Hollandská omáčka a Vejce Benedikt (Gordon Ramsay)

Martin_B Kuchař: Martin_B

Doba přípravy: 30-45 min 4 porce Omáčky 4 názory

Suroviny

Hollandská omáčka:
3 žloutek
1 lžička octa z bílého vína
1 lžička citrónové šťávy
150 g másla
špetka soli
špetka mletého chilli nebo drceného chilli
Vejce Benedikt: verze Gordona se liší od původního receptu.
2x anglický muffin
4x plátek parmské šunky
4x vejce
lžíce octa z bílého vína
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Začíná se holandskou omáčkou: Oddělíme si žloutky od bílků, bílky nebudeme už potřebovat, do žloutků, které jsme si dali do skleněné mísy, přidáme lžičku octa a začneme šlehat metličkou. Stačí cca minutu.

  2. Dáme rozpustit všechno máslo, ve chvíli, kdy máslo bude právě všechno rozpuštěno, odstavíme ho. Připravíme si vodní lázeň, voda smí jen lehce vařit. Vložíme mísu nad páru a zábava začíná. Musíme velmi rychle a poctivé začít šlehat. Až se ze žloutku stane krémovitá konzistence, začneme pomalu přilévat teplé máslo. Vždy je nutné máslo zašlehat a potom přilít další, nebo soustavně přilévat velmi lehký proud másla, opravdu po trošce, a pořád a pořád šlehat - sem tam dáme mísu pryč z lázně a vrátíme ji zpět, pořád šleháme, ruce bolí, ale musíme dál :). Omáčka začne krásně krémovatět a nabývat na objemu. Pokud máme pocit, že je hustá až moc, přidejte jednu či dvě lžičky chladné vody a pokračujeme ve šlehání. Jakmile máme krásnou krémovitou omáčku, odstavíme mísu, přidáme citron, chilli a sůl, a dáme bokem. To nejtěžší máme za sebou :)

  3. Vejce Benedikt: V širokém hrnci si dáme vařit vodu, mezitím do křupava orestujeme parmskou šunku. Na zbylém tuku opečeme rozkrojeny muffin, pouze vnitřní stranu. Až voda začne lehce vařit, vlijeme do ní lžíci octa, do misky si vyklepneme vajíčko, a po jednom je vkládáme do vody. Žloutek se nám krásně zatáhne bílkem, vaříme cca 2-3 min.

  4. Vytáhneme, necháme okapat a můžeme začít s tou nejlepší částí receptu, servírováním :). Na půlku muffinu položíme šunku, na ni vejce, a teď to hlavní, jednou vrchovatou lžíci holandské omáčky vše poctivě přelijeme, ideálně na první pokus, a můžeme podávat :)

Poznámka

Holandská omáčka je lehká, ale pracná ... na cz netu není moc receptů, jak celý recept správně sestavit, např. jaké máslo přidávat, zda teplé či studené, zda přepuštěné, či klasické. Zkoukl jsem a načetl hodně, a vězte, že každý kuchař to dělá jinak :-D :-D. Toto je verze Gordona Ramsayho :). Je naprosto úžasná a chuťově explodujete :)... Držím všem palce. Jde se vařit! :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 155 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hollandská omáčka a Vejce Benedikt (Gordon Ramsay)

  • Martin_B Martin_B(autor receptu)

    maiva: mě moc mrzi že jsem nesehnal ty muffiny.. ale příště to vyjde :).. diky ;)

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Pěkný, Gordon by měl taky radost:-D Lákavé už z fotky:-p+:yes:

    Odpovědět

  • Martin_B Martin_B(autor receptu)

    zizala: děkuji :)... tou metlickou je to krasny ritual a clovek ma pak uzasnej pocit, jsou i recepty kde to můžete dělat v mixéru, je zde i hodne cest na zjednoduseni.. nekde ani ta lazen neni treba :)... ale je to vážně dobrota, recept je vyborny a vše jde skvěle dohromady.. dle mě je to lepší než ten puvodni s canadskou slaninou :)..

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Krása :yes: Aby ruka při šlehání nebolela, pomáhám si technikou, např. el. ručním šlehačem, i když kuchaři v televizi neradi, důvodem může být i hluk a snížený efekt :-))

    Odpovědět

Tématické fráze: gordon ramsay recepty recepty gordon ramsay vejce benedikt video vejce benedikt recept holandská omáčka z vařených vajec vejce benedikt gordon ramsay holandská omáčka bez vaření recept gordon ramsay gordonovo vaření pro radost omacka z vajec gordon ramsay recept holandská na benedikt gordon ramsey recepty holandská omáčka gordon kuchař gordon ramsay recepty ramsay recepty holandska omacka k benedikt vajicku vejce benedikt video recept holandská omáčka bez vajec