Mrkvový salát: Klasika našeho dětství! Dejte si ho s ananasem a zkuste přidat kokos
3. 6. 2021 Vaření
Vzpomínáte si na tuhle oranžovou dobrotu, kterou vám maminka připravovala, když jste byli malí? Dnes už asi mrkvový salát děláte vy svým dětem nebo i vnoučatům. Jednoduchá lahůdka je plná vitamínů a lze ji připravit na více způsobů. Připomeňme si klasickou variantu a připomeňme méně známé verze.
Mrkev nade vše
Některé děti ji milují, jiným oranžová barva vadí. Každopádně, mrkev patří mezi nejdravější a taky nejsladší druhy zeleniny. Pokud potřebujete důvod, proč si trochu „zachroupat“, tak tady jich pár máme: Podle webu Nutritiondata.self.com obsahuje syrová mrkev 88 % vody, 9 % sacharidů, 0,9 % bílkovin, 2,8 % vlákniny a jen 0,2 % tuku. Dále v oranžovém kořeni najdete vitamíny A, B, C, D a K, z minerálů například magnésium a kalcium, a také betakaroten, lutein a zeaxanthin. Právě posledně jmenované složky mohou za typickou oranžovou barvu zeleniny a kromě toho účinně chrání náš zrak a pomáhají pečovat o zdraví pokožky. Mrkev taky pomáhá při problémech s šeroslepostí, močovými kameny nebo revmatickými potížemi, mírní hladinu LDL cholesterolu v krvi a příznivě ovlivňuje srážlivost krve. Kromě veškeré „suché teorie“ je ale mrkev hlavně chuťově dobrá. A když se k ní přidají citron, med a další dobroty, vznikne obyčejně neobyčejný mrkvový salát, který nejednoho z nás okamžitě přenese zpět do dětství.
Mohlo by vás zajímat
Klasika bez úprav
Omýt, oloupat, nastrouhat a doladit citronovou zálivkou, to je základní varianta salátu, který ochutíte pouze vodou, smíchanou s cukrem a citronovou šťávou. Šťavnatější verzi získáte, když k samotné strouhané mrkvi přidáte nastrouhaná jablka nebo čerstvou pomerančovou šťávu. Pak se obejdete i zcela bez cukru. Retro varianta mrkvového salátu, dobře známá z některých restaurací, obsahovala také kompotované kousky ananasu a kompotovou šťávu.
Mohlo by vás zajímat
S ořechy a medem
Zdravá alternativa, která vám kromě vitamínů v mrkvi dodá ještě cenné látky z medu, rozinek a ořechů. Ke svačince pro malé i velké je mrkvový salát s vlašskými ořechy jako stvořený. Rozinky v něm být nemusejí, klidně místo nich použijte opět jablka nebo hrušky či kousky pomeranče a citronovou a pomerančovou šťávu.
Se závanem exotiky
Už jste zkusili smíchat nastrouhanou mrkev s kokosem? Pokud ne, jděte do toho! Je to lahůdka, která vás aspoň v chuti přenese do exotických dálek. Vylepšená verze pak je mrkev, kokos, citronová šťáva a na kousky nakrájený čerstvý ananas.
Někdo to rád ostré
Mrkvový salát nemusí být jen svačinkou, může fungovat také jako zajímavá příloha k hlavnímu jídlu. V tomto případě zkuste verzi s trochou chilli a pomerančem. Uvidíte, jak vás osvěží. Jak je patrné, variací na tenhle salát jsou desítky. Ať zůstanete u klasiky, nebo se pustíte do experimentování, neuděláte chybu!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit mrkvový salát? Báječný sladko-kyselý salát je plný svěžesti a vitamínů
Perníkové pracny podle perníkářky Terezy: Plněné povidly a s voňavým kořením chutnají fantasticky
Holka u plotny radí: Na slané pohoštění ve formě stromečku potřebujete jen trochu fantazie a několik běžných surovin