Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlé recepty na vánoční cukroví, které stihnete upéct i těsně před Štědrým dnem
Zdroj: Eva Hubová, Toprecepty.cz

Vánoce mají být svátky klidu a míru. Většinou se ale stanou, především pro maminky, závodem s časem. Vymyslet výzdobu, udělat velký úklid, sehnat dárky a samozřejmě napéct cukroví, protože přijde návštěva, a pokud nebude stůl plný různě tvarovaného a ozdobeného pečiva, je to ostuda. Ale co když to prostě nestíháte?

Vánoce jsou svátky klidu

Pro kvalitně strávené svátky je dobré držet se osvědčených receptů nejenom na cukroví, ale i v nakládání s časem. Pokud toho máte hodně, přebíháním od jednoho k druhému jenom ztrácíte čas a uděláte méně věcí. Proto je dobré mít jasný časový plán. Počítejte s rezervami, protože ne všechno se vždycky vydaří, jak chceme. Taky na sebe nebuďte tak přísní!

Ať už jdete kamkoliv a nakupovat cokoliv, neopouštějte dům bez seznamu! Když se budete stresovat v obchodě přemýšlením, co že jste to vlastně chtěli, přijdete domů s polovinou věcí a naštvaní ještě víc, než když jste odcházeli. V dnešní uspěchané době zapomínáme na spoustu důležitých věcí, ale především na to, že přípravy Vánoc mají mít pohodový charakter a mají být zasvěcené času strávenému s rodinou. Věnujte se primárně partnerovi, dětem a prarodičům. Ostatní nemusí být za každou cenu perfektní.

Ultra rychlé kokosky

Co budeme potřebovat:

  • kolem 150 g kokosu
  • kondenzované mléko

Postup: Smícháme ingredience a vypracujeme z nich hmotu, která drží pohromadě. Troubu vyhřejeme na 150 stupňů a pečeme v ní kuličky na pečícím papíře asi 15 minut.

Obláčkové cukroví

Co budeme potřebovat:

  • 500 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 250 ml šlehačky
  • 250 g ztuženého tuku
  • moučkový cukr
  • vanilkový cukr

Postup: Smícháme suroviny a vypracujeme z nich těsto. Vyválíme ho a vykrájíme z něj jednoduché tvary cukroví. Necháme pak péct v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 5 minut. Ještě teplé nadýchané obláčky vyválíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.

Jedno těsto, spousta variant!

Celé to můžete udělat ještě mazaněji! Nakupte dostatek ingrediencí na linecké těsto, přidejte pár drobností a udělejte z několikanásobné dávky jednoho těsta více druhů!

Tady je základní recept:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 vajíčko
  • 100 g moučkového cukru
  • citronová kůra
  • špetka soli

Postup: Prosetou mouku a cukr smícháme ve větší míse, doprostřed uděláme důlek a přidáme vejce s máslem. Přisypeme nastrouhanou kůru z jednoho citronu a všechno smícháme dohromady. Pak necháme těsto v lednici odpočinout. Vykrájené tvary pečeme 5 až 10 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.

Ořechové těsto

Do základního receptu přidáme namleté vlašské ořechy, nastrouhanou hořkou čokoládu a jemně zapracujeme k ostatním surovinám, samozřejmě před hnětením v těsto. Pozor! Ořechové pečeme jen na 160 stupňů a dle libosti ozdobíme ořechem nebo rozpuštěnou čokoládou či obojím.

Sněhové těsto

K základu přidáme vanilkový lusk nebo extrakt a seženeme si nějaké jemné, romantické tvary vykrajovátek. Ozdobíme pak hotové tvary cukrářskou směsí na zdobení, tedy bílkovou polevou, a zakončímě sypáním dle vkusu.

Oříškové těsto s citrusovou marmeládou

Přidáme do těsta namleté a nasucho opražené lískové oříšky. Vykrojíme z těsta libovolné tvary a slepíme je dohromady citrusovou marmeládou.

Vanilkové těsto s ořechovým krémem

Tohle je ideální těsto na slepované rohlíčky. Přidáme k základnímu receptu vanilkovou esenci a vykrojené půlměsíčky dáme péct. Uděláme máslový krém a přidáme do něj rozmixované ořechy a nastrouhanou čokoládu. Pak necháme vychladnout, naplníme krémem zdobící cukrářský sáček a nadávkujeme krém na rohlíčky. Tip: Pokud chcete něco extra, namočte půlku měsíčků do ve vodní lázni rozpuštěné čokolády s tukem.

Kakaové těsto s krémem z vaječného koňaku

Citronovou kůru v původním receptu nahradíme pomerančovou a přidáme pravé kakao. Vyšleháme  rozpuštěnou čokoládu, máslo, smetanu a vaječný koňak. Krémem slepíme vykrojené upečené tvary a polijeme je čokoládou. Tip: Než čokoláda ztvrde, můžete cukroví vyšperkovat přilepením kousků kandovaného pomeranče.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den kukuřice

Den kukuřice

Využití kukuřičných zrn v kuchyni je velmi široké a na našem webu můžete najít velké množství receptů s touto obilovinou. Dobré je, že si kukuřici… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více