Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Doma uzená makrela

Uzení je snad historicky nejstarší způsob konzervace potravin. Domácí uzení ryb se u nás stává stále populárnější. Z mořských ryb je na uzení nejvhodnější makrela, halibut a losos, ze sladkovodních pak kapr nebo pstruh.

Hodnocení receptu je 5,0 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Doba přípravy 255 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 240 min Bez doby rozmražení ryb Bez doby odležení ryb

255 min (15 min příprava + 240 min tepelná úprava, Bez doby rozmražení ryb Bez doby odležení ryb)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie32 991 kJ /
7 885 kcal
Bílkoviny925,00 g
Tuky465,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 3,50 g
Sodík 103,02 g
Sůl257,00 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozmražené a opláchnuté ryby uložíme do vhodné nádoby, zalijeme vodou, ve které jsme dobře rozmíchali odváženou sůl a necháme asi 10-12 hodin odležet. Krok 2: Před uzením každou makrelu napíchneme na hák a všechny najednou je vložíme do vyhřáté udírny. Krok 3: Udíme horkým kouřem, dřevo použijeme, pokud to půjde, z listnatých stromů a bez kůry. Krok 4: Za 3-4 hod jsou makrely vyuzeny do zlatohněda.

TIP: Jak na uzení

Zveřejněno 24. 5. 2011

Poznámka autorky cathleen

Toto uzení ryb doporučuje pan M. Štěpnička ve svých rybích kuchařkách a my už to tak děláme roky.

Pokud makrel vyudíme více, jde z jejich masa udělat fantastický svačinový salát.

("To bílé", co je na některých fotkách k zahlédnutí v udírně, je fileta pangase, kterou chtěl manžel ochutnat uzenou.)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Doma uzená makrela

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g7Yr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Doma uzená makrela

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g7Yr

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Tak jsem to zkoušel,makrely byly vinikající ale byly trochu slanější.Mně to nevadí mně to tak chutná ale pokud by jste chtěli udělat párty s uzením makrel tak bych soli trochu ubral protože každý tak nesolí tak bych dal 220g na 3litry vody a nechal bych 24 hodin koupat.Před vytažením z udírny se mi z důsledku vysoké teploty všechny otevřely a stratily šťávu a tak příště je nějak omotám řeznickým špagátkem nebo zašiju na pár bodech aby mi neunikala šťáva,pokud někoho zajímá na kolik jsem to udil tak můžu říci jen tohle pokud neudržíte železný háček v ruce tak je to tak akorát,na rybě to není tolik poznat ale na háčku to poznáte že je tam dobrá teplota,udil jsem 3 hodiny celkem intenzivně a nebýt toho že byly slanější tak chutnají za studena jako kupované,pokud mohu doporučit tak kupujte pouze ty největší kusy které jsou mastnější.Hodně štěstí při uzení(není co zkazit)a dobrou chuť.Podělte se s námi o zkušenosti díky<3

Daniel: Jen dodatek,vodu na nálev vždy necháme převařit a zároveň se tam nechá rozpustit sůl(samozřejmě že se zalévá studeným nálevem)

Libor Šott: omlouvám se, že mi dotaz nějak "utekl". Teplotu vám neřeknu, udíme jen v komínu venkovního grilu, bez teploměru. Horkým kouřem a jak píšu v receptu, 3-4 hodiny.
Recept mám z kuchařky rybího mága Miloše Štěpničky, ten také teplotu neuvádí:-8

Libor Šott: Já to dal na 80-85°C. A aby to chytlo barvu tak stačí 5 min na nějakých 100°C. Celé to trvá něco málo přes hodinu. Tak aby se to nevysušilo. A udím zásadně rybu bukovým dřevem.:-)

Libor Šott 5. 3. 2015 13:22
Trošku mi v receptu chybí teplota, při jaké udíte, díky za upřesnění.

janek: tak se na ni nekoukejte ;-)
Svým komentářem jste mě rozesmál. Mně se zas hnusí vydloubávat oči a prázdnými důlky protahovat háček, no......myslím, že v obchodě u chladících pultů musíte chodit se zavřenýma očima, pže žádná prodávaná uzená makrela oči pryč nemá. A co rybičky v konzervách?:-))

Není lepší vydloubnout oči a háček protáhnout přes oči. Ryba s očima se mi hnusí.

Tak tohle bych si fakt dala říct!:yes:

Tak tohle mě teda ještě nenapadlo, opravdu originální, a to už jsme udili ledasco:yes:

:-p:yes: to je mňamka:-K

no cat:-O:-Oto je parádička překrásná a voňavá:-p:-p:-p máte je luxusní, jen jsem polkla na prázdno:-8:yes::yes::yes:

Juj, to musí být mňamka:-p Uzené makrely miluji a tato vypadá už na pohled výborně.:yes::yes::yes:+13

Senza makrelky.Je to jak říkáš,čerstvé moooc chybí.Dříve jsme hodně udili(a nejen ryby,ale i sýr a někdo udil i houby dokonce,ale to jsme nezkoušeli),ale udírna spadla a máme po žížalkách.:-D:-D:-8

Dobré rybky:-p:-p

Nonya: ty čerstvé mořské ryby ti opravdu závidím:-)):yes:

To je vůůůůně :-p:yes:+

Tématické fráze:
uzení makrel, uzená makrela, jak udit makrelu, jak udit makrely, uzená makrela recepty, jak vyudit makrelu, příprava makrely na uzení, uzení makrely, uzená makrela recept, recept na uzení makrel, uzené makrely, jak vyudit makrely, příprava makrel na uzení, udíme makrely, jak se udí makrely, uzená makrela je zdravá, jak se udí makrela, recept uzena makrela, jak vyudit sýr, uzení makrelu

Suroviny:
makrela, voda, sůl

Přidat fotografie receptu