Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tajemství kvalitního rána: Snídaně složená z těchto potravin vám dodá energii až do oběda
Zdroj: Unsplash.com, Eiliv-Sonas Aceron

Že snídaně je základ dne, to už jste asi slyšeli. A je to pravda! První jídlo dne dodá organismu energii i živiny, které po dlouhém spánku jednoduše potřebuje, aby začalo pořádně fungovat za bdělého stavu. Jak si sestavit opravdu výživnou snídani? Poradíme vám.

Proč je snídaně tak důležitá?

Nejprve si řekněme, proč je snídaně tak důležitá - mnoho lidí má totiž tendence se vymlouvat, že po ránu nestíhá nebo nemá hlad. To je možné, ale jde spíš o to, že už si vaše tělo zvyklo. Ve skutečnosti organismus po prospané noci, kdy mimo jiné trávil i potravu z předchozího dne a už ji celou zpracoval, potřebuje doplnit energii a důležité živiny. Lidé, kteří pravidelně snídají, mají více elánu a jsou bytřejší a výkonnější během dopoledne. Jíst ráno každý den zároveň pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi a v neposlední řadě je to také cesta, jak zhubnout, protože jen pravidelná strava zajistí, že člověk zbytečně nemlsá.

Ale jak to stíhat? Jedna varianta je chodit dříve spát, a pak taky dříve snídat, ale uvědomujeme si, že se to snadněji napíše, než udělá. Snídaně si ale můžete promyslet, a dokonce nachystat dopředu, což celý proces výrazně urychlí; večer si nakrájíte ovoce a zeleninu nebo připravíte studenou ovesnou kaši, která přes noc v lednici dostane požadovanou konzistenci. Pár nápadů, jak na ni, najdete tady:

Co musí zdravá snídaně určitě obsahovat?

Aby snídaně vypadala tak, jak vypadat má a dodala tělu všechno, co potřebuje, musí obsahovat čtyři typy surovin. Pokud máte nějaká dietní omezení, například jste alergičtí na laktózu nebo lepek, můžete konkrétní potraviny nahradit pro vás vhodnými alternativami, podstata ale zůstává stejná.

  • Libové/dietní a čisté bílkoviny: Bílkoviny živí naše svaly, zrychlují metabolismus a snižují chuť k jídlu, proto by je měla obsahovat i snídaně. Skvělý příkladem jsou vejce, ale vhodná je třeba i libová krůtí prsní šunka. Pokud nejíte živočišné potraviny, sáhněte po luštěninách nebo oříšcích.
  • Celá zrna: Záměrně píšeme celá zrna, a ne celozrnné výrobky, protože na snídani se výtečně hodí nejrůznější ovesné kaše, ať už teplé, nebo studené. Ale i celozrnná houska je v pořádku, jen si dejte pozor, aby byla opravdu celozrnná, a ne jen obarvená na tmavo. Pokud nemůžete nebo nechcete jíst gluten, doporučujeme po ránu pohanku. Má ještě více vlákniny než celozrnné potraviny a navíc je bezlepková.
  • Nízkotučné mléčné výrobky: Když říkáme nízkotučné, myslíme přirozeně nízkotučné. Řeč je tedy zejména o bílých jogurtech, ideálně islandském skyru, který neobsahuje vůbec žádný tuk, ale má mnoho bílkovin. I řecký jogurt je vhodný. Ze sýrů můžete zkusit čerstvý cottage a nemusíte se bránit ani domácímu mléku. Pokud nekonzumujete laktózu, obchody nabízí již poměrně širokou nabídku bezlaktózových nebo veganských alternativ, které se vyrábí například se sojového nebo kokosového mléka.
  • Ovoce a zelenina: Tady asi není třeba zdlouhavého vysvětlování. Čerstvá a nejlépe syrová zelenina i ovoce vám dodají minerály, vitamíny a další prospěšné látky a jíst byste je měli společně s každým pokrmem dne. U ovoce ale pozor na obsah cukru, stačí ho jedna porce denně. A vybírejte takové, které obsahuje cukru méně; třeba kyselejší jablka a hrušky, ananas, lesní plody, citrusy.

Jaké potraviny se ke snídani vůbec nehodí?

Teď asi nepotěšíme ty, kdo jsou zvyklí snídat ve spěchu. Naprosto nevhodnými potravinami ke snídani jsou věci jako chlebíčky nebo sladké pečivo - koblihy, croissanty, koláčky - tedy to, co si řada z nás koupí po cestě do práce. Obzvlášť pro děti se nehodí ani nejrůznější ochucené a barevné cereálie, které se sice na obalu chvástají obsahem vitamínů, ty do nich ale někdo uměle dodal. A spolu s nimi spoustu chemie, barviv a přidaného cukru. Určitě nebrat! Ze stejného důvodu jsou sice menším, ale stále zlem cereální, proteinové a müsli tyčinky. Je ale potřeba říct, že jejich výrobci jdou zákazníkům naproti a některé exempláře mají relativně slušné složení. Je nutné podívat se před koupí na obal. I přesto ale takové chuťovky poslouží spíše jako rychlá svačina, než vydatná snídaně.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více