Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ochutnejte nejlepší švestkové koláče. Poradíme, jak upéct oblíbený moučník plný sladkého ovoce a lahodné drobenky
Zdroj: Top recepty

Švestkové koláče pečeme z různých těst, výborné jsou kynuté nebo nakypřené práškem do pečiva i sněhem z bílků. Těsto poklademe sladkými a dobře zralými švestkami, které obrátíme řeznou stranou vzhůru. Bohatě je posypeme drobenkou.

Do moučníků použijeme pěkně vybarvené a pevné švestky, které dobře omyjeme a necháme okapat. Poté je rozkrajujeme po délce, obvykle napůl nebo na měsíčky, a klademe na těsto, které jsme rozložili na plech vyložený pečicím papírem. Můžeme použít i ovoce kompotované nebo mražené

Rychlé koláče s kypřícím práškem

Kypřící prášek do pečiva naše pečení usnadní a urychlí, recepty s ním jsou obvykle snadnou a pohodlnou záležitostí. Těsto stačí umíchat a rozložit na plech. Podívejte se, čím můžeme prášek do pečiva nahradit. Výborná a oblíbená je kombinace švestek s mákem - jeden z receptů počítá s makovou náplní, která je pod švestkami.

Výborné koláče pro návštěvu

Suroviny na rychlý švestkový koláč stačí jednoduše promíchat, ale obrácený švestkový koláč je již pracnější dobrotou. Postupujeme "obráceně" - na plech nejprve klademe ovoce, pak teprve těsto, do kterého potřebujeme našlehaný sníh. Hotový koláč dozdobíme efektním pudinkovým krémem nebo jen kopečkem šlehačky. 

Šťavnaté a vláčné koláče

Jedinečné švestkové koláče našich babiček se připravovaly často z kynutého těsta. Pokud upečeme více, než brzy spotřebujeme, část snadno zmrazíme na pozdější využití. Po rozmrazení budou chutnat jako čerstvé. Výborné jsou i koláče s tvarohovou nebo pudinkovou náplní.

Koláče a různé moučníky ze švestek, které uzrály na našich zahradách, jsou klasikou, která se nepřejí. Vybírat můžeme z celé řady dalších receptů, některé z nich doplňují videa - ta nám pomohou upéct i složitější moučník na jedničku.

 

Komentáře

Další tipy a triky