Na štíhlý pas platí pták! 3 snadné a chutné recepty z krůtího masa, díky kterým zhubnete
10. 1. 2021 Vaření
Pokud toužíte po štíhlém pasu a vyrýsovaném břiše, chce to omezit tuky a naopak přidat proteiny. Obě věci v jednom zvládne krůtí maso, které je nízkotučné, neobsahuje mnoho kalorií, ale je bohaté na bílkoviny. Máme pro vás tři snadné, lahodné a i rychlé recepty, které jsme si sami v rámci novoroční diety oblíbili.
Krůtí koskty na zázvoru a kurkumě s hnědou rýží
Kurkuma je koření, které známe především jako součást kořenící směsi zvané kari. I samotná je ale vynikající. Je totiž zdravá - působí protizánětlivě - a jídlo také krásně obarví. Štiplavý zázvor zase pomáhá posílit imunitu a jídlu dodá říz.
Co budeme potřebovat:
- 500 gramů krůtích prsou
- 1 střední cibuli
- kokosový olej
- 4 lžíce hovězího vývaru nebo půl kostky bujonu
- čerstvý zázvor
- kurkumu
- sůl a pepř
Postup: V hlubší pánvi rozpálíme kokosový olej a přihodíme nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme ji zesklovatět. Poté přidáme oloupaný a pokrájený zázvor a přisypeme kurkumu. Stáhneme plamen, abychom koření nespálili. Do směsi přidáme krůtí maso nakrájené na kostky a orestujeme. Poté přilijeme hotový vývar, případně přidáme půl kostky bujonu a zalijeme vodou, bujon dobře rozmícháme. Můžeme dosolit a opepřit.
Maso necháme pod pokličkou dusit do změknutí, občas promícháme nebo dolijeme vodou - šťáva z masa smíchaná s vývarem a kořením by měla mírně zhousnout, ale ne se úplně zdrcnout. Hotové jídlo podáváme nejlépe se zdravější hnědou rýží, kterou vaříme spolu s hřebíčkem.
Mohlo by vás zajímat
Krůtí stehno pečené se zeleninou a brambory
Pečení krůtího masa vyžaduje trochu času, aby maso nebylo tuhé, ale stojí to za to. Tento recept navíc obsahuje brambory a zdravou kořenovou zeleninu a všechny přísady se pečou hezky pospolu, takže si navzájem předají výtečné chutě a vůně.
Co budeme potřebovat:
- 1 krůtí stehno
- 6 středních brambor nebo 4 velké
- 1 velké cibule
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 střední mrkev
- 100 gramů anglické slaniny
- 100 gramů hub (ideálně sušených)
- 50 gramů másla
- 2 snítky rozmarýnu
- 3 stroužky česneku
- nové koření
- bobkový list
- sůl a pepř
Postup: Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na plátky, slaninu nakrájíme na kostičky. Obojím dáme do pekáče a přidáme nové koření, bobkový list a rozmarýn. Na tuto "peřinku" položíme očištěné krůtí stehno, podlijeme vodou a při teplotě 180°C pečeme v zakrytém pekáčku asi hodinu.
Po hodině pekáč vyndáme z trouby a přidáme do něj očištěnou a na delší plátky pokrájenou mrkev, celer a oloupané a na kostičky pokrájené brambory. V tuto chvíli přidáme i oloupané a nakrájené stroužky česneku. A přidáme také sušené houby, které jsme si dříve namočili, aby nám změkly. Osolíme, opepříme, maso poklademe kousky másla a pečeme již nezakryté, dokud brambory a zelenina nezměknou.
Mohlo by vás zajímat
Krůtí závitky s kysaným zelím
Kysané zelí je zázrak. Je plné vitamínu C a vlákniny a pro dlouhověkost a tuhý kořínek se doporučuje jíst alespoň jednu porci denně. Pokud ho ale jen tak samotné zrovna nemusíte, zkuste ho zakomponovat to dietních krůtích závitků!
Co budeme potřebovat:
- 500 gramů krůtích prsních řízků
- 150 gramů kysaného zelí
- 50 gramů slaniny
- 80 gramů másla
- 1 velkou bramboru
- 1 střední cibuli
- 200 ml kuřecího vývaru nebo 1 kostku bujonu
- sůl a pepř
Postup: V míse smícháme na kostičky pokrájenou slaninu s kysaným zelím, opepříme a směs krátce podusíme. Po vychladnutí do měsi přidáme uvařenou, oloupanou a nastrouhanou bramboru, a tak vytvoříme nádivku do závitků. Řízky rozklepeme, opepříme, mírně osolíme, poté naplníme nádivkou, stočíme do tvaru závitků a sepneme párátky, jehlami na maso, případně omotáme provázkem.
V hlubší pánvi rozpálíme máslo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku. Na ní necháme závitky ze všech stran zatáhnout. Podlijeme je vývarem, případně přidáme bujón a adekvátní množství vody, ve které ho rozmícháme, a necháme pod pokličkou dusit, dokud maso nezměkne. Hotové závitky podáváme s vařeným bramborem, který můžeme přelít šťávou z dušeného masa.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma guláš. Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby váš guláš byl perfektní
Původní guláš se podobá spíše naší verzi gulášové polévky. Nicméně dobrý "hospodský" guláš si můžeme lehce připravit i doma, když víme, jak na to. … Číst více
Dort pro prezidenta T. G. Masaryka: S vůní mandlí a čokolády podle receptu slavné Marie Janků-Sandtnerové chutná božsky
Prezidentské volby se blíží, tak co si třeba při… Číst více
Hubnutí podle Petry z MasterChefa: Zkušená koučka radí nic si nezakazovat a nestresovat se. A přidává recept na skvělé zelňáky
Soutěž MasterChef Česko 2022 je sice za námi, ale… Číst více
Jak dusit maso nebo zeleninu: Správný postup dušení masa zaručí jeho náležité změknutí a plnou chuť omáčky
Co je dušení Dusit můžeme např. rýži nebo jinou obilovinu, zeleninu, ovoce, houby. Nejčastěji dusíme maso, protože tím dosáhneme intenzivnější vůně,… Číst více
Jak připravit maso na česneku? Přinášíme univerzální návod pro všechny druhy masa
Základem je výběr správného masa. Kdo má raději dietnější drůbeží maso, může použít vykostěné stehno, které hezky vypadá, když se sváže do balíčku. V… Číst více
Prezident Edvard Beneš miloval obyčejná jídla. Třeba kávu s mlékem, nebo tyhle jednoduché sladké nudle s tvarohem
Přemýšleli jste někdy, co se tak jí na Pražském… Číst více
Řízky, zelňačka, věnečky i prázdné stoly: Takhle vypadaly rauty ve volebních štábech Petra Pavla a Andreje Babiše
Česká republika má nového prezidenta a stal se… Číst více
Příběh Petry z MasterChefa: Během soutěže přibrala 10 kg. Bylo to emočním hladem, říká teď, když znova začíná hubnout
Soutěž MasterChef Česko sice skončila, ale… Číst více
Irish stew aneb Guláš šmrncnutý Irskem: Voní česnekem, pivem a slaninou a s čerstvým chlebem chutná božsky
Jaro si dává načas, proto nám ještě mnohdy… Číst více
Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
Vaření a dušení masa má svá pravidla. V prvním případě získáme silné vývary, které se uplatní nejčastěji se zeleninou a omáčkami, ve druhém případě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více