Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tarte Tatin: Slavný obrácený koláč vznikl omylem, dnes má i svůj vlastní oficiální fanclub
Zdroj: Pixabay, Melanie Espinosa, Pixabay license

Francie dala světu spoustu gastronomických lahůdek. Některé z nich ovšem přišly na svět omylem, z nepozornosti, nešikovnosti. Ono je to vlastně jedno, protože důležitý je pak hlavně výsledek. A ten je v případě obráceného koláče Tarte Tatin naprosto božský.

Sestra popleta

Na přelomu 20. století vedly dvě sestry Tatinovy ve městě Lamotte-Beuvron jižně od Orléans v severovýchodní Francii hotel. Tahle oblast byla oblíbeným výletním místem Pařížanů a v jejich hotelu byla neustále hlava na hlavě. Znáte to; když je zmatek, často se něco pokazí. A přesně tohle se stalo starší ze sester Stéphanii, která měla na starosti přípravu jídla. Omylem strčila do trouby koláč... ale bez těsta! Když na to přišla, uvědomila si, že nemá čas loupat nová jablka, překryla ta již lehce rozpečená připraveným těstem a dala znovu zapéct. Ve finále koláč obrátila a byla překvapená tím, jak skvěle vypadal. A ještě víc ji potěšily ovace hostů, které tahle novinka zcela nadchla.

Koláč terčem drbů

Do dvacátých let 20. století se povědomí o neobvyklém jablečném koláči rozšířilo natolik, že dokonce známý pařížský kritik Curnonsky, kterému se přezdívalo princ gastronomie, doporučil ve svém cestovatelském průvodci po Francii „slavný jablečný nebo hruškový koláč sester Tatinových z Lamotte-Beuvron“. Koncem třicátých let se pak tento koláč objevil v jídelním lístku u Maxima, restaurantu, který během své dlouhé historie hostil již řadu slavných osobností, od Marcela Prousta až po Lady Gaga. Majitel podniku Louis Vaudable tvrdil, že ukradl recept samotné Stéphanii po té, co se v hotelu hlásil o místo jako zahradník. A nijak ho v šíření této báchorky nezarazil ani fakt, že v době, kdy sestry v roce 1906 odešly do důchodu, jemu byly pouhé čtyři roky.

Tatin dnes

Po více než osmdesáti letech je tarte tatin větší celebritou, než býval v dobách svého vzniku. Internetové vyhledávání přineslo 7 850 000 výsledků, v nichž samozřejmě nechybí různé recepty. Většinou se ale všechny shodují na několika základních bodech. Pro první pokusy o proslulý moučník doporučujeme sáhnout po jablkách, která coby relativně „suché“ ovoce představují tu nejsnadnější volbu. Jakmile tenhle koláč zvládnete, troufnete si ale určitě například i na meruňky, broskve či jiné podobné druhy. Je také lepší používat syrové než kompotované ovoce, protože po upečení lépe udrží tvar. Počítejte rovněž s tím, že výslednou chuť koláče hodně ovlivní zvolená odrůda jablek.

Společnost za tarte tatin

Je běžné, že každá restaurace se snaží, aby její tarte tatin byl ten nejlepší a jedinečný. Často pak vršek koláče po upečení ještě zastříknou brandy nebo amarettem či přidají nastrouhaný zázvor, aby měl dezert správný říz. Někteří ho dokonce flambují. Tohle ale nejspíš nerada slyší Confrérie des Lichonneux de la Tarte Tatin, což je společnost za zachování původního receptu sester Tatinových. Ve svých stanovách nabádá, aby se koláč podával jedině tak, jako kdysi v hotelu Tatin.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více