Jak dlouho se vaří batáty. V kuchyni je připravujeme podobně jako brambory, můžeme je vařit, péct a zapékat
Batáty, sladké brambory, si dnes již můžeme běžně koupit. Jsou výživné a vydatné, vypadají jako protáhlé velké brambory. Podobné je i jejich zpracování. Můžeme je vařit, péct, smažit a dokonce jíst syrové.
Batáty před použitím očistíme a obvykle odstraníme jejich slupku, ale stejně, jako když připravujeme brambory, můžeme i batáty tepelně upravovat společně se slupkou. Mají nasládlou chuť a jsou vydatné - dobře nás zasytí. Uplatní se i při vaření pokrmů pro nejmenší děti.
Mohlo by vás zajímat
Jak batáty tepelně upravit
Batáty se v kuchyni vaří a používají podobně jako brambory:
- Z batátů uvaříme chutnou krémovou polévku, která barvou připomíná dýňovou. V polévkách je často kombinujeme s barevně podobnou mrkví nebo červenou čočkou, ale samozřejmě i s další zeleninou.
- Batáty lze vařit jako přílohu. V tom případě jim odstraníme slupku, nakrájíme je na kousky a vložíme do hrnce. Poté je osolíme a zalijeme vodou - lze použít horkou vodu z rychlovarné konvice. Vaření nakrájených batátů trvá přiližně dvacet až třicet minut. Zda jsou batáty dobře uvařené, zjistíme pomocí nožíku - stejně jako když zkoušíme, zda jsou uvařené brambory. Dražší batáty lze s bramborami vařit společně - bramborami je vlastně "nastavíme".
- Batáty snadno uvaříme v páře, tento postup je šetrnější než klasický, při kterém je vaříme ve vodě.
- Z batátů se dá uvařit kaše - postupujeme obdobně, jako když vaříme kaši z brambor.
- Můžeme je také péct v troubě - nakrájené na hranolky a ochucené kořením.
- Lze je zapékat, opět podobným způsobem jako brambory. Délka tepelné úpravy v troubě závisí na způsobu zpracování - pokud jsou batáty nakrájené na menší kousky a pouze v jedné vrstvě, budou upečené rychle. Pokud je ponecháme vcelku a použijeme k plnění, musíme počítat s delší tepelnou úpravou.
- Batáty lze přidávat dokonce do sladkých těst a kaší. Nasladko zpracované batáty ocení především děti.
Jak dlouho se vaří batáty
Batáty vaříme obdobně dlouho a stejným způsobem, jako když vaříme brambory - zda jsou uvařené nebo upečené zjistíme pomocí ostrého nožíku. Jakmile změknou, jsou vhodné k jídlu. Obvyklá délka vaření je 20–30 minut.
O tom, jak správně uvařit rýži, pojednává náš další článek.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Uvařit rýži není složité, ale je třeba dodržet tři hlavní zásady, aby výsledek byl perfektní. Poradíme, jak na to
7 důležitých potravin, které dovezl Kolumbus z Ameriky do Evropy: Jsou mezi nimi brambory, rajčata i kakao
Zdravé sladké brambory: Ochutnejte batáty na mnoho způsobů v slané i sladké podobě
Komentáře