Naučte se vejce Benedikt jako profesionál! Tipy a triky, jak zvládnout vajíčka na jedničku

27. 12. 2020 10:00

Vaření Kateřina Horáková

Zdroj: 1974andrea, Toprecepty.cz Zdroj: 1974andrea, Toprecepty.cz
Snídaně dělá den a základem pořádného ranního jídla jsou jednoznačně vajíčka. Připravit se dají na milion způsobů, a to jak rychle, tak jako v luxusní restauraci. Třeba slavná vejce Benedikt zvládnete hravě i doma, pokud se budete držet našeho jednoduchého návodu. A naučíme vás i jiné způsoby, jak připravit perfektní vajíčka.

Vejce Benedikt

Původ oblíbeného snídaňového pokrmu z vajec je obestřen tajemstvím, ale existuje řada legend a historek o tom, kde se vejce Benedikt vlastně vzala. Jedna teorie říká, že poprvé toto jídlo připravil šéfkuchař restaurace Delmonico Charles Ranhofer v roce 1860 pro milionáře LeGranda Benedicta. Druhý příběh vypráví, že si kombinaci toastu, šunky, ztraceného vejce a holandské omáčky poprvé objednal roku 1894 v newyorském hotelu Waldorf Astoria burzovní makléř Lemuel Benedict, který se tak chtěl zbavit šílené ranní kocoviny. Jídlo pak v podniku zpopularizoval hotelový šéfkuchař Oscar Tschirky, který do té doby nevídanou variaci přijal za svou.

Připravit vejce Benedikt vyžaduje trochu cviku, ale zvládnout se to dá. Opečený toast jistě dokážete vyrobit i bez návodu, ale jak na ta ztracená vejce? Jejich základem jsou čerstvá vejce, která by měla být nejdéle deset dní od snášky. Právě u takových totiž bílek drží hezky pohromadě. Tip: Čerstvost vejce poznáte jednoduchým testem - vejce ponoříte do vody. Čerstvé zůstane u dna, starší vyplave nahoru kvůli vzduchové bublině, která se ve vejcích časem vytvoří.

Jedlíkova cesta kolem světa: Znáte sicilské rýžové krokety či toskánskou polévku z chleba?

Jedlíkova cesta kolem světa: Znáte sicilské rýžové krokety či toskánskou polévku z chleba?

V dalším díle pravidelného seriálu, kde s naším hrdinou Jedlíkem cestujeme po celém světě,…

V dostatečně velkém hrnci ohřejeme vodu na 70 až 90°C. Vroucí pro přípravu ztracených (též zvaných pošírovaných) vajec není vhodná. Do vody přilijeme jednu až dvě polévkové lžíce jakéhokoliv octa, který pomůže vejcím zůstat kompaktní. Pak už jen stačí ve vodě lžící vytvořit vodní vír, do jehož středu vejce vyklepneme.Tip: Pokud si na to netroufáte, můžete zkusit snadnější způsob s fólií. Z potravinářské fólie vystřihneme čtverec, který napneme přes mističku, jemně ho potřeme olivovým olejem a vyklepneme vejce do něj. Pak z fólie s vejcem vytvoříme malý váček, který svážeme provázkem, a v tom pak vejce v horké vodě uvaříme.

Další nedílnou součástí vajec Benedikt je holandská omáčka. Jejím základem je máslo s vaječnými žloutky dochucené pepřem a citronem. Do nerezové mísy vložíme vaječné žloutky (na jednu porci cca čtyři), přidáme citronovou šťávu a šleháme, dokud se obsah mísy nezdvojnásobí. Mísu se žloutkovou směsí poté položíme nad hrnec s vodou, tedy nad parní lázeň. Pozor! Voda ve spodním hrnci nesmí vřít, jinak se nám vejce uvaří. Za stálého míchání do směsi pomalu přilíváme rozpuštěné máslo (cca 100 gramů) a opět šleháme do zhoustnutí. Pak sundáme místu z parní lázně, dopepříme a dosolíme. Holandskou omáčkou přelijeme vejce položené na toastu a plátku šunky nebo libovější slaniny. Existuje také verze s uzeným lososem, která se jmenuje vejce Hamingway.

Žijte jako Casanova! Jaké jídlo vám pomůže ke zlepšení milostných výkonů?

Žijte jako Casanova! Jaké jídlo vám pomůže ke zlepšení milostných výkonů?

