Jíchy pro zdravé rostliny: Poradíme, jaké mají výhody a jak je připravovat
Jíchy používáme k přihnojování rostlin, především zeleniny. K jejich výrobě nepotřebujeme žádnou chemii, připravíme je snadno a zcela zadarmo. Jíchy podporují růst a zlepšují zdravotní stav i obranyschopnost zeleniny.
Jícha představuje jednoduchou a levnou možnost, jak získat kvalitnější a zdravější zeleninu, a to bez velké námahy. Využijeme k tomu sílu přírody a léčivé vlastnosti některých bylin. Kopřivy a kostival patří k nejcennějším rostlinám nejen pro naše zdraví, ale také pro naši zahradu. Výživnou jíchu připravujeme i ze slepičího trusu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit jíchu
Jíchy připravujeme poměrně jednoduše.
- Do velké nádoby dáme nasekané vybrané byliny, obvykle kopřivy, kostival, přesličku nebo pelyněk.
- Na byliny nalijeme vodu, nejlépe dešťovku, nádobu zakryjeme, ale ne pevně.
- Obsah necháme 1–2 týdny na teplém místě kvasit. Pěnění a také zápach jsou znakem probíhajícího kvašení.
- Jakmile proběhne kvašení, začneme jíchu používat k zalévání, vždy ji však musíme naředit. Obvyklý poměr je 1:10 tj. 1 díl jíchy na 10 dílů vody.
- Jíchu lijeme ke kořenům rostliny, nejlépe ráno nebo večer. Přihnojování provádíme obvykle jednou za dva týdny.
Tipy, jak připravovat jíchy
Iva Musilová, poradkyně přírodních zahrad, uvádí několik rad, jak správně připravovat jíchy:
- Používáme velkou nekovovou nádobu s víkem.
- Byliny dáváme do řídkého pytle od brambor, aby se pak mohly pohodlně odstranit a aby rostlinné zbytky neucpávaly konev.
- Během kvašení jíchu promícháváme.
- Až jícha přestane pěnit, je hotová. Jíchy hodně páchnou.
- Vždy nutno ředit (min. 1:10).
- Můžeme kvasit různé byliny dle jejich léčivých účinků.
- Do jednoho sudu můžeme dát vykvasit společně kopřivy a kostival. Touto jíchou je dobré začít hnojit.
- Když jdou rostliny do plodnosti je vhodné přejít na zkvašený slepičí trus, který si připravíme v druhém sudu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zdroj: Zahrádkář - červenec 2023, str. 45
Komentáře