Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoce jsou krásným svátkem, při kterém oslavujeme přicházející jaro. Příroda se probouzí k životu a s tímto svátkem jsou spjaté různé tradice a zvyklosti. Tradičně na Velikonoce pečeme beránka, mazance i boží milosti.

Křesťanům končí 40-ti denní půst a vrcholí přípravy na Velikonoce, kdy se vařily a pekly samé dobroty. Na každý den měli naši předci stanovená milovaná jídla, která se tradičně připravovala. Víte, jaké jsou ty nejoblíbenější dobroty?

Slané velikonoční pokrmy

Popeleční středa a Velký pátek byly striktní dny, kdy se nejedlo maso kromě ryb, proto se na stůl velmi často podávaly husté polévky, luštěniny či ovocné kynuté knedlíky. Na bílou sobotu se vařila jarní polévka a také velikonoční nádivka. Na zelený čtvrtek se chystaly zelené pokrmy jako je špenát, kapusta či hrách.

Sladké velikonoční pokrmy

K Velikonocům rozhodně patří také sladké dobroty, každý známe tradičního beránka a voňavé mazance s mandlemi či boží milosti, které se smaží na Velikonoční pondělí. Na Škaredou středu se tradičně pekly jidáše z kynutého těsta.

Jak se vyznáte ve velikonočních zvycích i pokrmech si můžete vyzkoušet v následujícím kvízu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více