Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grapefruit jako zdroj vitamínů není vhodný pro každého. Proč ho nikdy nejíst s cukrem?
Zdroj: Unsplash.com, Louis Hansel

Někdo ho miluje, jiný nenávidí. Grapefruit neboli grep má ze všech citrusů nejvíce rozporuplně přijímanou chuť. Jeho hořkost nesedí každému, přitom je ale toto ovoce plné vitamínů a minerálů, které mohou tělo ochránit i před závažnými chorobami. Zároveň ale u grepu víc než u jiných zdravých potravin platí, že všeho s mírou.

Grep proti chřipce i rakovině

Je sice hořký, ale hůře stravitelnou chuť vynahrazuje množstvím prospěšných látek, které lidský organismus získává jeho konzumací. Grapefruit neboli grep je jedním z nejzdravějších citrusů. Obsahuje vysoké množství vitamínu C, ale také vitamínů B1 a K. Díky tomu zvyšuje obranyschopnost těla, pomáhá předcházet chřipce a nachlazení, podporuje normální funkci mozku a srdce i práci proteinů zapojených při srážení krve. Zároveň v něm najdeme vitamín P; tedy flavonoidy, silné antioxidanty. Pravidelná a dlouhodobá konzumace grepu nebo grepové šťávy podle výzkumů snižuje také riziko rakoviny plic a žaludku.

To je víc než dost důvodů, proč tuhle kouli s růžovou (případně bílou) dužinou zakomponovat do běžného jídelníčku, co říkáte? Ale zatímco u většiny zdravého ovoce a zeleniny se při konzumaci není třeba nijak zásadně omezovat nebo kontrolovat, zda jde dobře dohromady s jinými medikamenty, které užíváte, u grapefruitů je nutná jistá míra obezřetnosti. Zároveň je nutné dostávat jej do těla tím správným způsobem, aby ovoce opravdu působilo blahodárně na zdraví.

Jak grep správně konzumovat?

Velmi často mají lidé, hlavně maminky, tendence sypat na hořké ovoce cukr. To je sice lahodná kombinace, ale ve skutečnosti by se grapefruity takto vůbec jíst neměly. Grepová šťáva spolu s cukrem totiž v žaludku začne brzy po konzumaci kvasit, což může způsobit překyselení organismu a zažívací obtíže. Raději to tedy "překousněte" a dejte si hořký grep tak, jak jej příroda stvořila.

Další častou chybou je snaha zbavit dužinu úplně všech slupek, zejména té bílé, která se nachází hned pod kůrou. Opět za to mohou naše zmlsané jazýčky. Slupky grepů jsou hořké, ve srovnání s jinými citrusy tlusté a tuhé. Jenže právě tyto části obsahují nejvýraznější množství prospěšných flavonoidů. Pokud chcete grapefruit jíst pro zdraví, zbavte jej jen povrchové kůry.

A do třetice; některé druhy grepů obsahují semínka, která se opět většina z nás snaží vypreparovat a vyhodit. Víte ale, že právě v grepových jadýrkách se vyskytují látky působící proti stovkám záškodnických bakterií, které v těle máme? Grepová semena jsou zároveň antimykotická. Jeji konzumaci v syrovém stavu ale vydrží vážně málokdo, jsou už totiž vážně hořká. Naštěstí se v lékárnách i v obchodech se zdravou výživou prodává přírodní extrakt z těchto semen ve formě kapek. Ten se pak konzumuje pravidelně a většinou třikrát denně s tím, že se několik kapek rozpustí v troše vody. Kromě boje s plísněmi a houbami pak dokáže posílit i celkovou imunitu.

Pozor na léky!

Výzkum profesora Thomase Eschenhagena ukázal, že se v grapefruitech nacházejí látky, které blokují tvorbu některých enzymů, nejvýznaměji toho, který umožňuje játrům odbourávat léky. To znamená, že pravidelná konzumace grepu v kombinaci s určitými medikamenty může mít za následek, že se léky nebudou správně vstřebávat a ve vašem organismu hladina jejich účinných složek stoupne natolik, že vás to může ohrozit na životě.

Je ale potřeba uvést na pravou míru, že to je krajní případ, který by nastal, pokud byste jedli opravdu enormní množství grapefruitů, navíc ještě přímo spolu s léky. Problematika se týká medikamentů určených ke snižování krevního tlaku, některých antibiotik, antidepresiv a léků na spaní, ale také hormonální antikoncepce. O konkrétním léku se pro jistotu poraďte se svým lékařem, ale u většiny preparátů jednoduše stačí se svačinou v podobě hořkého citrusu počkat 4 až 5 hodin poté, co polknete příslušný prášek.

Mohlo by vás zajímat

Marie