Jak dlouho se vaří batáty. V kuchyni je připravujeme podobně jako brambory, můžeme je vařit, péct a zapékat
Batáty, sladké brambory, si dnes již můžeme běžně koupit. Jsou výživné a vydatné, vypadají jako protáhlé velké brambory. Podobné je i jejich zpracování. Můžeme je vařit, péct, smažit a dokonce jíst syrové.
Batáty před použitím očistíme a obvykle odstraníme jejich slupku, ale stejně, jako když připravujeme brambory, můžeme i batáty tepelně upravovat společně se slupkou. Mají nasládlou chuť a jsou vydatné - dobře nás zasytí. Uplatní se i při vaření pokrmů pro nejmenší děti.
Mohlo by vás zajímat
Jak batáty tepelně upravit
Batáty se v kuchyni vaří a používají podobně jako brambory:
- Z batátů uvaříme chutnou krémovou polévku, která barvou připomíná dýňovou. V polévkách je často kombinujeme s barevně podobnou mrkví nebo červenou čočkou, ale samozřejmě i s další zeleninou.
- Batáty lze vařit jako přílohu. V tom případě jim odstraníme slupku, nakrájíme je na kousky a vložíme do hrnce. Poté je osolíme a zalijeme vodou - lze použít horkou vodu z rychlovarné konvice. Vaření nakrájených batátů trvá přiližně dvacet až třicet minut. Zda jsou batáty dobře uvařené, zjistíme pomocí nožíku - stejně jako když zkoušíme, zda jsou uvařené brambory. Dražší batáty lze s bramborami vařit společně - bramborami je vlastně "nastavíme".
- Batáty snadno uvaříme v páře, tento postup je šetrnější než klasický, při kterém je vaříme ve vodě.
- Z batátů se dá uvařit kaše - postupujeme obdobně, jako když vaříme kaši z brambor.
- Můžeme je také péct v troubě - nakrájené na hranolky a ochucené kořením.
- Lze je zapékat, opět podobným způsobem jako brambory. Délka tepelné úpravy v troubě závisí na způsobu zpracování - pokud jsou batáty nakrájené na menší kousky a pouze v jedné vrstvě, budou upečené rychle. Pokud je ponecháme vcelku a použijeme k plnění, musíme počítat s delší tepelnou úpravou.
- Batáty lze přidávat dokonce do sladkých těst a kaší. Nasladko zpracované batáty ocení především děti.
Jak dlouho se vaří batáty
Batáty vaříme obdobně dlouho a stejným způsobem, jako když vaříme brambory - zda jsou uvařené nebo upečené zjistíme pomocí ostrého nožíku. Jakmile změknou, jsou vhodné k jídlu. Obvyklá délka vaření je 20–30 minut.
O tom, jak správně uvařit rýži, pojednává náš další článek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bagety s grahamovou moukou
Přidáno před 1 hodinou
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 12 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 15 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 17 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno 18. 3. 2024 07:45
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno 18. 3. 2024 07:29
Přečtěte si Zobrazit více
Uvařit rýži není složité, ale je třeba dodržet tři hlavní zásady, aby výsledek byl perfektní. Poradíme, jak na to
Jak se vaří bramborová kaše? Jak snadno připravit celerovou, mrkvovou a dýňovou variantu
Zdravé sladké brambory: Ochutnejte batáty na mnoho způsobů v slané i sladké podobě
Komentáře