Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dobře ochucené jídlo - i to je cesta k hospodárnosti a úsporám. Když všem chutná, nejsou žádné zbytky
Zdroj: Pixabay

Správně dochutit jídlo se naučíme zkušenostmi. Někdo brzy, někomu to trvá déle. Jisté je, že někdy si rádi přidáme a jindy sníme talíř guláše ze slušnosti k hostiteli a jsme rádi, že to máme za sebou.

Základem je použít kvalitní a čerstvé suroviny, které dobře tepelně nebo jinak upravíme. Už tímto postupem se uvolňují aromatické látky, které patří ke konkrétním potravinám. Někdy chuť pomůže zvýraznit opražení, osmahnutí nebo opečení - ať už na tuku nebo bez tuku.

Jak zvýraznit chuť jídel

Především používáme aromatické druhy čerstvých nebo mražených zeleninových natí - nať petržele, celeru, cibule, pórku, libečku kopru, pažitky. Můžeme použít i jemné bylinky, ať už čerstvé nebo sušené, hlavně majoránku, dobromysl, saturejku a tymián.

Čerstvá zelenina a houby

Čerstvé produkty dovedou chuť nevýrazných jídel příjemně vylepšit. Použijeme oblíbenou zeleninu, často sáhneme po rajčatech a paprikách (barevná kapie). Velmi oblíbený je česnek, často využijeme i cibuli, křen a zázvor. Příznivci hub jejich použitím získají další chuťový rozměr jídel. 

Jednoduché možnosti dochucení

Můžeme využít sterilované nebo jinak konzervované produkty. Mezi nejoblíbenější patří kečup, rajčatový protlak, rajčatová šťáva, hořčice, naložené okurky v sladkokyselém nálevu (např. nastrouhané do fazolové omáčky), krenex (naložený křen) a různé konzervy z hub. Chuťovou a výživnou hodnotu jídel zvýší lahůdkové droždí Tebi.

Oblíbené koření a sůl do našich jídel

Dáme přednost jemným a mírným druhům koření, které příjemně pohladí. Dráždivé a ostré druhy používáme velmi opatrně, dětem je nedáváme vůbec. Na ostré koření si snadno zvykneme, ale pro naše trávicí ústrojí může být ve větších dávkách škodlivé. Střídmí jsme i při dosolování pokrmů.

Čím dokyselit pokrmy

Jídla lze ještě dokyselit. Použít můžeme citronovou šťávu, ocet (i domácí jablečný) nebo zakysanou smetanu či jogurt. Přidávání zakysané smetany do omáček nebo polévek má svá pravidla, která musíme dodržet, aby se jídlo povedlo.

Na závěr jsme vybrali videorecept na výborně ochucené jídlo - kuřecí pikantní směs. Další recepty na oblíbená pikantní jídla jsou k dispozici v našem receptáři. Přejeme dobrou chuť.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky