Doma uzená makrela

cathleen Kuchařka: cathleen

libovolné Ryby 24 názorů

Suroviny

Makrely
pitná voda
sůl
(na 5 kg ryb) asi 3 litry vody
250 g soli
Recept si zatím oblíbilo 21 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rozmražené a opláchnuté ryby uložíme do vhodné nádoby, zalijeme vodou, ve které jsme dobře rozmíchali odváženou sůl a necháme asi 10-12 hodin odležet.

  2. Před uzením každou makrelu napíchneme na hák a všechny najednou je vložíme do vyhřáté udírny.

  3. Udíme horkým kouřem, dřevo použijeme, pokud to půjde, z listnatých stromů a bez kůry.

  4. Za 3 - 4 hod jsou makrely vyuzeny do zlatohněda.

Poznámka

Toto uzení ryb doporučuje pan M. Štěpnička ve svých rybích kuchařkách a my už to tak děláme roky.

Pokud makrel vyudíme více, jde z jejich masa udělat fantastický svačinový salát.

("To bílé", co je na některých fotkách k zahlédnutí v udírně, je fileta pangase, kterou chtěl manžel ochutnat uzenou.)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 190 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Doma uzená makrela

  • Daniel Daniel(neregistrovaný)

    Daniel: Jen dodatek,vodu na nálev vždy necháme převařit a zároveň se tam nechá rozpustit sůl(samozřejmě že se zalévá studeným nálevem)

    Odpovědět

  • Daniel Daniel(neregistrovaný)

    Tak jsem to zkoušel,makrely byly vinikající ale byly trochu slanější.Mně to nevadí mně to tak chutná ale pokud by jste chtěli udělat párty s uzením makrel tak bych soli trochu ubral protože každý tak nesolí tak bych dal 220g na 3litry vody a nechal bych 24 hodin koupat.Před vytažením z udírny se mi z důsledku vysoké teploty všechny otevřely a stratily šťávu a tak příště je nějak omotám řeznickým špagátkem nebo zašiju na pár bodech aby mi neunikala šťáva,pokud někoho zajímá na kolik jsem to udil tak můžu říci jen tohle pokud neudržíte železný háček v ruce tak je to tak akorát,na rybě to není tolik poznat ale na háčku to poznáte že je tam dobrá teplota,udil jsem 3 hodiny celkem intenzivně a nebýt toho že byly slanější tak chutnají za studena jako kupované,pokud mohu doporučit tak kupujte pouze ty největší kusy které jsou mastnější.Hodně štěstí při uzení(není co zkazit)a dobrou chuť.Podělte se s námi o zkušenosti díky<3

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Libor Šott: omlouvám se, že mi dotaz nějak "utekl". Teplotu vám neřeknu, udíme jen v komínu venkovního grilu, bez teploměru. Horkým kouřem a jak píšu v receptu, 3-4 hodiny.
    Recept mám z kuchařky rybího mága Miloše Štěpničky, ten také teplotu neuvádí:-8

    Odpovědět

  • Michal Michal(neregistrovaný)

    Libor Šott: Já to dal na 80-85°C. A aby to chytlo barvu tak stačí 5 min na nějakých 100°C. Celé to trvá něco málo přes hodinu. Tak aby se to nevysušilo. A udím zásadně rybu bukovým dřevem.:-)

    Odpovědět

  • Libor Šott Libor Šott(neregistrovaný)

    Trošku mi v receptu chybí teplota, při jaké udíte, díky za upřesnění.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    janek: tak se na ni nekoukejte ;-)
    Svým komentářem jste mě rozesmál. Mně se zas hnusí vydloubávat oči a prázdnými důlky protahovat háček, no......myslím, že v obchodě u chladících pultů musíte chodit se zavřenýma očima, pže žádná prodávaná uzená makrela oči pryč nemá. A co rybičky v konzervách?:-))

    Odpovědět

  • janek janek(neregistrovaný)

    Není lepší vydloubnout oči a háček protáhnout přes oči. Ryba s očima se mi hnusí.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Tak tohle bych si fakt dala říct!:yes:

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Tak tohle mě teda ještě nenapadlo, opravdu originální, a to už jsme udili ledasco:yes:

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-p:yes: to je mňamka:-K

    Odpovědět

  • srettka srettka

    no cat:-O:-Oto je parádička překrásná a voňavá:-p:-p:-p máte je luxusní, jen jsem polkla na prázdno:-8:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Juj, to musí být mňamka:-p Uzené makrely miluji a tato vypadá už na pohled výborně.:yes::yes::yes:+13

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Senza makrelky.Je to jak říkáš,čerstvé moooc chybí.Dříve jsme hodně udili(a nejen ryby,ale i sýr a někdo udil i houby dokonce,ale to jsme nezkoušeli),ale udírna spadla a máme po žížalkách.:-D:-D:-8

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Dobré rybky:-p:-p

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Nonya: ty čerstvé mořské ryby ti opravdu závidím:-)):yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: uzení makrel uzená makrela jak udit makrelu jak udit makrely uzená makrela recepty jak vyudit makrelu příprava makrely na uzení uzení makrely uzená makrela recept recept na uzení makrel uzené makrely jak vyudit makrely příprava makrel na uzení udíme makrely jak se udí makrely uzená makrela je zdravá jak se udí makrela recept uzena makrela jak vyudit sýr uzení makrelu