Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Proč i do sladkého těsta patří špetka soli? Odhalte magii chuťových kombinací
Zdroj: Pixabay, RitaE

Milujete vaření a chcete pro své hosty to nejlepší? Pak zkuste malinko „zariskovat“ a dotáhnout pokrmy buď v průběhu přípravy, nebo až při dokončení, některou z tajných přísad. Jsou to zdánlivě obyčejné suroviny, ale dokážou neobyčejné věci!

Slané do sladkého

Dělávaly to už naše babičky. Do každého kynutého těsta patřila odjakživa špetka soli. A právě sůl pomůže zvýraznit i bábovku, řezy a jiné moučníky, aniž by tam byla znát. Trendem poslední doby je ale ještě něco jiného, a sice záměrné přidávání soli do sladkých dezertů tak, aby chuťově poznat byla. Typicky to platí pro slaný karamel, ale sůl se dává i do čokolády, různých čokoládových pěn a krémů, a dokonce i do kávy. Ale samozřejmě vždy jen špetka. Sůl v karamelu nebo v čokoládě zvýrazní jejich chuť, u kávy naopak zmírní hořkost.

Sladké do slaného

Trocha cukru do slané omáčky, polévky nebo salátové zálivky? Ano, přesně to je to, co kulajda, zelňačka, koprovka nebo salátová zálivka potřebují. Ostatně, kdo by si dokázal představit rajčatový salát s cibulí bez cukru? Cukr funguje ve slaných jídlech přesně tak jako sůl ve sladkých. Dokáže už tak dobrý pokrm ještě vylepšit!

Kyselé po lepší jiskru

Řeč bude o citronu. Ten umí v kuchyni divy! Funguje totiž tak trochu jako koření. Zjemní jídla z ryb, dochutí omáčky i polévky, dodá „jiskru“ bez kyselosti rizotu, jídlům z luštěnin i čistému vývaru a vynikající je také ve spojení s drůbeží. Pokud si jej na rizotu nebo v bujonu neumíte představit, stačí pro začátek pár kapek. A můžete porovnat, jak jídlo chutná s touhle kyselou přísadou, nebo bez ní. 

Pátá chuť

Už jste určitě někdy slyšeli o umami? Takzvaná pátá chuť není ani sladká, ani slaná, ani kyselá nebo hořká, je jen lahodná. Potraviny, které dokážou tuhle chuť zprostředkovat, zkrátka zvýrazní původní chuť jídla. Rajče bude rajčatovější, guláš gulášovitější a masová jídla masovější. Umami dokážou některým pokrmům skvěle dodat obyčejné sardelky neboli ančovičky. Stačí dát kousek rybičky do masového ragů, svíčkové či rajské omáčky. Nevěříte? Vyzkoušejte to!

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více