Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkvový salát: Klasika našeho dětství! Dejte si ho s ananasem a zkuste přidat kokos
Zdroj: Toprecepty, mika59

Vzpomínáte si na tuhle oranžovou dobrotu, kterou vám maminka připravovala, když jste byli malí? Dnes už asi mrkvový salát děláte vy svým dětem nebo i vnoučatům. Jednoduchá lahůdka je plná vitamínů a lze ji připravit na více způsobů. Připomeňme si klasickou variantu a připomeňme méně známé verze.  

Mrkev nade vše

Některé děti ji milují, jiným oranžová barva vadí. Každopádně, mrkev patří mezi nejdravější a taky nejsladší druhy zeleniny. Pokud potřebujete důvod, proč si trochu „zachroupat“, tak tady jich pár máme: Podle webu Nutritiondata.self.com obsahuje syrová mrkev 88 % vody, 9 % sacharidů, 0,9 % bílkovin, 2,8 % vlákniny a jen 0,2 % tuku. Dále v oranžovém kořeni najdete vitamíny A, B, C, D a K, z minerálů například magnésium a kalcium, a také betakaroten, lutein a zeaxanthin. Právě posledně jmenované složky mohou za typickou oranžovou barvu zeleniny a kromě toho účinně chrání náš zrak a pomáhají pečovat o zdraví pokožky. Mrkev taky pomáhá při problémech s šeroslepostí, močovými kameny nebo revmatickými potížemi, mírní hladinu LDL cholesterolu v krvi a příznivě ovlivňuje srážlivost krve. Kromě veškeré „suché teorie“ je ale mrkev hlavně chuťově dobrá. A když se k ní přidají citron, med a další dobroty, vznikne obyčejně neobyčejný mrkvový salát, který nejednoho z nás okamžitě přenese zpět do dětství.

Klasika bez úprav

Omýt, oloupat, nastrouhat a doladit citronovou zálivkou, to je základní varianta salátu, který ochutíte pouze vodou, smíchanou s cukrem a citronovou šťávou. Šťavnatější verzi získáte, když k samotné strouhané mrkvi přidáte nastrouhaná jablka nebo čerstvou pomerančovou šťávu. Pak se obejdete i zcela bez cukru. Retro varianta mrkvového salátu, dobře známá z některých restaurací, obsahovala také kompotované kousky ananasu a kompotovou šťávu.

S ořechy a medem

Zdravá alternativa, která vám kromě vitamínů v mrkvi dodá ještě cenné látky z medu, rozinek a ořechů. Ke svačince pro malé i velké je mrkvový salát s vlašskými ořechy jako stvořenýRozinky v něm být nemusejí, klidně místo nich použijte opět jablka nebo hrušky či kousky pomeranče a citronovou a pomerančovou šťávu.

Se závanem exotiky

Už jste zkusili smíchat nastrouhanou mrkev s kokosem? Pokud ne, jděte do toho! Je to lahůdka, která vás aspoň v chuti přenese do exotických dálek. Vylepšená verze pak je mrkev, kokos, citronová šťáva a na kousky nakrájený čerstvý ananas.

Někdo to rád ostré

Mrkvový salát nemusí být jen svačinkou, může fungovat také jako zajímavá příloha k hlavnímu jídlu. V tomto případě zkuste verzi s trochou chilli a pomerančem. Uvidíte, jak vás osvěží. Jak je patrné, variací na tenhle salát jsou desítky. Ať zůstanete u klasiky, nebo se pustíte do experimentování, neuděláte chybu!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více