

Hollandská omáčka a Vejce Benedikt (Gordon Ramsay)
Suroviny 4 porce
- Hollandská omáčka:
- 3 žloutek
- 1 lžička octa z bílého vína
- 1 lžička citrónové šťávy
- 150 g másla
- špetka soli
- špetka mletého chilli nebo drceného chilli
- Vejce Benedikt: verze Gordona se liší od původního receptu.
- 2x anglický muffin
- 4x plátek parmské šunky
- 4x vejce
- lžíce octa z bílého vína
Postup přípravy receptu
Začíná se holandskou omáčkou: Oddělíme si žloutky od bílků, bílky nebudeme už potřebovat, do žloutků, které jsme si dali do skleněné mísy, přidáme lžičku octa a začneme šlehat metličkou. Stačí cca minutu.
Dáme rozpustit všechno máslo, ve chvíli, kdy máslo bude právě všechno rozpuštěno, odstavíme ho. Připravíme si vodní lázeň, voda smí jen lehce vařit. Vložíme mísu nad páru a zábava začíná. Musíme velmi rychle a poctivé začít šlehat. Až se ze žloutku stane krémovitá konzistence, začneme pomalu přilévat teplé máslo. Vždy je nutné máslo zašlehat a potom přilít další, nebo soustavně přilévat velmi lehký proud másla, opravdu po trošce, a pořád a pořád šlehat - sem tam dáme mísu pryč z lázně a vrátíme ji zpět, pořád šleháme, ruce bolí, ale musíme dál :). Omáčka začne krásně krémovatět a nabývat na objemu. Pokud máme pocit, že je hustá až moc, přidejte jednu či dvě lžičky chladné vody a pokračujeme ve šlehání. Jakmile máme krásnou krémovitou omáčku, odstavíme mísu, přidáme citron, chilli a sůl, a dáme bokem. To nejtěžší máme za sebou :)
Vejce Benedikt: V širokém hrnci si dáme vařit vodu, mezitím do křupava orestujeme parmskou šunku. Na zbylém tuku opečeme rozkrojeny muffin, pouze vnitřní stranu. Až voda začne lehce vařit, vlijeme do ní lžíci octa, do misky si vyklepneme vajíčko, a po jednom je vkládáme do vody. Žloutek se nám krásně zatáhne bílkem, vaříme cca 2-3 min.
Vytáhneme, necháme okapat a můžeme začít s tou nejlepší částí receptu, servírováním :). Na půlku muffinu položíme šunku, na ni vejce, a teď to hlavní, jednou vrchovatou lžíci holandské omáčky vše poctivě přelijeme, ideálně na první pokus, a můžeme podávat :)
Poznámka od kuchařky
Holandská omáčka je lehká, ale pracná ... na cz netu není moc receptů, jak celý recept správně sestavit, např. jaké máslo přidávat, zda teplé či studené, zda přepuštěné, či klasické. Zkoukl jsem a načetl hodně, a vězte, že každý kuchař to dělá jinak :-D :-D. Toto je verze Gordona Ramsayho :). Je naprosto úžasná a chuťově explodujete :)... Držím všem palce. Jde se vařit! :)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Hollandská omáčka a Vejce Benedikt (Gordon Ramsay)
-
maiva: mě moc mrzi že jsem nesehnal ty muffiny.. ale příště to vyjde :).. diky ;)
-
Pěkný, Gordon by měl taky radost
Lákavé už z fotky
+
-
zizala: děkuji :)... tou metlickou je to krasny ritual a clovek ma pak uzasnej pocit, jsou i recepty kde to můžete dělat v mixéru, je zde i hodne cest na zjednoduseni.. nekde ani ta lazen neni treba :)... ale je to vážně dobrota, recept je vyborny a vše jde skvěle dohromady.. dle mě je to lepší než ten puvodni s canadskou slaninou :)..
-
Krása
Aby ruka při šlehání nebolela, pomáhám si technikou, např. el. ručním šlehačem, i když kuchaři v televizi neradi, důvodem může být i hluk a snížený efekt