

Ostružinový džem
Suroviny
- 1500 g ostružin
- 600 g krystalového cukru
- 1 Želírovacího přípravku 2:1
- 1 lžička kyseliny citrónové
- 2 lžíce rumu
Postup přípravy receptu
Ostružiny propláchneme na sítu pod tekoucí vodou a dáme vařit do kastrolu. Ze začátku zvolna zahříváme za občasného zamíchání.
Asi po 10 minutách ostružiny přivedeme k varu a šťouchadlem na brambory je trochu pomačkáme.
Ve 2 lžících cukru rozmícháme Želírfix, přidáme do ostružin a 5 minut povaříme. Přidáme zbývající cukr a od bodu varu povaříme 2 minuty. Do odstaveného džemu vmícháme kyselinu citrónovou a rum.
Naplníme do skleniček a sterilujeme 15 minut při 85°C.
Poznámka od kuchařky
Z uvedeného množství surovin získáme 9 skleniček od dětské výživy ostružinového džemu.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Ostružinový džem
-
jo ok akorát jsem přidal vanilku a víc rumu -morgana a samozřejmě žádná sterilizace
-
No, já bych to už NEZAVAŘOVALA!!!Ten gelfix to zachrání.Dám horké jen do čistých slkínek a uzavřu ,oto
čím 5.min. MÁM JE I 2 ROKY VE SPÍŽI
-
Jani, ten musí být dobrý a výrazné chuti, až se mi svírá sanice
Máš 3.
-
tejaja: taky dělám stejně, s jablky. Trochu ty ostružiny nastaví a nijak nerazí.
-
Ja robím džem tak, že ostružiny rozvarím s 1-2 jablkami ( podľa množstva ostružín, nepoužívam žiadny fixačný prostriedok ), je to veľmi rýchlo, trocha rozmixujem, nie úplne dohladka, tak na polovicu, pridám cukor, kys. citrónovú a ešte trocha povarím. Zlejem do fľaštičiek a otočím hore dnom. Netreba sterilizovať.
Jablká majú pektínu dostatok, krásne džem zhustne a dodá príjemnú chuť. Rovnako robím džem aj z bazy. -
Kdyby jsem byl býval měl ostružiny, udělal bych podobně, akorát místo cukru bych dal stévii a přidal agar.
-
Taky dělávám