eleonor eleonor

    Výborný chleba, dnes ho peču podruhé :-) Mouku míchám 40:60 žitnou a pšeničnou a je skvělý :yes:

    Odpovědět

  • Alexandra11 Alexandra11

    Vynikající mám upečeno děkuji za recept :-K <3

    Odpovědět

  • cudlaboi cudlaboi

    Povedl se jenom místo vody jsem dal syrovátka.

    Odpovědět

  • Zuzana Zuzana(neregistrovaná)

    Dobrý večer,

    včera jsem pekla tento chlebik. Chleba po vyndani byl krásný, ale uvnitř tvrdý. Cim to může být?

    Děkuji

    Odpovědět

  • Marie Marie(neregistrovaný)

    kváskový: Dobrý den, mohu také poprosit o recept na chléb po prababíčce? Děkuji

    Odpovědět

  • MirkaL MirkaL

    Dneska jsem pekla kminacek jen z pul kila mouky. Zkusila jsem ho upect na stare zelezne panvici, kterou jsem koupila v Goodwillu za pouhe $3,00 a chlebik je uplne super! Pekla jsem ho 10 minut na 225C a pak na 200C - 20 minut ...takze celkem jen 30 minut a ma moc mnamy vypecenou kurcicku, uvnitr je pekne vlacny a jemny. Uz ho jinak pect nebudu. <3

    Odpovědět

  • Jarda bubu Jarda bubu(neregistrovaný)

    Chlebík je hotoví a vypadá nádherně tak snad bude i chutnat. Měl jsem nejdříve moc řidké těsto tak jsem dodával mouku a nakonec mám čistou váhu chleby 1,8 kg a je přes celí pekáč. Příště dám 5dcl vody a mělo by to být akorát ale na množství u nás nehledíme protože je nás doma 5 jedlíků takže si myslím že se po chlebu jen zapráší. Pokud se vezme cena za suroviny na tento chlebík tak cca 15,- kč suroviny a cca 5,-kč elektrika takže super. Vejce na potření jsem nedával a při vytažení z trouby jsem potřel chlebík slanou vodou. Vejcem potírám domácí veku. ;-)

    Odpovědět

  • Jarda bubu Jarda bubu(neregistrovaný)

    Právě jdu zkoušet Váš recept. Zalíbil se mi a vypadá podobně tak jak kdysi dělávala chleba moje mamka a to měla recept přímo od pekaře z pekárny v Roudnici nad/L Těsto mi právě kyne. Jen jsem všem chtěl poradit s tím že když hnětou těsto tak je lepší si těsto vyndat z misky a doválet těsto na válu a nebo na pracovní desce kuchyňské linky. Těsto by mělo být polotuhé a nemělo by se chytat válu či prac.desky.

    Odpovědět

  • Blanka Blanka(neregistrovaná)

    Výborný chleba, jen jsem více dala soli. Přidala jsem ořechy a měl veliký úspěch u celé rodiny. Moc děkuju. ;-)

    Odpovědět

  • Mirka Mirka(neregistrovaná)

    Rozmaryna:
    Tak si ho dochutte. Ja treba davam na pul kila mouky 13 gramu soli, bez soli to neni ono. No a zkombinuju mlety i cely kmin, rozmarynku, tymian a davam i vice oleje, delam chleba obycejne jen z polovicni davky a davam presto 3 lzice oleje. Chlebik je mekkoucky a vlacny, nic se me nedrobi.

    Odpovědět

  • Rozmaryna Rozmaryna

    Na obrázek tohoto chleba jsem narazila na internetu náhodou. Nikdy jsem chleba nepekla, ale vypadá na fotce nádherně, tak jsem se do toho pustila. Ale potvrdilo se rčení, není všechno zlato, co se třpytí. Chleba se mi opravdu povedl, nádherně vykynul, vzhledově nádherný. Dodržela jsem postup do puntíku. Ale:
    Slova mého manžela, když ho ochutnal: "Ňákej planej". S tím nešlo nesouhlasit. Já ještě měla další výhrady. Přišla mi velmi tenká chlebová kůrka a chleba byl takový buchtoidní, drobivý, což nemá ráda. Víckrát chleba nepeču. Není nad chleba od Svobody a Březíka ze Zlína:no::-(.

    Odpovědět

  • Mirka Mirka(neregistrovaná)

    Pouzivam tento recept, ale delam chlebik jen z polovicni davky, vazi cca 815 g. Takze ho pecu na 225C-15 min
    a pak na 200-C -25min. Poslednich 15 minut ho ale prikryvam papirem, protoze zvrchu ma v tu dobu uz krasnou barvu a nechci ho spalit. Pridavam slunecnicova a lnena seminka, take rozmarynu. Ihned po upeceni ho zabalim do uterky a polozim na mrizku ...aby chladl pomalounky, pak neni kurka tvrda.

    Odpovědět

  • iwuskka17 iwuskka17

    VYBORNY:-D

    Odpovědět

1 2 3 5 9 13 17

Tématické fráze: domácí chleba chleba recept recept na domácí chleba recept na chleba domácí chléb kmínový chléb domácí chleba recepty domácí chleba recept kmínový chleba nejlepší recept na domácí chleba domácí chléb recept z chlebové mouky nejlepší recept na domácí chléb jak upect domaci chleba jak upect chleba nejlepsi domaci chleba recept na domácí chléb chléb domácí recept domácí chléb jak se peče chleba kminovy chleb recept

Zapomněl/a jsem heslo