Kdyby existoval důkaz, že jediné jídlo dokáže zvýšit libido, potenci a zkvalitnit zážitky s…

Vajíčka v košíčku

Vajíčka v košíčku, zapečená vajíčka, vajíčka v hnízdě - jednoduchý recept má mnoho názvů, všechny ale pojmenovávají jedno a to samé rychlé a lahodné jídlo z vajec, které poslouží jako snídaně, ale i svačina nebo menší večeře. Na pánvičce rozpálíme máslo a na něm pak opečeme plátek nejlépe celozrnného toastového chleba, do něhož předtím vyřízneme otvor ve tvaru kruhu nebo čtverce. Po cca 2 minutách toast obrátíme a po další minutě do otvoru vyklepneme vejce. Jakmile vidíme, že bílek začíná být pevný, opatrně podebereme toast a opět ho obrátíme na druhou stranu. Necháme ještě 2 minuty zapéct a posléze podáváme. Po zakrojení by měl žloutek být ještě tekutý.

Pravoslavný vánoční jídelníček: Čtyřicet dní půstu, a pak dvanáct chodů na stole

Pravoslavný vánoční jídelníček: Čtyřicet dní půstu, a pak dvanáct chodů na stole

Vánoce - to je přece stromeček, cukroví, večeře, rodina a dárky, a to všechno 24. prosince večer.…

Nejlepší míchaná vajíčka

Míchaná vajíčka zvládne i malé dítě, říkáte si možná, ale to není tak docela pravda. Aby vajíčka měla tak akorát tu správnou krémovou konzistenci, chce to jistý postup, aby se to povedlo. První věcí je, že si vajíčka před smažením vyklepneme a vidličkou rozmícháme v misce, nikoliv přímo v pánvi. V té si rozehřejeme lžičku másla, a když je teplota pánve vhodná, teprve pak do ní nalijeme vajíčka. Tip: Pokud chcete mít vajíčka krásně žlutá a nadýchaná, kápněte do nich před smažením trochu plnotučného mléka nebo smetany na vaření.

Vajíčka pak na pánvi mícháme vařečkou tak, že obkreslujeme symbol číslice 8. Děláme je tak asi půl minuty, pak vypneme plamen a další půl minutu je dál mícháme a necháme dojít. Poté je hned přesuneme z pánve na teplý talíř - et voilá! Dokonalá míchaná vejce jsou na světě!

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Lehké dorty na jaro: Chce to tvaroh a čerstvé ovoce. Pro děti připravte jedinečný palačinkový

    Lehké dorty na jaro: Chce to tvaroh a čerstvé ovoce. Pro děti připravte jedinečný palačinkový

    Ať už je důvod jakýkoliv, každá pořádná oslava potřebuje dort. V teplém počasí ale nikdo nechce…
    Sladké obědy (nejen) pro děti: Jak nepřipálit krupicovou kaši a upéct dokonalou zemlbábu?

    Sladké obědy (nejen) pro děti: Jak nepřipálit krupicovou kaši a upéct dokonalou zemlbábu?

    Ne každý den je posvícení a ne každý den máme chuť na maso či zeleninu. Sladká teplá jídla bývala…
    Jak na koprovku jako od babičky? Držte se těchto zásad a už ji nebudete vařit jinak

    Jak na koprovku jako od babičky? Držte se těchto zásad a už ji nebudete vařit jinak

    Patříte také k těm, kterým kopr voní a chutná? Pak se vám můžou hodit osvědčené postupy našich…
    Úsporné vaření podle Anuše Kejřové: Ochutnejte zelí z brukve nebo nudlový nákyp s čokoládou

    Úsporné vaření podle Anuše Kejřové: Ochutnejte zelí z brukve nebo nudlový nákyp s čokoládou

    Využívat zbytky nebo se snažit vařit levně, to není nic nového. Kdysi se takhle vařívalo běžně a ke…
    Nedělní snídaně do postele: Udělejte si luxusní kaši, zapečené toasty nebo jemnou omeletu

    Nedělní snídaně do postele: Udělejte si luxusní kaši, zapečené toasty nebo jemnou omeletu

    Většina z nás má celý týden shon, tak bychom si měli neděli užít jako sváteční den volna. A proč se…
    Mechový dort je hit! Víte, jak se peče a díky jaké přísadě je tak zelený?

    Mechový dort je hit! Víte, jak se peče a díky jaké přísadě je tak zelený?

    Ačkoliv zelený dort ozdobený ovocem a připomínající lesní zátiší vznikl už dříve, až v posledních…
    Propadněte studeným polévkám: Naučíme vás slavné gazpacho i bulharský tarator

    Propadněte studeným polévkám: Naučíme vás slavné gazpacho i bulharský tarator

    Milujete polévky, ale v teplém počasí byste si raději dali něco chladnějšího? Tenhle zdánlivý…
    Drobenka je malý zázrak na koláčích. Jak ji dovést k dokonalosti?

    Drobenka je malý zázrak na koláčích. Jak ji dovést k dokonalosti?

    Je to pomyslná třešnička na dortu. Poslední krok při přípravě kynutých koláčů a koláčků i jiných…