Vnútornosti
18. 9. 2008 Vaření
Biologická hodnota vnútorností je vyššia ako samotnej svaloviny. Najčastejšie používané vnútornosti sú: pečeň, srdce, pľúca, slezina, jazyk, obličky, mozog, držky.
Hovädzí a bravčový jazyk | Hovädzí jazyk je najcennejší. Hovädzí alebo bravčový jazyk sa používa surový alebo údený. Zvyčajne sa upravuje varením. Uvarený jazyk sa podáva s rozličnými teplými alebo studenými omáčkami a prílohami. Rovnako je vhodné podávať ho s prívarkami alebo kašami. Používa sa aj v studenej kuchyni. | |
Bravčové pľúca | Bravčové pľúca sa pripravujú najčastejšie ako polievka alebo uvarené na smotane. | |
Hovädzia alebo bravčová slezina | Používa sa na varenie polievok, ako vložka do polievok vo forme halušiek alebo dusená podobne ako pečeň. | |
Bravčová a hovädzia pečeň | Bravčová pečeň sa upravuje ako minútka, dusí na cibuľovom základe alebo používa na prípravu paštét, ako vložka do polievok vo forme halušiek. Hovädzia pečeň je najvhodnejšia na prípravu vložiek do polievok a na paštétu. Môže sa dusiť na cibuľovom základe pokrájaná na plátky, alebo prešpikovaná slaninou dusiť v celosti. | |
Bravčový mozoček | Mozoček sa upravuje varením, dusením, pečením a vyprážaním. Pred vyprážaním alebo pečením v plátkoch mozoček najprv stužíme blanšírovaním. | |
Hovädzie a bravčové srdce | Srdiečka sa upravujú varením a podávajú sa s omáčkami, zeleninovými prívarkami a prílohami. V celistvosti sa pripravuje najmä bravčové srdce. Srdcia sa môžu použiť na prípravu guláša, prípadne ragú. | |
Bravčová a hovädzia oblička | Bravčové obličky majú fazuľovitý tvar a na rozdiel od hovädzích obličiek majú hladký povrch. Zbavené väzivového púzdra, obličkovej panvičky a močových kanálikov sa sparia vriacou vodoz, aby sa odstránil zápach po moči. Narezané sa potom upravujú dusením, na šašliky a pod. | |
Držky | Držky sú očistené hovädzie žalúdky. Najčastejšie sa z nich pripravujú polievky, ale môžu sa pripravovať aj na smotane, alebo v inej omáčke. |
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Zákaz rozdělávání ohně čarodějnice v Praze nezastaví: Plameny se rozhoří na Ladronce, na špekáčky můžete jít do Žlutých lázní
Vodnice na zahradě: Pěstování a využití nenáročné zeleniny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 11 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 12 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 13 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 15 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Vodnice se snadno pěstuje a má příjemnou chuť. Jak ji nejlépe připravit a na co se nejvíce hodí
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů