Zamilujte se do chřestu: Naučte se holandskou omáčku, se kterou je nejlepší

20. 4. 2021 16:10

Vaření Kateřina Horáková

Zdroj: Toprecept, Eliza Zdroj: Toprecept, Eliza
Sezóna českého chřestu je v plném proudu! Tato křupavá a zdravá dobrota ozvláštní váš běžný jídelníček. Pokud jste se s ní v kuchyni ještě nesetkali, nevadí. Poradíme vám, jak chřest uvařit i jak připravit holandskou omáčku, se kterou je nejlepší. A to ještě není všechno...

Chřest je hit!

Nejenom české pivo má ve světě dobrý zvuk. I český chřest, jehož sezóna se právě rozjíždí, platí za záruku kvalitní zeleniny a pochoutky, která je zdravá, svěží a skvěle doplňuje luxusní i každodenní pokrmy. Chřest byl naším významným vývozním artiklem již za Československa. Tuto zeleninu ovšem lidstvo zná už od dob antiky; dříve se mělo za to, že má tato pochoutka i afrodiziakální účinky. Nejen proto se ale vyplatí chřest ochutnat...

Nejběžnější druhy chřestu jsou chřest bílý a chřest zelený. Liší se od sebe v chuti, ten bílý je jemnější. Zároveň je ale potřeba jej důsledně oloupat, což může být trochu piplačka. Bílý chřest má tlustou slupku proto, že se měsíc před sklizní přikrývá zeminou nebo černou fólií. V této skrýši se posléze odřezává pomocí speciálních nožů. Zelený chřest oproti tomu není třeba loupat.

Jak chřest uvařit? Základní návod je jednoduchý, ale chce to dodržet pár pravidel. Chřest očistíme a svážeme kuchyňskou nití do svazků zhruba o osmi kouscích. V hrnci přivedeme vodu k varu, přidáme lžičku soli, citronovou šťávu, trochu másla a svazky chřestu do hrnce naskládáme tak, aby se zelenina vařila na stojato. To je důležité, protože jen tak se chřest uvaří rovnoměrně a celý změkne. Špičky stonků zároveň musí být nad hladinou a vařit se pouze v páře. Při vaření ve vodě by totiž ztratily svou křehkost. Bílý chřest potřebuje až osm minut v lázni, zelenému stačí pět

Jak uvařit holandskou omáčku?

Mistři kuchaři i gurmáni se shodnou, že kvalitní chřest je nejlepší jen tak na másle a se solí, nebo s holandskou omáčkou. Připravit tuto chuťovku si k chřestu můžete i vy. Jak na to? Vyzkoušejte ji například podle receptu slavného amerického šéfkuchaře Gordona Ramseyho:

 
Obecně platí, že klíčem k dobré holandské omáčce je trpělivost a důslednost při šlehání žloutků nad vodní lázní. Zbytek už je celkem hračka. Pokud se vám holandská nepovede hned napoprvé, nemusíte z toho být vůbec nešťastní. Koneckonců, žádný učený z nebe nespadl.
 

Chřestové recepty

Pokud se cítíte na nějaký experiment, využití chřestu při vaření je samozřejmě širší. Už jen přidat k němu slavné vejce Benedikt znamená vyrobit luxusní snídani, za kterou byste v módní pražské kavárně nebo bistru zaplatili klidně i pár set korun. Chřest se dá usmažit také v trojobalu, skvěle doplní bulgur nebo kuskus s tofu či tempehem. Díky tomu je bezvadnou pochoutkou pro vegany a vegetariány. 

Vynikající je chřestový quiche, křehký slaný koláč inspirovaný francouzskou kuchyní. Zapečený chřest s brambory potěší dietáře, ještě lepší je ale s pečenou rybou, například s candátem nebo pstruhem. Chřest můžete přidat do bramborového salátu místo části brambor a z tradiční kalorické bomby tak udělat zdravější jídlo s menším obsahem škrobu.

Už se vám sbíhají sliny? Chřest určitě vyzkoušejte! A zapít ho můžete třeba skvělou domácí limonádou.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 76 kuchařů a kuchařek

Přidat komentář

Další články

Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

Teplé počasí volá po svěžích pokrmech. Kromě salátů, zeleninových polévek a lehkých těstovin můžete…
Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

Rychlovka z mléka, pudingového prášku a cukru je v myslích mnoha z nás spojena hlavně s dětstvím.…
Kedlubnové hody: Připravte pomazánku, božské „zelí“ nebo i řízek pro vegetariána

Kedlubnové hody: Připravte pomazánku, božské „zelí“ nebo i řízek pro vegetariána

Kedluben, nebo kedlubna? Ať už říkáte cokoliv, pod obojím se skrývá v Česku velmi oblíbená zelenina…
Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?

Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?

Znáte to - dokonalá věc někdy vznikne z omylu. Bylo tomu tak i v případě některých jídel, která se…
Naučte se frgále podle profesionálky! Valašská pizza nasladko je světový fenomén

Naučte se frgále podle profesionálky! Valašská pizza nasladko je světový fenomén

Sladké koláče patří do naší kuchyně od nepaměti, mezi stovkami druhů však některé vévodí. Jedním z…
Snadné recepty pro dětské kuchaře: Potěšte na Den matek tu svou nějakou dobrotou

Snadné recepty pro dětské kuchaře: Potěšte na Den matek tu svou nějakou dobrotou

Maminky jsou nedoceněné hrdinky všedních dní. Krmí nás, šatí nás, starají se o nás - a tak si…
Letem světem: Indický dhal rádi vaří esa jako Kamu či Zdeněk Pohlreich. Naučte se to i vy!

Letem světem: Indický dhal rádi vaří esa jako Kamu či Zdeněk Pohlreich. Naučte se to i vy!

Tohle jídlo je plné vůní a chutí, přitom na přípravu je velice jednoduché. Kromě koření…
Kávové dezerty: Dokonalé tiramisu vyžaduje správné suroviny. Jak na mraženou granitu?

Kávové dezerty: Dokonalé tiramisu vyžaduje správné suroviny. Jak na mraženou granitu?

Jsou jemné a krémové nebo ledové a křupavé a jejich výhodou, kromě dokonalé chuti, je, že při…