Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

U nás čert, v Nizozemí Černý Petr. Víte, proč Mikuláše doprovází temní společníci?
Zdroj: Susanne Jutzeler, suju-foto, Pixabay.com

Svátek Mikuláše je oblíbený hlavně u dětí, protože ty, které byly celý rok hodné, dostanou od Mikuláše pytlík plný sladkostí nebo ovoce. Na ty zlobivé zato čeká leda kus uhlí nebo brambora. V posledních letech se diskutuje o tom, zda strašit děti čertem není spíš ke škodě a mnoho rodičů, pokud si zavolají Mikuláše domů, nechává pekelníka z party vyloučit. Kde se tradice, že Mikuláše provází čert, vůbec vzala?

Kde se vzal Mikuláš?

Svatý Mikuláš z Myry byl biskup působící na přelomu 3. a 4. století v antickém městě Myra, jehož pozůstatky bychom dnes hledali v jižním Turecku. Už za svého života byl oblíbený a proslulý svou štědrostí. Díky zázrakům, které ho doprovázely na každém kroku, dostal dokonce přezdívku Divotvůrce a v církvích východních náboženství je po Panně Marii nejuctívanějším svatým. Ale Mikulášova popularita dosahuje i na opačnou stranu planety - v USA se stal inspirací pro Santu Clause a postupně se stal patronem námořníků, obchodníků a také dětí.

Proč Mikuláše doprovází anděl s čertem?

Mikuláš do českých domácností chodí jako starší muž s plnovousem, červeným pláštěm, na hlavě má biskupskou mitru a v ruce drží biskupskou hůl. Pokud si však myslíte, že tak Mikuláš navštěvuje děti všude, jste na omylu. V některých zemích totiž Mikuláš chodí holohlavý. Například v Polsku nosí dětem vánoční dárky právě Mikuláš namísto našeho Ježíška. S čím souvisí nadílka? Je to štědrost historického Mikuláše, který pomáhal slabším a podle některých legend rozdával malým dětem ovoce.

Anděl s čertem jsou jako Mikulášův doprovod typičtí vyloženě pro Česko. Různě po světě se můžeme setkat s Mikulášem a pacholkem, policajtem nebo jen samotným čertem. Anděl je, co se týče Mikulášova doprovodu, největší novinkou. Symbolika je jasná. Hodného Mikuláše musí vyvážit někdo zlý, aby si celý rok děti dávaly pozor a nezlobily. Jinak je čeká místo mikulášské nadílky uhlí.

V Nizozemsku chodí Mikuláš s Černým Petrem

Nizozemsko a Belgie jsou v této tradici zvláštnostmi. Místo andělů a čertů totiž chodí s Mikulášem Černý Petr, který má po ruce pytel na nešťastné darebáky. Mikuláš, holandsky Sinterklaas, přijíždí už 11. listopadu lodí ze Španělska. Předlohou Černého Petra byli Maurové, Berbeři ze severní Afriky, kteří od 8. do 15. století ovládali jižní Španělsko i Portugalsko. Jako doprovod Mikuláše jej poprvé popsal amsterodamský učitel Jan Schenkman v roce 1850, který jej nazval "Mikulášovým sluhou". Mikuláše tehdy doprovázela celá družina sluhů se začerněnými lícemi a jejich úkolem bylo bavit přihlížející a dětem rozdávat sladkosti.

Jméno Zwarte Piet - Černý Petr - dostal Mikulášův pomocník až na konci devatenáctého století. Postava Černého Petra se nicméně stala v posledních letech velmi kontroverzní, a to kvůli její asociaci s otroctvím. Nizozemský premiér se dokonce v tamním parlamentu nechal po vlně protirasistických nepokojů slyšet, že postava Černého Petra bude díky těmto stigmatům a údajné symbolizaci otroctví brzy minulostí.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více