Holka u plotny radí: Krupicová kaše ve stylu borůvkového koláče s drobenkou chutná skvěle a voní máslem a ovocem
Domácí salát Rumcajs podle Ostravskeho Gastrošefa: Poctivá lahůdka plná salámu, zeleniny a výrazného dresinku
Jídelníček slovenské šlechty 18. století: Na stole bylo pečené sele, zvěřinové ragú, jemné máslové rohlíčky a litry vína
Eliška Krásnohorská musela dodržovat dietu, tučné maso a kořeněná jídla jí škodily, na jejím stole kralovala zelenina
Jídelníček českých dělníků 19. století: Chleba ráno i v poledne, večer brambory na mnoho způsobů, jedli se vrabci a vrány
Co jedli japonští samurajové? Bojovníci sloužící císaři a šlechtě měli skromný jídelníček, převažovala rýže a polévka miso
Co jedli čeští měšťané v 19. století? Hovězí s křenovou omáčkou či zadělávané dršťky byly běžné, symbolem luxusu byl cukr
Dánská královna Dagmar: Dcera Přemysla Otakara I. k snídani pila tekuté kaše a na talíři měla pečené ryby ochucené bylinkami
Byla Johanka z Arku anorektička? Jedla málo, většinou suchý chleba zapíjela vínem s vodou, normální jídla její žaludek neudržel
Hostiny na Karlštejně za Karla IV.: Podával se pečený páv zdobený zlatou přilbou, studený sumec v kyselé omáčce i zvěřinový guláš
Viola Těšínská: Manželka Václava III. byla skromná, z domova byla zvyklá na zelí, čočku a kaši z prosa, maso jen výjimečně
Isabela Kastilská: Španělská královna měla na talíři námořnickou slepici a mohla mít i grilovanou kočku podle speciálního receptu
Judita Durynská: Matka Přemysla Otakara I. nejraději popíjela minerální vodu z Teplic a možná i díky tomu se dožila vysokého věku
Markéta Babenberská: Manželka Přemysla Otakara II. zůstávala v ústraní, pro krále zajišťovala pečení až dvaceti druhů chleba
„Tlustý anděl“ Kateřina Schrattová: Milenka císaře Františka Josefa II. celý život neúspěšně držela diety
Ani den bez chleba a piva: Ve starověkém Egyptě se pivem platilo, ovšem byla to spíš kaše s malým obsahem alkoholu
Co jedl dávný Bivoj? Kance asi jen občas, běžnější byli ptáci, ale také ryby, obilné kaše i dnes zapomenutá vikev
Lída Baarová měla ráda chlebíčky od Paukerta, později hladověla a jedla jen tři jablka denně, aby měla dokonalou postavu
Hannibalovy vojáky zachraňovaly kaše a uloupené potraviny. Nad Římem nezvítězili i kvůli nedostatečnému zásobování
Čachtická paní si dopřávala minimálně dvanáct chodů, na talíři měla candáta plněného mletým masem a guláš
Čingischán: Krutý bojovník a sjednotitel Mongolska jedl polévku z pečeného vlka a masové koláče s „čertovým lejnem“
Hana Benešová: Manželka prezidenta se stravovala skromně, měla ráda zeleninové saláty a dbala na štíhlou linii