Pečená jablka jako vzpomínka na zimní chvíle u babičky. Takto si je hravě připravíte i doma
Také si z dětství pamatujete na oheň praskající v kamnech u babičky a úžasnou vůni pečených jablek linoucí se z trouby? Jablka po Vánocích už nebyla tak kvalitní a bylo potřeba je zpracovat. Kromě moučníků a žemlovek, které jsou ale pracnější, jsou výborné jablkové dezerty, které zvládne každý.
Pečená jablka
Omytým jablkům vydlabejte jádřinec (nejlépe to jde škrabkou na brambory), aby zůstal tunýlek uprostřed. Nebo je rozkrojte a částečně vydlabejte, aby vám vznikly jablečné mističky. Smíchejte změklé máslo, cukr, med nebo džem, ochuťte skořicí a lžičkou naplňte otvor po jaderníku. Můžete přidat i sekané ořechy nebo mandle, rozinky nebo brusinky apod. Pekáček vymažte máslem, posaďte do něj jablka a pečte při 180 °C doměkka. Obzvláštní mlsouni můžou podávat se šlehačkou, zmrzlinou nebo vanilkovým krémem.
Jablka v županu
Když naplněné jablko dobře zabalíte do rozváleného plátu listového těsta a upečete, vznikne jablko v županu, slavný prvorepublikový zákusek. Někdy se jako jablka v županu nesprávně označují jablka smažená v těstíčku.
Jablka v těstíčku
Další laskominou jsou jablka v těstíčku. Hustší palačinkové těstíčko, do kterého můžete místo části mléka dát bílé víno nebo trošku rumu, rozmíchejte se špetkou prášku do pečiva. Namáčejte do něj plátky jablek a smažte v oleji. Pak obalte v cukru se skořicí.
Jablkové rychlokoblížky
I jablečné rychlokoblížky zvládne každý. Kostičky jablek vmíchejte do hustého těsta s rumem a troškou prášku do pečiva, nabírejte lžičkou a do horkého oleje sázejte malé kuličky a smažte do červena ze všech stran. Jablka mohou být i strouhaná nahrubo. Hotové kuličky poprašte cukrem se skořicí.
Jablkové lívanečky
Když do lívancového těsta nastrouháte jablka a usmažíte lívanečky, můžete je pak pokapat medem, ozdobit zakysanou smetanou, namazat marmeládou apod.
Takové dezerty se nikdy neomrzí.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Sýrový chléb
Přidáno před 15 minutami
Jablečný donut
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 17 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 17 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Sachr dort z jablek: Dokonale vláčná a úžasně šťavnatá varianta rakouské klasiky ozdobená ořechy chutná božsky
Wurstsalat: Pikantní německá salámová pochoutka může být i z točeňáku nebo českých špekáčků, nejlepší je k pivu
Otestovali jsme smažák ze syrečků i knedlík plněný sýrem: „Festival“ smaženého sýra rozhodně stojí za návštěvu
Komentáře