U nás čert, v Nizozemí Černý Petr. Víte, proč Mikuláše doprovází temní společníci?
5. 12. 2020 Historie a zajímavosti
Svátek Mikuláše je oblíbený hlavně u dětí, protože ty, které byly celý rok hodné, dostanou od Mikuláše pytlík plný sladkostí nebo ovoce. Na ty zlobivé zato čeká leda kus uhlí nebo brambora. V posledních letech se diskutuje o tom, zda strašit děti čertem není spíš ke škodě a mnoho rodičů, pokud si zavolají Mikuláše domů, nechává pekelníka z party vyloučit. Kde se tradice, že Mikuláše provází čert, vůbec vzala?
Kde se vzal Mikuláš?
Svatý Mikuláš z Myry byl biskup působící na přelomu 3. a 4. století v antickém městě Myra, jehož pozůstatky bychom dnes hledali v jižním Turecku. Už za svého života byl oblíbený a proslulý svou štědrostí. Díky zázrakům, které ho doprovázely na každém kroku, dostal dokonce přezdívku Divotvůrce a v církvích východních náboženství je po Panně Marii nejuctívanějším svatým. Ale Mikulášova popularita dosahuje i na opačnou stranu planety - v USA se stal inspirací pro Santu Clause a postupně se stal patronem námořníků, obchodníků a také dětí.
Mohlo by vás zajímat
Proč Mikuláše doprovází anděl s čertem?
Mikuláš do českých domácností chodí jako starší muž s plnovousem, červeným pláštěm, na hlavě má biskupskou mitru a v ruce drží biskupskou hůl. Pokud si však myslíte, že tak Mikuláš navštěvuje děti všude, jste na omylu. V některých zemích totiž Mikuláš chodí holohlavý. Například v Polsku nosí dětem vánoční dárky právě Mikuláš namísto našeho Ježíška. S čím souvisí nadílka? Je to štědrost historického Mikuláše, který pomáhal slabším a podle některých legend rozdával malým dětem ovoce.
Mohlo by vás zajímat
Anděl s čertem jsou jako Mikulášův doprovod typičtí vyloženě pro Česko. Různě po světě se můžeme setkat s Mikulášem a pacholkem, policajtem nebo jen samotným čertem. Anděl je, co se týče Mikulášova doprovodu, největší novinkou. Symbolika je jasná. Hodného Mikuláše musí vyvážit někdo zlý, aby si celý rok děti dávaly pozor a nezlobily. Jinak je čeká místo mikulášské nadílky uhlí.
V Nizozemsku chodí Mikuláš s Černým Petrem
Nizozemsko a Belgie jsou v této tradici zvláštnostmi. Místo andělů a čertů totiž chodí s Mikulášem Černý Petr, který má po ruce pytel na nešťastné darebáky. Mikuláš, holandsky Sinterklaas, přijíždí už 11. listopadu lodí ze Španělska. Předlohou Černého Petra byli Maurové, Berbeři ze severní Afriky, kteří od 8. do 15. století ovládali jižní Španělsko i Portugalsko. Jako doprovod Mikuláše jej poprvé popsal amsterodamský učitel Jan Schenkman v roce 1850, který jej nazval "Mikulášovým sluhou". Mikuláše tehdy doprovázela celá družina sluhů se začerněnými lícemi a jejich úkolem bylo bavit přihlížející a dětem rozdávat sladkosti.
Mohlo by vás zajímat
Jméno Zwarte Piet - Černý Petr - dostal Mikulášův pomocník až na konci devatenáctého století. Postava Černého Petra se nicméně stala v posledních letech velmi kontroverzní, a to kvůli její asociaci s otroctvím. Nizozemský premiér se dokonce v tamním parlamentu nechal po vlně protirasistických nepokojů slyšet, že postava Černého Petra bude díky těmto stigmatům a údajné symbolizaci otroctví brzy minulostí.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vanilkové rohlíčky vznikly na počest jednoho vítězství. Upečte si je podle Sandtnerky!
Vyrábíme originální adventní kalendář: Pro děti i pro dospělé a jen za pár korun
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 2 hodinami
Bramborový bochníček
Přidáno před 7 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 7 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 8 hodinami
Fit salát
Přidáno před 20 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno 24. 4. 2024 15:15
Přečtěte si Zobrazit více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Mikulášskou nadílku můžete dětem zpestřit vlastnoručně upečenými postavičkami. Tímto jim zaručeně uděláte radost
Jak válet těsto, aby se nelepilo? Osvědčené tipy a triky pro dokonalé pečení, díl II.