Vepřové maso na bramborách a květáku v římském hrnci

Merylas Kuchař:

Vepřové maso 11 názorů

56

Suroviny

Brambory na 4 porce
4 plátky vepřové krkovičky
1 menší květák
1 střední cibule
2 větší vejce
olej
zhruba 150-200 g tvrdého sýru
sůl
mletý pepř
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Římský hrnec zhruba na půlhodinku namočíme a připravíme si vše potřebné. Květák rozebereme na růžice a jen na krátkou dobu vložíme do osolené vařící vody a vyjmeme.

  2. Nakrájenou cibuli orestujeme do sklovita na malém množství tuku. Po částečném vychladnutí květák nasekáme nahrubo, přidáme taktéž trošku prochladlou orestovanou cibuli a 2 vejce, osolíme, opepříme a zamícháme.

  3. Syrové brambory nakrájíme na hrubší kostky, rozprostřeme na dno římského hrnce, osolíme, promícháme. Na brambory dáme vrstvu květákové směsky a na ni naklepané, osolené, opepřené a olejem pokapané vepřové plátky. Vše zasypeme strouhaným tvrdým sýrem, přiklopíme víkem, dáme do trouby, kterou v této chvíli teprve zapneme.

  4. Celková doba přípravy v troubě je hodinka a půl. Záleží na teplotě trouby. Ke konci přípravy odklopíme víko a necháme sýr zezlátnout, ale už hlídáme. Asi 10 minut.

  5. Podávala jsem s míchaným kompotem a dělala jsem taky salát z pekingského zelí, kterému se říká čínské. Zachutnala mi směs salátového koření od Vitany, tak ho dělávám docela často.

Poznámka

Jinak sebekriticky přiznávám, že jsem měla květák trochu víc uvařený než jsem chtěla a pak jsem ho nastrouhala na hrubém slzičkovém struhadle. Tak příště raději moc nevařit a nasekat na hrubší kousky.

Z masa můžeme použít i kýtu, nebo kotletky, pokud je maso libové, můžeme cibuli orestovat na nakrájené uzené slanině. A jinak koření si přidá každý podle svých zvyklostí, já nic nepřidávala.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vepřové maso na bramborách a květáku v římském hrnci

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Janko, já vždy květák chvíli vařím, než ho dále zpracovávám. Tady stačí jen chvilka, aby nebyl moc měkký a nahrubo nasekat, já ho strouhala ;-) Jiřinko, do salátu dávám trochu toho salátového koření co je vidět na fotce, špetku soli, ocet, cukr, může se pokapat olivovým olejem. Chutná mi právě s tím salátovým kořením - složení: sůl, sušená rajčata a paprika, česnek, rozmarýn, pepř, bazalka, petržel nať;-) Elizo, děkuji:-8, budu moc ráda, když vyzkoušíš a snad bude chutnat. Jak tě znám, tak ho obohatíš a vylepšíš o další ingredience :-))

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Merylas, římský hrnec mám od Vánoc a tak stále hledám inspirativní recepty... Tenhle Tvůj je jeden z nich :-). Vypadá to moc dobře, ukládám a děkuji.

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    Spagetko,zabloudily jsme v jiném receptu,všimla sis :-?:-?:-D:-D

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    Spagetko díky za radu,zjistila jsem že je podobná hrachu,tím pádem pro nás ztrácí půvab,my z hrachu jedině polévku a to ještě jednou do roka a z pytlíku :-((:-((:-D:-D,máme raději čočku :-8

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Jiřinko - klepni si na - http://slovnik.vareni.cz/cizrna/

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    Co přidáváš do salátu z čínského zelí :-?:-?,ten mě zaujal víc,protože římský hrnec nemám :-D:-D

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    Já bych to udělala hned vše v římáku, (mám ho doma), takže vše naskládám, jen bych květák nevařila:-? myslíte, že ten květák nedojde:-? v tom hrnci:-? Jinak dobrý receptík a šoupu bodíka.:-!:-D

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Bibi, máš pravdu ;-):-)) V římáku docela ráda dělám, mám tam v tom kompletní oběd a hlavně nic nemusím hlídat a jde tam dělat i bez tuku. Já měla tuku v mase dost a pak jen trochu oleje. Koupila jsem hezký květák za 10 korun, nebyla to žádná ovadlina, tak jsem ho musela nějak zpracovat a rodinka chtěla hlavně maso:-D Ale mozeček dělám taky, ale dnes bych neuspěla;-):-))

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Špagetko, to pak pekáček vymazat nějakým sádlem nebo jiným tukem a nevím, jestli nebude třeba přidat kapku nějaké tekutiny. Nevím proč, ale napadá mě smetana :-)) ten římský hrnec přece jen funguje jinak, než pekáček :-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Merylas, tak potom to je "Vepřové na květákovém mozečku":-D;-):-))ale docela skvělej recept:-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Já to udělám v pekáčku :-p;-):yes:

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo