Filmové hostiny: Herci ze Slunce, seno, erotika si do Itálie opravdu přivezli vlastní jídlo
1. 4. 2021 Historie a zajímavosti
Češi milují jídlo, a snad i proto jsou naše filmy plné legendárních hostin. Jedna z těch nezapomenutelných pochází z komedie Slunce, seno, erotika, ve které obyvatelé Hoštic vyrazí do Itálie. Jejich šok, když jim naservírují „potvory z moře vytažený“, je opravdu skvěle zahraný; ne všichni ale nelibost vůči italské kuchyni předstírali...
„Ježišikriste! Vono se to ještě hejbe!“
Česká záliba v jídle je světově proslulá, a tak není divu, že je zdrojem ikonických scének v mnoha českých komediích. Jednou z nich je i snímek Slunce, seno, erotika z roku 1991, poslední díl slavné trilogie Zdeňka Trošky, který letos slaví 30 let od premiéry. Hoštičtí ve filmu zavítají na neprobádané území a dostanou se do Itálie. Hned první večer jim jsou naservírovány místní pochoutky. Hostina je složena především z mořských plodů; stůl se prohýbá pod tácy s vařenými korýši, škeblemi, mísami plnými chaluh, a dokonce se ukáže i jedna okatá chobotnice, která dokonale konsternuje všechny zúčastněné a starou známou Kelišovou donutí ke slavné hlášce: „Velebnosti, du blejt!“.
Mohlo by vás zajímat
Ačkoliv scéna je dílem humorného scénáře, ne všichni nechuť k italskému jídlu předstírali. Jak později vzpomínal režisér Troška v rozhovoru pro magazín Mladé fronty Dnes, právě představitelka Kelišové, herečka Marie Švecová, si na natáčení v italském Monte Casinu opravdu dovezla vlastní zásoby jídla na celý týden. Středomořskou kuchyni Švecová prý ochutnala jen jednou a hned poté se vážně pozvracela, protože se domnívala, že jsou v jídle mořské plody, které odmítla pozřít. Ze šoku z celé situace zmateně utekla z placu a nakonec Švecovou musela najít a přivézt italská policie.
Mohlo by vás zajímat
Neméně legendární je jiná scéna z filmu, v níž Kelišová strká do tašky celé čtvrtky pečených kachen, které nikdo z delegace nechce jíst, protože se předtím, v obavách z dalších potvor vytažených z moře, všichni nacpali oschlými řízky, které jim zbyli z domova. „Kelišová, nepokradeš!“ napomíná pan farář svou věrnou společnici. „I prd velebnosti, má to sebrat někdo jinej? Budete to mít k večeři,“ odvětí bába Keliška s přehledem.
Mohlo by vás zajímat
Film pokračuje návratem hoštických do rodné vesnice, kde po čase na oplátku zase přivítají výpravu z Itálie. Všichni přespolní hosté dostanou jako dárek na uvítanou velké domácí housky. Nejedná se o žádné gumové rekvizity; tradiční pečivo pro potřeby natáčení ve strakonické pekárně upekl Miloslav Panuška, tehdejší švagr Broňka Černého, hereckého představitele Venci. Po skončení natáčení si tak celý štáb náramně pochutnal na křupavých houstičkách.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nejrychlejší recepty: Skvělá rybičková pomazánka z uzené makrely
Vyzkoušeli jsme aprílové žertíky s jídlem: Sladkým volským okem, falešnými vajíčky i colou ze sójovky napálíte koledníky
Bojíte se flambovat? Čím a jak flambovat, aby to bylo bezpečné a vše se podařilo a chutnalo
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 4 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 14 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 17 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 20 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Deset kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Správnou chuť dá tučnější uzené, pečivo je lepší opečené a vejce se nepřidávají celá
Recepty z českých filmů: U Bartáčků zase naklepávají řízky! Poradíme, jak je mít nejlepší
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře