Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Telecí rosol, žloutkové fleky i kuře s kečupem. Na čem si rád pochutnával Vlasta Burian?
Zdroj: Wikimedia Commons, Autor neznámý – dobová film. fotografie, určená do kin, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4080470

Král komiků Vlasta Burian, divadelní a filmový herec, režisér a sportovec, byl velký gurmet. Jídlu se věnoval se stejnou vášní jako divadlu a tak bývalo běžné, že se v jeho dejvické vile servírovala k obědu i sedmichodová menu. Připomeňte si s námi, které lahůdky si Vlasta dopřával, a uvařte si jednu z nich podle našeho receptu.

Tři vejce do skla

Vzpomínáte na slavný film, ve kterém si Vlasta Burian coby zaměstnanec policejní stanice Vincenc Babočka vybere v restauraci z jídelního lístku to nejlevnější, co tam mají, tedy tři vejce do skla, a přitom je omylem považován za lupiče Webera? Ve skutečném životě Burian na jídle šetřit nemusel. Nejen, že měl osobního kuchaře, ale taky luxusně vybavenou kuchyni, v níž nechyběly samostatné lednice jen na maso, jen na ryby, jen na mléko, máslo a sýry, dále lednice jen na zeleninu, jeden sklípek na víno a jiný zase na pivo, jak v knize vzpomínek Z hotelu Ritz do kuchyně Vlasty Buriana popisuje právě Burianův kuchař, slavný Jaromír Trejbal. Než začal vařit pro Krále komiků a jeho ženu, nasbíral zkušenosti ve věhlasných pařížských restauracích a tři zimní sezony působil také v kuchyni belgického krále Alberta I. Po návratu do vlasti získal Trejbal místo šéfa studené kuchyně ve Vaňhově rybárně na Václavském náměstí, odkud se záhy přesunul do věhlasného pražského lahůdkářství U Lipperta. Právě tam se potkal s Vlastou Burianem.

Dvoutýdenní namlouvání

Vlasta Burian s manželkou chodívali do lahůdkářství pro studené večeře. A zároveň si také někdy objednávali kuchaře domů, jak říká Roman Paulus v pořadu Úžasné životy na Dvojce Českého rozhlasu. Na jednu z hostin byl jako kuchař povolán právě Jaromír Trejbal. Ten hned druhý den dostal nabídku práce u Burianů s platem 10 000 korun měsíčně. „Po čtrnáctidenním handrkování s ředitelem lahůdkářství jsem vařil u Burianů první oběd,“ píše Trejbal ve své knize. A co si Vlasta Burian dopřával? Měl rád bohaté obědy o několika chodech a miloval studené večeře. Jaromír Trejbal mu připravoval třeba telecí rosol, plněné raky, králičí paštiku, mozeček ve vínové omáčce, bažantí polévku či kuřecí prsa s nudlemi. Těstoviny se obecně těšily u herce velké oblibě. Trejbal vařil skvěle a Nina Burianová mu dala jedinou podmínku: Vlasta nesměl přibrat za rok ani dekagram. To se osobnímu kuchaři podařilo dodržet dokonce celých osm let, co pro manžele vařil; a to i přesto, že se podávaly i kalorické bomby jako jablkové lívanečky, smažené uzené matjesy, pečené kančí karé na šalvěji nebo anglická jehněčí kýta na studeno, jak uvádí Jaroslav Vašák v knize První republika u stolu.

Kuře Vlasty Buriana

Trejbalova kuchyně nezapřela vlivy jeho několikaletého působení ve Francii i vaření pro belgického krále. Paštiky, galantiny, teriny a jiné delikatesy byly na stole běžně. Ale přesto měl Burian nejraději něco obyčejnějšího. Kromě těstovin to bylo docela jednoduché kuře s jablky a mandlemi podávané s kapáním a omáčkou z kečupu, jídlo dnes již slavné jako Kuře Vlasty Buriana. Jak na ně? Dvě půlky kuřecích prsíček naklepejte, osolte a opečte na oleji. Pak oloupejte jedno jablko, vykrojte jaderník a z jablka ukrojte dvě kolečka. Poprašte je paprikou a opečte na másle. Dvě vejce rozšlehejte, přidejte 30 g rozpuštěného másla a tolik mouky, aby vzniklo těstíčko jako na kapání. To pak zavařte do vroucí vody. Poté sceďte. Do tuku z vypečených prsíček dejte 4 lžíce kečupu, povařte a prsíčka omáčkou přelijte. Na talíři je ozdobte jablky a sekanými mandlemi a podávejte s kapáním.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více