Velikonoce na talíři: Co jíst na Zelený čtvrtek, který vlastně zelený být neměl?

Zeleným čtvrtkem začíná takzvané velikonoční třídenní. Právě ve čtvrtek si křesťané připomínají Ježíšovu poslední večeři, při které Spasitel myl apoštolům nohy, a zároveň byl pak téhož dne později zrazen Jidášem. Proto v tento den hospodyňky připravují pečivo z kynutého těsta, Jidáše nebo také Jidášky. A proč se čtvrtku říká zelený? Může za to jazyková přesmyčka!
Zelený, nebo lkavý?
Na Zeleném čtvrtku původně nic zeleného nebylo. Podle článku pátera Adama Józefa Kasperka název vznikl nejspíše přesmyčkou původního německého názvu Greindonnerstag (Lkavý neboli Plačtivý čtvrtek) na Gründonnerstag (Zelený čtvrtek). Tento den je pro křesťany totiž smutnou připomínkou Jidášovy zrady. Jenže Velikonoce nejsou jen křesťanské svátky, prolínají se s pohanskými oslavami příchodu jara a tím pádem s mnoha různými lidovými tradicemi. A právě mezi tyto tradice patří i to, že hospodyňky v kuchyni po dlouhé zimě konečně mohou využít nově rašící zelené natě a lístky.
Článek z magazínu
Špenát, pažitka i sedmikráska
Na Zelený čtvrtek se dle tradice vaří jídla „zelená“, plná prvních jarních vitamínů. Dveře kuchyní jako by se otvíraly novému životu. Vhodná je polévka z jarních bylin, využívají se kopřivy, špenát, petrželka, pažitka, ale i řeřicha, sedmikráska a jiné jedlé květy. Legenda říká, že když budete v tento den jíst právě jídla se zelenými bylinkami, budete pak celý rok zdraví.
Na Zelený čtvrtek hospodyně tradičně kombinovaly jídla z luštěnin, obilovin, zeleniny a bylinek. Na bylinkovou polévku stačilo na trošce másla udělat zásmažku, zalít ji vodou, provařit, vlít do ní v mléce rozkvedlané vajíčko a nakonec dochutit čerstvě natrhanými bylinkami a květinami, kterými se polévka zdobila i při podávání.
Článek z magazínu
Oblíbený byl i „špenát“ z mladých kopřiv. Při jeho přípravě postupujte stejně jako u klasického špenátu, jen buďte opatrní při sbírání. Všechny bylinky obecně sbírejte jen v čistých oblastech ál od cesty a na kopřivy si určitě vezměte rukavice. Trhejte jen mladé rostliny, pak je opláchněte a nadrobno nakrájejte. Krátce poduste na másle, dochuťte česnekem a můžete podávat, anebo je rozmixujte na kaši a zahustěte zásmažkou. Variací na bylinkový špenát je ale více a lze využít i další plané rostliny nebo mladý plevel. Zkuste třeba jitrocel, kozlíček polníček či medvědí česnek. A pokud potřebujete něco sytějšího, připravte si špaldovou kaši, nebo nastavovanou kaši z brambor a krupek, nebo bylinkami ochuťte klasické staročeské jídlo z krup a hrachu, Kočičí svatbu.
V moderním hávu
Chcete do tradičního vaření vnést moderní prvky? Udělejte si zelené smoothie, rozmixované bylinky smíchejte s banánem a pomerančovou šťávou a jarní životabudič máte na stole! Skvělé jsou i zeleninové saláty, které právě první zelené lístky a jedlé květy parádně zpestří. Z medvědího česneku můžete připravit nádherně voňavé a úžasně zdravé pesto, šťovík svou štiplavou chutí osvěží bramborové saláty, pažitka je výborná v pomazánkách nebo na smažených vejcích. Ať už ukuchtíte cokoliv, pamatujte, že si tento den nesmíte nenechte zkazit žádnou hádkou, jinak se budete hádat celý rok. A pokud máte zahradu, jděte k ovocným stromům a opatrně s nimi zatřeste; pak vám podle pověry urodí více ovoce.
Témata: Velikonoce, Zelený čtvrtek, špenát, kopřivy, Jidáš, tradice, zdravá strava, staročeská kuchyně, česká kuchyně, bylinky
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Kdy je nejlepší čas upéct perníčky a kdy marokánky? Kalendář vánočního pečení poradí
Naplánovat si práci tak, abychom se vyhnuli zbytečnému stresu a chaosu, je potřeba obzvlášť před významnými událostmi a svátky, jakými jsou i Vánoce.… Číst více
Jedlými dárky dáváte kromě něčeho dobrého i váš čas. Inspirujte se originálními recepty
Vlastnoručně vyrobené dárky jsou výjimečné Doporučujeme darovat výrobky trvanlivější jako jsou sušenky, zavařeniny, likéry atd. Mělo by to být něco… Číst více
Jak se dělá vánočka: Od přípravy těsta až po vyndání zlatavého a voňavého výsledku z trouby
Jak ji tedy udělat, aby se povedla? V našem receptáři je mnoho osvědčených receptů - než se do některého z nich pustíme, určitě se vyplatí přečíst si… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit ve čtvrtém adventním týdnu? Především na nepečené cukroví, náplně a vánočky
Zaměříme se na nepečené cukroví, k výběru máme mnoho lahodných a jednoduchých druhů. Také upečeme vánočku, případně i závin s jablky, a další zákusky… Číst více
Vanilkové rohlíčky vznikly na počest jednoho vítězství. Upečte si je podle Sandtnerky!
Těžko se najde někdo, kdo je nemiluje. I… Číst více
Na svátečním stole nesmí chybět husa nebo kachna. Je mezi nimi vůbec nějaký rozdíl?
Se svatomartinským posvícením se dlouhá léta pojí… Číst více
Když Ježíšek něco ukuchtí: 10 nápadů na originální jedlé dárky, které potěší každého
Chybí vám nápady, čím obdarovat své blízké a… Číst více
Sedmero staročeských druhů cukroví: Upečte nejlepší pracny, kokosky či vosí hnízda!
Také se každé Vánoce stresujete, abyste měli… Číst více
Retro vánoční cukroví: Sandokanovy oči, ledovky nebo tatranské řezy byly kdysi hity!
Víte, které cukroví je to nejlepší? Přece to,… Číst více
Pečeme s Ivou: Upečte si skvělou nadýchanou vánočku podle receptu, který nezklame!
V mém prvním díle jsme se věnovali mini štoličkám… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké jsou tradiční velikonoční dobroty? Je libo jehněčí pečínku, šoldru nebo vaječný sýr ve tvaru hrudky?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Smažená rýže - základní verze
Přidáno před 6 hodinami

Pikantní zelný salát s feferonkami
Přidáno před 9 hodinami

Králík po bretaňsku
Přidáno před 11 hodinami

Polévka jako hlavní chod
Přidáno před 16 hodinami

Pomazánka z camembertu s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 16 hodinami

Krkovička na kořenové zelenině a houbách
Přidáno před 16 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.