Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zamilujte se do chřestu: Naučte se holandskou omáčku, se kterou je nejlepší
Zdroj: Toprecept, Eliza

Sezóna českého chřestu je v plném proudu! Tato křupavá a zdravá dobrota ozvláštní váš běžný jídelníček. Pokud jste se s ní v kuchyni ještě nesetkali, nevadí. Poradíme vám, jak chřest uvařit i jak připravit holandskou omáčku, se kterou je nejlepší. A to ještě není všechno...

Chřest je hit!

Nejenom české pivo má ve světě dobrý zvuk. I český chřest, jehož sezóna se právě rozjíždí, platí za záruku kvalitní zeleniny a pochoutky, která je zdravá, svěží a skvěle doplňuje luxusní i každodenní pokrmy. Chřest byl naším významným vývozním artiklem již za Československa. Tuto zeleninu ovšem lidstvo zná už od dob antiky; dříve se mělo za to, že má tato pochoutka i afrodiziakální účinky. Nejen proto se ale vyplatí chřest ochutnat...

Nejběžnější druhy chřestu jsou chřest bílý a chřest zelený. Liší se od sebe v chuti, ten bílý je jemnější. Zároveň je ale potřeba jej důsledně oloupat, což může být trochu piplačka. Bílý chřest má tlustou slupku proto, že se měsíc před sklizní přikrývá zeminou nebo černou fólií. V této skrýši se posléze odřezává pomocí speciálních nožů. Zelený chřest oproti tomu není třeba loupat.

Jak chřest uvařit? Základní návod je jednoduchý, ale chce to dodržet pár pravidel. Chřest očistíme a svážeme kuchyňskou nití do svazků zhruba o osmi kouscích. V hrnci přivedeme vodu k varu, přidáme lžičku soli, citronovou šťávu, trochu másla a svazky chřestu do hrnce naskládáme tak, aby se zelenina vařila na stojato. To je důležité, protože jen tak se chřest uvaří rovnoměrně a celý změkne. Špičky stonků zároveň musí být nad hladinou a vařit se pouze v páře. Při vaření ve vodě by totiž ztratily svou křehkost. Bílý chřest potřebuje až osm minut v lázni, zelenému stačí pět

Jak uvařit holandskou omáčku?

Mistři kuchaři i gurmáni se shodnou, že kvalitní chřest je nejlepší jen tak na másle a se solí, nebo s holandskou omáčkou. Připravit tuto chuťovku si k chřestu můžete i vy. Jak na to? Vyzkoušejte ji například podle receptu slavného amerického šéfkuchaře Gordona Ramseyho:

 
Obecně platí, že klíčem k dobré holandské omáčce je trpělivost a důslednost při šlehání žloutků nad vodní lázní. Zbytek už je celkem hračka. Pokud se vám holandská nepovede hned napoprvé, nemusíte z toho být vůbec nešťastní. Koneckonců, žádný učený z nebe nespadl.
 

Chřestové recepty

Pokud se cítíte na nějaký experiment, využití chřestu při vaření je samozřejmě širší. Už jen přidat k němu slavné vejce Benedikt znamená vyrobit luxusní snídani, za kterou byste v módní pražské kavárně nebo bistru zaplatili klidně i pár set korun. Chřest se dá usmažit také v trojobalu, skvěle doplní bulgur nebo kuskus s tofu či tempehem. Díky tomu je bezvadnou pochoutkou pro vegany a vegetariány. 

Vynikající je chřestový quiche, křehký slaný koláč inspirovaný francouzskou kuchyní. Zapečený chřest s brambory potěší dietáře, ještě lepší je ale s pečenou rybou, například s candátem nebo pstruhem. Chřest můžete přidat do bramborového salátu místo části brambor a z tradiční kalorické bomby tak udělat zdravější jídlo s menším obsahem škrobu.

Už se vám sbíhají sliny? Chřest určitě vyzkoušejte! A zapít ho můžete třeba skvělou domácí limonádou.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Akorát jsem to chtěla napsat:-)

Dobrý den, zajímavý článek. Jen bych ráda upřesnila, že Gordon Ramsay (ne Ramsey) není Američan. Narodil se ve skotském městě Johnstone 8.11.1966 a je britský šéfkuchař. Gordon Ramsay – Wikipedie https://cs.wikipedia.or...

Přidat komentář