Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená jablka jako vzpomínka na zimní chvíle u babičky. Takto si je hravě připravíte i doma
Zdroj: Pixabay

Také si z dětství pamatujete na oheň praskající v kamnech u babičky a úžasnou vůni pečených jablek linoucí se z trouby? Jablka po Vánocích už nebyla tak kvalitní a bylo potřeba je zpracovat. Kromě moučníků a žemlovek, které jsou ale pracnější, jsou výborné jablkové dezerty, které zvládne každý.

Pečená jablka

Omytým jablkům vydlabejte jádřinec (nejlépe to jde škrabkou na brambory), aby zůstal tunýlek uprostřed. Nebo je rozkrojte a částečně vydlabejte, aby vám vznikly jablečné mističky. Smíchejte změklé máslo, cukr, med nebo džem, ochuťte skořicí a lžičkou naplňte otvor po jaderníku. Můžete přidat i sekané ořechy nebo mandle, rozinky nebo brusinky apod. Pekáček vymažte máslem, posaďte do něj jablka a pečte při 180 °C doměkka. Obzvláštní mlsouni můžou podávat se šlehačkou, zmrzlinou nebo vanilkovým krémem.

Jablka v županu

Když naplněné jablko dobře zabalíte do rozváleného plátu listového těsta a upečete, vznikne jablko v županu, slavný prvorepublikový zákusek. Někdy se jako jablka v županu nesprávně označují jablka smažená v těstíčku.

Jablka v těstíčku

Další laskominou jsou jablka v těstíčku. Hustší palačinkové těstíčko, do kterého můžete místo části mléka dát bílé víno nebo trošku rumu, rozmíchejte se špetkou prášku do pečiva. Namáčejte do něj plátky jablek a smažte v oleji. Pak obalte v cukru se skořicí.

Jablkové rychlokoblížky

I jablečné rychlokoblížky zvládne každý. Kostičky jablek vmíchejte do hustého těsta s rumem a troškou prášku do pečiva, nabírejte lžičkou a do horkého oleje sázejte malé kuličky a smažte do červena ze všech stran. Jablka mohou být i strouhaná nahrubo. Hotové kuličky poprašte cukrem se skořicí.

Jablkové lívanečky

Když do lívancového těsta nastrouháte jablka a usmažíte lívanečky, můžete je pak pokapat medem, ozdobit zakysanou smetanou, namazat marmeládou apod.

Takové dezerty se nikdy neomrzí.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více