Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak dlouho se vaří batáty. V kuchyni je připravujeme podobně jako brambory, můžeme je vařit, péct a zapékat
Zdroj: Pixabay

Batáty, sladké brambory, si dnes již můžeme běžně koupit. Jsou výživné a vydatné, vypadají jako protáhlé velké brambory. Podobné je i jejich zpracování. Můžeme je vařit, péct, smažit a dokonce jíst syrové.

Batáty před použitím očistíme a obvykle odstraníme jejich slupku, ale stejně, jako když připravujeme brambory, můžeme i batáty tepelně upravovat společně se slupkou. Mají nasládlou chuť a jsou vydatné - dobře nás zasytí. Uplatní se i při vaření pokrmů pro nejmenší děti.

Jak batáty tepelně upravit

Batáty se v kuchyni vaří a používají podobně jako brambory:

  1. Z batátů uvaříme chutnou krémovou polévku, která barvou připomíná dýňovou. V polévkách je často kombinujeme s barevně podobnou mrkví nebo červenou čočkou, ale samozřejmě i s další zeleninou.
  2. Batáty lze vařit jako přílohu. V tom případě jim odstraníme slupku, nakrájíme je na kousky a vložíme do hrnce. Poté je osolíme a zalijeme vodou - lze použít horkou vodu z rychlovarné konvice. Vaření nakrájených batátů trvá přiližně dvacet až třicet minut. Zda jsou batáty dobře uvařené, zjistíme pomocí nožíku - stejně jako když zkoušíme, zda jsou uvařené brambory. Dražší batáty lze s bramborami vařit společně - bramborami je vlastně "nastavíme".
  3. Batáty snadno uvaříme v páře, tento postup je šetrnější než klasický, při kterém je vaříme ve vodě.
  4. Z batátů se dá uvařit kaše - postupujeme obdobně, jako když vaříme kaši z brambor.
  5. Můžeme je také péct v troubě - nakrájené na hranolky a ochucené kořením.
  6. Lze je zapékat, opět podobným způsobem jako brambory. Délka tepelné úpravy v troubě závisí na způsobu zpracování - pokud jsou batáty nakrájené na menší kousky a pouze v jedné vrstvě, budou upečené rychle. Pokud je ponecháme vcelku a použijeme k plnění, musíme počítat s delší tepelnou úpravou.
  7. Batáty lze přidávat dokonce do sladkých těst a kaší. Nasladko zpracované batáty ocení především děti.

Jak dlouho se vaří batáty

Batáty vaříme obdobně dlouho a stejným způsobem, jako když vaříme brambory - zda jsou uvařené nebo upečené zjistíme pomocí ostrého nožíku. Jakmile změknou, jsou vhodné k jídlu. Obvyklá délka vaření je 20–30 minut.

O tom, jak správně uvařit rýži, pojednává náš další článek.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky