Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?
Zdroj: Toprecepty, vareniste.cz

Tapiokové pudinky poslední dva roky nesmějí chybět v nabídce žádné správné trendy kavárny stejně jako na instagramových účtech food blogerů. Z tapioky se zkrátka stala velmi populární surovina. Víte, jak ji připravit i kdy se jí raději vyhnout?

Co je tapioka? 

Tapioka je škrob získaný z kořenů rostliny manioku. Maniok je druh tropické hlízy pocházející ze severní a středozápadní oblasti Brazílie, který se ale časem rozšířil a dnes už se pěstuje v celé Jižní Americe, Indii, Africe a Asie. V mnoha zemích je tato levná a dostupná surovina doslova základní potravinou. Uvařený maniok totiž rychle poskytuje energeticky vydatné jídlo. Je to totiž hlíza plná škrobu. A právě z toho škrobu se vyrábí, podobně jako u brambor nebo kukuřice, mouka, v tomto případě tapioková mouka. A také se z něj vyrábějí vzhledově atraktivní větší nebo menší tapiokové perličky.

Tapioka má pověst velice zdravé potraviny, ale podle studie zveřejněné na The National Library od Medicine výživově moc hodnotná není. Byť nemá žádné tuky, je lehce stravitelná a přirozeně bezlepková, obsahuje tapioka jen zanedbatelné množství vitamínů a minerálů, zato je poměrně dost kalorická. Hodí se tedy zejména pro vegetariány, vegany a všechny, kteří nechtějí nebo nemohou konzumovat lepek. Naopak to není dobrá potravina pro ty, kteří se snaží hubnout a ani pro diabetiky.

Perličky v kuchyni

Nejsnazší na přípravu a také nejoblíbenější je tapiokový pudink. Obvykle se připravuje tak, že se den předem tapiokové perly zalijí vodou a nechají nabobtnat a druhý den se v téže vodě uvaří pudink. Od klasického pudinku, jak ho známe, se liší tím, že má poloprůhlednou barvu, gelovou konzistenci a obsahuje již zmíněné perličky. Tapiokový pudink ale lze uvařit i bez namáčení, jen to trvá trochu déle. Zároveň se perličky mohou využít i při zahušťování polévek. 

Tak trochu jiná mouka 

Tapiokovou moukou se mohou zahušťovat omáčky, ale nejen to. „Tapiokový škrob má neutrální chuť a hodí se díky tomu jak do slané, tak do sladké kuchyně pro tepelné zpracování. Můžete s ním třeba zkusit obalit ryby, maso nebo zeleninu, bude to pak po usmažení na povrchu křupavější,“ říká pro Toprecepty.cz Šon Chung, majitel vietnamské restaurace Viet-Ňam, a dodává, že chceme-li použít škrob při zahuštění, třeba do omáček, nebo do polévek, je potřeba jej nejdříve rozmíchat v malém množství studené vody. Z tapiokové mouky můžete také upéct skvělé bezlepkové sýrové bochánky, anebo lze mouku přidat i do bábovkových či jiných sladkých těst, kde třeba, u veganských receptů, dobře nahradí bílek. Zkrátka; možností, jak využít tapioku je hodně a pozor si musíte dát jen na její kalorickou hodnotu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více