Doma uzená makrela
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Toto uzení ryb doporučuje pan M. Štěpnička ve svých rybích kuchařkách a my už to tak děláme roky.
Pokud makrel vyudíme více, jde z jejich masa udělat fantastický svačinový salát.
("To bílé", co je na některých fotkách k zahlédnutí v udírně, je fileta pangase, kterou chtěl manžel ochutnat uzenou.)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
4. 2. 2017 19:49
Daniel: Jen dodatek,vodu na nálev vždy necháme převařit a zároveň se tam nechá rozpustit sůl(samozřejmě že se zalévá studeným nálevem)
4. 2. 2017 19:30
Tak jsem to zkoušel,makrely byly vinikající ale byly trochu slanější.Mně to nevadí mně to tak chutná ale pokud by jste chtěli udělat párty s uzením makrel tak bych soli trochu ubral protože každý tak nesolí tak bych dal 220g na 3litry vody a nechal bych 24 hodin koupat.Před vytažením z udírny se mi z důsledku vysoké teploty všechny otevřely a stratily šťávu a tak příště je nějak omotám řeznickým špagátkem nebo zašiju na pár bodech aby mi neunikala šťáva,pokud někoho zajímá na kolik jsem to udil tak můžu říci jen tohle pokud neudržíte železný háček v ruce tak je to tak akorát,na rybě to není tolik poznat ale na háčku to poznáte že je tam dobrá teplota,udil jsem 3 hodiny celkem intenzivně a nebýt toho že byly slanější tak chutnají za studena jako kupované,pokud mohu doporučit tak kupujte pouze ty největší kusy které jsou mastnější.Hodně štěstí při uzení(není co zkazit)a dobrou chuť.Podělte se s námi o zkušenosti díky
22. 4. 2015 06:46
Libor Šott: omlouvám se, že mi dotaz nějak "utekl". Teplotu vám neřeknu, udíme jen v komínu venkovního grilu, bez teploměru. Horkým kouřem a jak píšu v receptu, 3-4 hodiny.
Recept mám z kuchařky rybího mága Miloše Štěpničky, ten také teplotu neuvádí
20. 4. 2015 20:06
Libor Šott: Já to dal na 80-85°C. A aby to chytlo barvu tak stačí 5 min na nějakých 100°C. Celé to trvá něco málo přes hodinu. Tak aby se to nevysušilo. A udím zásadně rybu bukovým dřevem.
5. 3. 2015 14:22
Trošku mi v receptu chybí teplota, při jaké udíte, díky za upřesnění.
20. 5. 2013 11:41
janek: tak se na ni nekoukejte
Svým komentářem jste mě rozesmál. Mně se zas hnusí vydloubávat oči a prázdnými důlky protahovat háček, no......myslím, že v obchodě u chladících pultů musíte chodit se zavřenýma očima, pže žádná prodávaná uzená makrela oči pryč nemá. A co rybičky v konzervách?
18. 5. 2013 21:28
Není lepší vydloubnout oči a háček protáhnout přes oči. Ryba s očima se mi hnusí.
25. 5. 2011 15:47
Tak tohle bych si fakt dala říct!
25. 5. 2011 11:22
Tak tohle mě teda ještě nenapadlo, opravdu originální, a to už jsme udili ledasco
24. 5. 2011 19:11
to je mňamka
24. 5. 2011 19:00
no catto je parádička překrásná a voňavá
máte je luxusní, jen jsem polkla na prázdno
24. 5. 2011 17:45
Juj, to musí být mňamka Uzené makrely miluji a tato vypadá už na pohled výborně.
+13
24. 5. 2011 17:31
Senza makrelky.Je to jak říkáš,čerstvé moooc chybí.Dříve jsme hodně udili(a nejen ryby,ale i sýr a někdo udil i houby dokonce,ale to jsme nezkoušeli),ale udírna spadla a máme po žížalkách.
24. 5. 2011 15:53
Dobré rybky
24. 5. 2011 14:39
Nonya: ty čerstvé mořské ryby ti opravdu závidím
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Marocká květáková polévka s mandlemi
Přidáno před 2 hodinami

Čokoládovo-banánové nanuky s tvarohem
Přidáno před 6 hodinami

Ovocné želé bonbony
Přidáno před 12 hodinami

Fazolová směs s bramborem
Přidáno před 13 hodinami

Čachochbili
Přidáno před 16 hodinami

Nanuky z ostružin
Přidáno 19. 5. 2022 15:07
Právě bylo uvařeno:

Tvarohová bábovka s rozinkami
uvařil/a Eliska_Klimentova
před 44 minutami

Bílej jogurt + šlehačka ( + cukr)
uvařil/a Mellisanotreal
před 3 hodinami

Utopenci - nejlepší co známe
uvařil/a Luvlan
před 3 hodinami

Vajíčkový salát se sterilovanou kapií
uvařil/a houba
před 5 hodinami

Pesto z medvědího česneku
uvařil/a lusinka1
před 5 hodinami


Pšenično-žitný chléb s omládkem
uvařil/a Ivana64
před 6 hodinami

Drobenkový koláč s tvarohem a ovocem
uvařil/a Brumaire
před 7 hodinami

Nepečený cheesecake s borůvkami
uvařil/a JelenCizinska91
před 8 hodinami

Další recepty
Tématické fráze: uzení makrel uzená makrela jak udit makrelu jak udit makrely uzená makrela recepty jak vyudit makrelu příprava makrely na uzení uzení makrely uzená makrela recept recept na uzení makrel uzené makrely jak vyudit makrely příprava makrel na uzení udíme makrely jak se udí makrely uzená makrela je zdravá jak se udí makrela recept uzena makrela jak vyudit sýr uzení makrelu
Suroviny: makrela, voda, sůl, voda, sůl
Doma uzená makrela
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g7Yr
24 názorů