Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gurmánem až za hrob: Ochutnali byste rybu nebo fazole, které vás mohou zabít?
Zdroj: Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.com, TatianaMironenko, Pixabay License

Opatrné zacházení a příprava jídla je zásadní pro zajištění bezpečnosti potravin, ať už vlastníte domácí konzervárenskou společnost nebo největší franšízu na světě. Manipulace s jídlem je vždy ošemetná, ale existuje celá řada potravin, jejichž konzumace vyžaduje péči a přesnost na odborné úrovni, protože jinak by to způsobilo těžkou nemoc nebo i smrt. Jaké jsou ty nejnebezpečnější pokrmy na světě?

1. Fugu

Fugu je japonské slovo pro čtverzubce a jídlo z něj připravené může být smrtelně jedovaté. Vaječníky, střeva a játra fugu obsahují tetrodotoxin, neurotoxin až 1200krát smrtelnější než kyanid. Smrtící dávka tetrodotoxinu je menší než špendlíková hlavička a jedna ryba má v sobě dostatek jedu, aby zabila 30 lidí. Pokud je jídlo nesprávně připraveno, může fugu paralyzovat motorické nervy a způsobit smrtelnou zástavu dýchání. Japonští kuchaři musí absolvovat roky školení, aby získali licenci na přípravu fugu, což cenu jídla z této ryby vyhání až na v přepočtu 4200 korun za porci. Navzdory těmto předpisům každoročně i tak umírá mnoho lidí v důsledku nesprávně uvařené fugu, ale Japonce ani to neodrazuje; ročně se v zemi krvavého slunce spotřebuje přibližně 10 000 tun nebezpečné ryby.

2. Ackee

Ovoce ackee, neboli plod poddužáku lahodného, je národním ovocem Jamajky. Jíst ho je však nebezpečná hra. Nezralé ackee obsahuje jed zvaný hypoglycin, takže ovoce musí být zcela zralé a musí se na stromě samovolně otevřít, aby bylo možné ho bezpečně konzumovat. Pokud se k vám ovoce někdy dostane, neotvírejte jej sami a konzumujte pouze jeho krémově zbarvenou dužninu (vypadá trochu jako mozek). Nikdy nejezte silně toxickou růžovou dužinu ani černá semena. Nesprávná příprava ackee ovoce může způsobit vážné onemocnění známé jako "jamajské zvracení", které může vést ke kómatu nebo smrti. Zdá se však, že Jamajčanům toto riziko nevadí; ackee a slané ryby jsou jejich národním pokrmem.

3. Sannakji

Sannakji, korejské jídlo, jsou živá chapadla chobotnice, která jsou nakrájena na kousky, ochucena a okamžitě podávána. Kulinářští odvážlivci jedí chapadla, zatímco se stále svíjí na talíři, což je velmi nebezpečné. Přísavky na chapadlech sají i po oddělení chapadel od těla, takže strávníci musí chapadla sežvýkat, než se nalepí na patro úst. Pokud tak neučiní, chapadla se mohou přilepit k ústům a krku a způsobit, že se zákazník zadusí. Podle Food & Wine se až šest lidí každý rok dusí a umírá při konzumaci (nebo pokusu o konzumaci) sannakji.

4. Bezinky

Bezinky, které se běžně používají v marmeládách, vínech, čajích, sirupech a doplňcích stravy, jsou bezpečné k jídlu, pokud jsou plně zralé a správně uvařené. Listy, větvičky a semena bezinky však obsahují potenciálně smrtelné hladiny glykosidů produkujících kyanid. Pokud bezinka není zpracovaná správně nebo plody nejsou dostatečně zralé, může to způsobit nevolnost, zvracení a silný průjem. Pokud je bez konzumován ve velkém množství, může způsobit záchvaty, kóma nebo dokonce smrt. Pouhý šálek nesprávně připraveného bezinkového džusu, vína nebo čaje by mohl způsobit nevolnost, ale abyste byli v ohrožení života, museli byste vypít až pět sklenic.

5. Rebarbora

Rebarbora, světlá zelenina v marmeládách a koláčích, má i temnou stránku. Její listy, které by se neměly používat při pečení nebo vaření, obsahují kyselinu šťavelovou. Konzumace příliš velkého množství kyseliny šťavelové může být smrtelná, i když byste museli sníst velké množství listů rebarbory ​​(přibližně 5 kilo), aby byla možná smrt. Konzumace malého množství v nesprávně připravených potravinách však může způsobit řadu nepříjemných potíží, jako je pocit pálení v ústech a krku, nevolnost, průjem, bolesti očí, potíže s dýcháním a tmavě červená moč. Závažnější je, že kyselina šťavelová může mít za následek tvorbu ledvinových kamenů, které jsou tvrdými usazeninami minerálů a kyselých solí, jenž se spojují v koncentrované moči a způsobují nevolnost a intenzivní bolest.

6. Maniok

Z manioku, tropické kořenové plodiny, se často vyrábí pudink zvaný tapioka, džus, koláče a hranolky, ale jeho listy a kořeny mohou produkovat smrtící kyanid. Aby se zabránilo otravě, musí být maniok před konzervací nebo podáváním správně vařený. Maniok se dělí na dva hlavní typy: sladký a hořký. Sladký maniok vyžaduje pouze vaření, aby se snížil obsah kyanidu na netoxické hladiny, ale hořký maniok obsahuje více toxinů a musí být před konzumací řádně nastrouhán, namočen a správně uvařen. Například v Austrálii a na Novém Zélandu je povoleno používat pouze sladký maniok, který obsahuje nízké hladiny kyanogenních glykosidů (50 mg / kg).

7. Červené fazole

Červené fazole jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály; v surové nebo nedostatečně tepelně upravené formě ovšem také obsahují vysoké hladiny fytohemaglutininu, toxické odrůdy lektinu. Fytohemaglutinin může poškodit střevní stěnu a může jí bránit ve správném vstřebávání živin. Mezi příznaky otravy patří průjem, bolesti břicha, zvracení a bolesti hlavy. Sušené červené fazole musí být připraveny správně – namočením po dobu několika hodin a vařením po dobu nejméně 10 minut – aby konzumace byla bezpečná. Podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) dokonce může vaření sušených červených fazolí po dobu méně než 10 minut při jakékoliv teplotě nižší než teplota varu zvýšit toxicitu luštěniny až pětkrát, takže fazole jsou toxičtější, než kdyby byly konzumovány v syrovém stavu.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více