Zamilujte se do chřestu: Naučte se holandskou omáčku, se kterou je nejlepší
20. 4. 2021 Vaření
Sezóna českého chřestu je v plném proudu! Tato křupavá a zdravá dobrota ozvláštní váš běžný jídelníček. Pokud jste se s ní v kuchyni ještě nesetkali, nevadí. Poradíme vám, jak chřest uvařit i jak připravit holandskou omáčku, se kterou je nejlepší. A to ještě není všechno...
Chřest je hit!
Nejenom české pivo má ve světě dobrý zvuk. I český chřest, jehož sezóna se právě rozjíždí, platí za záruku kvalitní zeleniny a pochoutky, která je zdravá, svěží a skvěle doplňuje luxusní i každodenní pokrmy. Chřest byl naším významným vývozním artiklem již za Československa. Tuto zeleninu ovšem lidstvo zná už od dob antiky; dříve se mělo za to, že má tato pochoutka i afrodiziakální účinky. Nejen proto se ale vyplatí chřest ochutnat...
Mohlo by vás zajímat
Nejběžnější druhy chřestu jsou chřest bílý a chřest zelený. Liší se od sebe v chuti, ten bílý je jemnější. Zároveň je ale potřeba jej důsledně oloupat, což může být trochu piplačka. Bílý chřest má tlustou slupku proto, že se měsíc před sklizní přikrývá zeminou nebo černou fólií. V této skrýši se posléze odřezává pomocí speciálních nožů. Zelený chřest oproti tomu není třeba loupat.
Jak chřest uvařit? Základní návod je jednoduchý, ale chce to dodržet pár pravidel. Chřest očistíme a svážeme kuchyňskou nití do svazků zhruba o osmi kouscích. V hrnci přivedeme vodu k varu, přidáme lžičku soli, citronovou šťávu, trochu másla a svazky chřestu do hrnce naskládáme tak, aby se zelenina vařila na stojato. To je důležité, protože jen tak se chřest uvaří rovnoměrně a celý změkne. Špičky stonků zároveň musí být nad hladinou a vařit se pouze v páře. Při vaření ve vodě by totiž ztratily svou křehkost. Bílý chřest potřebuje až osm minut v lázni, zelenému stačí pět
Jak uvařit holandskou omáčku?
Mistři kuchaři i gurmáni se shodnou, že kvalitní chřest je nejlepší jen tak na másle a se solí, nebo s holandskou omáčkou. Připravit tuto chuťovku si k chřestu můžete i vy. Jak na to? Vyzkoušejte ji například podle receptu slavného amerického šéfkuchaře Gordona Ramseyho:
Chřestové recepty
Pokud se cítíte na nějaký experiment, využití chřestu při vaření je samozřejmě širší. Už jen přidat k němu slavné vejce Benedikt znamená vyrobit luxusní snídani, za kterou byste v módní pražské kavárně nebo bistru zaplatili klidně i pár set korun. Chřest se dá usmažit také v trojobalu, skvěle doplní bulgur nebo kuskus s tofu či tempehem. Díky tomu je bezvadnou pochoutkou pro vegany a vegetariány.
Vynikající je chřestový quiche, křehký slaný koláč inspirovaný francouzskou kuchyní. Zapečený chřest s brambory potěší dietáře, ještě lepší je ale s pečenou rybou, například s candátem nebo pstruhem. Chřest můžete přidat do bramborového salátu místo části brambor a z tradiční kalorické bomby tak udělat zdravější jídlo s menším obsahem škrobu.
Už se vám sbíhají sliny? Chřest určitě vyzkoušejte! A zapít ho můžete třeba skvělou domácí limonádou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Česká gastronomie v průběhu věků: Za první republiky byla uznávaná, dnes je plná náhražek
Naučte se vejce Benedikt jako profesionál! Tipy a triky, jak zvládnout vajíčka na jedničku
Desatero - jak používat chřest v kuchyni. Oblíbené recepty na jeho zpracování a využití
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rýžový nákyp mého dětství
Přidáno před 12 hodinami
Hraběnčiny řezy s vlašskými ořechy
Přidáno před 13 hodinami
Tilápie s vejci a zeleninou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 14 hodinami
Cheesecake s dýní hokaido
Přidáno před 14 hodinami
Pečená brokolice s česnekem a pomerančovou šťávou
Přidáno před 14 hodinami
Pikantní kuřecí maso na zelenině
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Sezóna českého chřestu začíná! Připravte si dobrotu podle Marie-Janků Sandtnerové
7 nejlepších chřestových receptů. Populární chřest se dá vařit, zapékat, smažit i grilovat. Pochutnáme si na polévkách a salátech
Ovocné osvěžení pro malé i velké: 10 skvělých domácích limonád, které musíte zkusit!
Komentáře
24. 4. 2021 16:18
24. 4. 2021 10:35