Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naučte se vejce Benedikt jako profesionál! Tipy a triky, jak zvládnout vajíčka na jedničku
Zdroj: 1974andrea, Toprecepty.cz

Snídaně dělá den a základem pořádného ranního jídla jsou jednoznačně vajíčka. Připravit se dají na milion způsobů, a to jak rychle, tak jako v luxusní restauraci. Třeba slavná vejce Benedikt zvládnete hravě i doma, pokud se budete držet našeho jednoduchého návodu. A naučíme vás i jiné způsoby, jak připravit perfektní vajíčka.

Vejce Benedikt

Původ oblíbeného snídaňového pokrmu z vajec je obestřen tajemstvím, ale existuje řada legend a historek o tom, kde se vejce Benedikt vlastně vzala. Jedna teorie říká, že poprvé toto jídlo připravil šéfkuchař restaurace Delmonico Charles Ranhofer v roce 1860 pro milionáře LeGranda Benedicta. Druhý příběh vypráví, že si kombinaci toastu, šunky, ztraceného vejce a holandské omáčky poprvé objednal roku 1894 v newyorském hotelu Waldorf Astoria burzovní makléř Lemuel Benedict, který se tak chtěl zbavit šílené ranní kocoviny. Jídlo pak v podniku zpopularizoval hotelový šéfkuchař Oscar Tschirky, který do té doby nevídanou variaci přijal za svou.

Připravit vejce Benedikt vyžaduje trochu cviku, ale zvládnout se to dá. Opečený toast jistě dokážete vyrobit i bez návodu, ale jak na ta ztracená vejce? Jejich základem jsou čerstvá vejce, která by měla být nejdéle deset dní od snášky. Právě u takových totiž bílek drží hezky pohromadě. Tip: Čerstvost vejce poznáte jednoduchým testem - vejce ponoříte do vody. Čerstvé zůstane u dna, starší vyplave nahoru kvůli vzduchové bublině, která se ve vejcích časem vytvoří.

V dostatečně velkém hrnci ohřejeme vodu na 70 až 90°C. Vroucí pro přípravu ztracených (též zvaných pošírovaných) vajec není vhodná. Do vody přilijeme jednu až dvě polévkové lžíce jakéhokoliv octa, který pomůže vejcím zůstat kompaktní. Pak už jen stačí ve vodě lžící vytvořit vodní vír, do jehož středu vejce vyklepneme.Tip: Pokud si na to netroufáte, můžete zkusit snadnější způsob s fólií. Z potravinářské fólie vystřihneme čtverec, který napneme přes mističku, jemně ho potřeme olivovým olejem a vyklepneme vejce do něj. Pak z fólie s vejcem vytvoříme malý váček, který svážeme provázkem, a v tom pak vejce v horké vodě uvaříme.

Další nedílnou součástí vajec Benedikt je holandská omáčka. Jejím základem je máslo s vaječnými žloutky dochucené pepřem a citronem. Do nerezové mísy vložíme vaječné žloutky (na jednu porci cca čtyři), přidáme citronovou šťávu a šleháme, dokud se obsah mísy nezdvojnásobí. Mísu se žloutkovou směsí poté položíme nad hrnec s vodou, tedy nad parní lázeň. Pozor! Voda ve spodním hrnci nesmí vřít, jinak se nám vejce uvaří. Za stálého míchání do směsi pomalu přilíváme rozpuštěné máslo (cca 100 gramů) a opět šleháme do zhoustnutí. Pak sundáme místu z parní lázně, dopepříme a dosolíme. Holandskou omáčkou přelijeme vejce položené na toastu a plátku šunky nebo libovější slaniny. Existuje také verze s uzeným lososem, která se jmenuje vejce Hamingway.

Vajíčka v košíčku

Vajíčka v košíčku, zapečená vajíčka, vajíčka v hnízdě - jednoduchý recept má mnoho názvů, všechny ale pojmenovávají jedno a to samé rychlé a lahodné jídlo z vajec, které poslouží jako snídaně, ale i svačina nebo menší večeře. Na pánvičce rozpálíme máslo a na něm pak opečeme plátek nejlépe celozrnného toastového chleba, do něhož předtím vyřízneme otvor ve tvaru kruhu nebo čtverce. Po cca 2 minutách toast obrátíme a po další minutě do otvoru vyklepneme vejce. Jakmile vidíme, že bílek začíná být pevný, opatrně podebereme toast a opět ho obrátíme na druhou stranu. Necháme ještě 2 minuty zapéct a posléze podáváme. Po zakrojení by měl žloutek být ještě tekutý.

Nejlepší míchaná vajíčka

Míchaná vajíčka zvládne i malé dítě, říkáte si možná, ale to není tak docela pravda. Aby vajíčka měla tak akorát tu správnou krémovou konzistenci, chce to jistý postup, aby se to povedlo. První věcí je, že si vajíčka před smažením vyklepneme a vidličkou rozmícháme v misce, nikoliv přímo v pánvi. V té si rozehřejeme lžičku másla, a když je teplota pánve vhodná, teprve pak do ní nalijeme vajíčka. Tip: Pokud chcete mít vajíčka krásně žlutá a nadýchaná, kápněte do nich před smažením trochu plnotučného mléka nebo smetany na vaření.

Vajíčka pak na pánvi mícháme vařečkou tak, že obkreslujeme symbol číslice 8. Děláme je tak asi půl minuty, pak vypneme plamen a další půl minutu je dál mícháme a necháme dojít. Poté je hned přesuneme z pánve na teplý talíř - et voilá! Dokonalá míchaná vejce jsou na světě!

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více