Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak dlouho se vaří batáty. V kuchyni je připravujeme podobně jako brambory, můžeme je vařit, péct a zapékat
Pixabay

Batáty, sladké brambory, si dnes již můžeme běžně koupit. Jsou výživné a vydatné, vypadají jako protáhlé velké brambory. Podobné je i jejich zpracování. Můžeme je vařit, péct, smažit a dokonce jíst syrové.

Batáty před použitím očistíme a obvykle odstraníme jejich slupku, ale stejně, jako když připravujeme brambory, můžeme i batáty tepelně upravovat společně se slupkou. Mají nasládlou chuť a jsou vydatné - dobře nás zasytí. Uplatní se i při vaření pokrmů pro nejmenší děti.

Jak batáty tepelně upravit

Batáty se v kuchyni vaří a používají podobně jako brambory:

  1. Z batátů uvaříme chutnou krémovou polévku, která barvou připomíná dýňovou. V polévkách je často kombinujeme s barevně podobnou mrkví nebo červenou čočkou, ale samozřejmě i s další zeleninou.
  2. Batáty lze vařit jako přílohu. V tom případě jim odstraníme slupku, nakrájíme je na kousky a vložíme do hrnce. Poté je osolíme a zalijeme vodou - lze použít horkou vodu z rychlovarné konvice. Vaření nakrájených batátů trvá přiližně dvacet až třicet minut. Zda jsou batáty dobře uvařené, zjistíme pomocí nožíku - stejně jako když zkoušíme, zda jsou uvařené brambory. Dražší batáty lze s bramborami vařit společně - bramborami je vlastně "nastavíme".
  3. Batáty snadno uvaříme v páře, tento postup je šetrnější než klasický, při kterém je vaříme ve vodě.
  4. Z batátů se dá uvařit kaše - postupujeme obdobně, jako když vaříme kaši z brambor.
  5. Můžeme je také péct v troubě - nakrájené na hranolky a ochucené kořením.
  6. Lze je zapékat, opět podobným způsobem jako brambory. Délka tepelné úpravy v troubě závisí na způsobu zpracování - pokud jsou batáty nakrájené na menší kousky a pouze v jedné vrstvě, budou upečené rychle. Pokud je ponecháme vcelku a použijeme k plnění, musíme počítat s delší tepelnou úpravou.
  7. Batáty lze přidávat dokonce do sladkých těst a kaší. Nasladko zpracované batáty ocení především děti.

Jak dlouho se vaří batáty

Batáty vaříme obdobně dlouho a stejným způsobem, jako když vaříme brambory - zda jsou uvařené nebo upečené zjistíme pomocí ostrého nožíku. Jakmile změknou, jsou vhodné k jídlu. Obvyklá délka vaření je 20–30 minut.

O tom, jak správně uvařit rýži, pojednává náš další článek.

Tento tip je užitečný  (5x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Nové knihy!

v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům