Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Říkali mu máslo námořníků. Hruškovec přelahodný určitě znáte, i když o tom možná nevíte
Zdroj: Pixabay, JillWellington, Pixabay licence

Když se řekne hruškovec přelahodný, málokdo tuší, o čem je řeč. Jeho druhé označení, totiž avokádo, už je ale známější. Oblíbené je zejména u veganů či vegetariánů, řada lidí ho konzumuje hlavně proto, že přináší v kuchyni další chuťové variace a obsahuje zdravé tuky. Pravdou ale je, že vzbuzuje i značně rozporuplné pocity.

Mexičan

Avokádo pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Podle magazínu Smithsonian se na území dnešního Mexika pěstovalo už téměř deset tisíc let před Kristem. Dnes je jedním z důležitých producentů také Kalifornie, odkud pochází Rudolf Haas, který ve 20. letech 20. století vyšlechtil v současnosti nejrozšířenější odrůdu avokáda a rovnou ji po sobě pojmenoval. Tento druh vypadá poněkud nevzhledně; jeho slupka zráním tmavne a je drsná. Na to ale nesmíte koukat, protože ve zralosti je mnohem lahodnější než jeho jasně zelený kolega s hladkým povrchem.

Námořnické máslo

Aztékové tomuto ovoci přisuzovali afrodisiákální schopnosti a námořníci si je vozili na daleké cesty, protože jim dodávalo vitalitu a energii. Odtud pak pochází jeho přezdívka námořnické máslo. Od pradávna bylo tohle ovoce považováno za zdroj síly a vitality. Dnes se už ví, že obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin a bílkoviny, proto je vhodné k posílení organismu. Významné jsou i v avokádu obsažené antioxidanty ve formě vitamínů A, C a E, které podporují regeneraci buněk a chrání tělo před oxidativním stresem.

Jaké vybírat?

Vyhněte se tvrdému nezralému plodu. Sice by mělo v pokojových podmínkách dozrát, ale chuť bude nevalná. Až ho tedy budete vybírat v krámě, je lepší sáhnout po měkčích kusech. Pozor ale na to, že ani příliš měkké plody nemusí být chuťově v pohodě. Nejlepším testem je ho jemně v prstech zmáčknout; pokud slupka lehce pruží, je zralé ke konzumaci. Pokud se ho chystáte spotřebovat až další den, určitě ho uchovávejte v lednici.

Kuchyňské zpracování

Po omytí avokádo rozřízněte na polovinu, vyjměte pecku a obsah vydlabejte lžící. Dužnina na vzduchu rychle hnědne, proto ji ihned pokapejte citronovou šťávou. Ovoce má jemnou oříškovou chuť, proto si rozumí s většinou ingrediencí, které k němu přidáte. Avokádo tak můžete zpracovávat nasladko nebo naslano, rovněž snese i tepelnou úpravu. Ale úplně nejlepší je syrové, protože tak si zachová všechny cenné látky. Avokádovou klasiku představuje guacamole, které můžete použít třeba jako pomazánku na toasty nebo dip k pečené zelenině či masu. Příprava je jednoduchá: stačí k rozmačkanému avokádu přidat podle chuti limetkovou šťávu, nasekanou papričku, na jemno nakrájenou červenou cibuli, nasekaný koriandr, nadrobno nakrájené rajče, mletý římský kmín a sůl. Vše důkladně promíchejte a dochuťte dle potřeby.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více