Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chutě známých politiků: Boris Johnson sní prostě vše. Jaký je jeho recept na hubnutí?
Zdroj: Pixabay.com, Szakaly, Pixabay License

To, jak vypadá Boris Johnson, bývalý starosta Londýna a nynější premiér Velké Británie, příliš nenapovídá, že je náruživým cyklistou. Někomu snad dokonce může připomínat evropského Donalda Trumpa. Jak se však stravuje politik, který dokonal Brexit a dokázal jeho stranu vést v britských volbách k jednomu z největších vítězství v historii?

Premiér není vybíravec

Boris Johnson se o svých stravovacích návycích vyjádřil už v roce 2008 pro web The Guardian. V rozhovoru uvedl, že ho po nocích nezřídka honí mlsná. S tím se vyrovnává většinou tuňákem a pár listy salátu. Stěžoval si, že z toho důvodu vstává ráno úplně vyhladovělý. Johnson není příliš vybíravý: „Myslím si, že všechno jídlo je vynikající. Nechápu, proč ho musí lidé neustále probírat, hlavně kritici restaurací,“ řekl Johnson pro The Guardian.

Jeho oblíbeným jídlem je dle jeho slov banger and mash, což je pokrm rozříšený a velmi populární v celé Británii. Jedná se o párek a šťouchané brambory a Johnson se navíc nechal slyšet, že pokrm nejraději zapíjí červeným vínem. I o víně řekl, že vůbec nezáleží, zda je levné, nebo drahé – všechno víno je prostě dobré.

Malá večeře jako budíček

Johnson v médiích již několikrát poznamenal, že se vždy ráno snaží běhat, udělat pár kliků nebo alespoň chodí při čtení novin. K snídani si dává toast s marmeládou a margarínem a nepohrdne ani zbytky z večeře po dětech. Johnson se netají svou láskou k dortům, které rád jí k snídani. Nejraději má dorty od značky Betty Crocker. Při práci většinou nesvačí, občas si dle vlastních slov „dá pár čokoládových croissantů, aby zahnal hlad“.

Jeho sympatie ke zbytkům nekončí ani u oběda. K tomu si dává cokoliv, co najde v lednici. Nutno podotknout, že Britové většinou oběd příliš neřeší a jejich hlavní jídlo dne bývá večeře. Boris Johnson miluje dietní colu a jeho odpoledne se, jako u většiny Britů, neobejde bez několika šálků čaje. Johnson uvedl i tip pro ty, kterým se nechce ráno vstávat: „Když potřebuji brzy vstát, nesním tak moc k večeři, protože ráno mám výborný důvod k tomu, abych vylezl z postele. Úplně vás nabije pocit optimismu, když zjistíte, že můžete odhrnout peřiny a jít jíst.“

Sportem ku zdraví

Ani Boris Johnson neunikl koronaviru. Po návratu z nemocnice promluvil o tom, proč u něj nemoc měla horší průběh: „Když jsem šel na jednotku intenzivní péče, byl jsem opravdu nemocný a navíc měl nadváhu.“ O nadváze promluvil i k britskému lidu: „Bohužel, jako národ jsme trochu příliš tlustí. Tlustší než všichni v Evropě - kromě Malťanů, z nějakého důvodu.“ Od chvíle, kdy se uzdravil, tvrdí, že je „zdatnější než několik řeznických psů“. Johnson údajně zhubl běháním. Ven vyráží se svým psem Dilyn a postupně pracuje na tom, aby zrychlil.

V červenci řekl: „Od té doby, co jsem se vzpamatoval z koronaviru, si neustále buduji kondici.“ Johnson byl vždy zastáncem cyklistiky, což samozřejmě se shozením kil také navíc pomáhá. „Skvělá věc je jít si zaběhat na začátku dne, protože po zbytek dne už nemůže být nic horšího,“ řekl Johnson.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více