Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špenát je doslova nabitý cennými látkami. Patříte do skupiny milovníků, nebo odpůrců?

Špenát je doslova nabitý cennými látkami. Patříte do skupiny milovníků, nebo odpůrců?

Špenát buď nenávidíte, nebo milujete. Druhá možnost je ale lepší volbou, protože je výborným zdrojem vitamínů a minerálů, zejména vitamínu K, vitamínu A, vitamínu C, kyseliny listové a železa. Obsahuje také antioxidanty a látky, které mohou pomoci snížit hladinu špatného cholesterolu v krvi. V neposlední řadě má vysoký obsah vlákniny, který pomáhá udržovat trávicí systém zdravý a reguluje střevní funkce.

Tradiční i netradiční příprava špenátu 

Špenát je k dispozici čerstvý, nebo mražený. V mraženém podání se můžete setkat buď s protlakem, nebo nasekaným špenátem (někdy dokonce může být už ochucený). Budete překvapeni, ale špenát se dá připravit i z jiných surovin, než je špenát. Oblíbený je třeba špenát z kopřiv, nebo špenát z mangoldu

Nejoblíbenější recepty 

Asi nejznámější je špenát s vajíčkem a bramborem, nebo s bramborovým knedlíkem a vepřovými výpečky. Tím ale využití špenátu rozhodně nekončí. Dá se z něj vytvořit úžasná krémová polévka, či omáčka se smetanou na těstoviny nebo gnocchi. Dále z něj můžete vyrobit palačinky nebo je ním naplnit, přidat jej do smoothie, případně z něj vykouzlíte také skvělý slaný koláč. 

Více

1 2 3 4

Další témata

Další recepty