Zavařování v mikrovlnce

Hella Kuchařka:

Mikrovlnná trouba 110 názorů

533

Suroviny

Meruňky
broskve
jablka
rybíz
jahody
hrušky ... prostě jakékoliv ovoce
zelenina
Recept si zatím oblíbilo 33 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ovoce i s nálevem (dle vlastní receptury) naplníme do sklenic až po okraj tak, aby pod víčkem zůstalo volných jen asi 5 mm. Okraje sklenic osušíme a uzavřeme šroubovacím víčkem (nutné opravdu šroubovací víčko), ale nedotahujeme příliš pevně.

  2. Na otočný talíř v mikrovlnce vložte plastovou misku používanou pod květináče (zachytí nálev, když obsah překypí). Sklenice rovnoměrně rozložte na misku, pokud máte jen jednu, dejte jí doprostřed.

  3. Nastavte na maximální výkon a sterilujte, výkon a čas pro sklenice o objemu 720 ml:
    Výkon 700 W = 6 min/1 ks
    Výkon 750 W = 5 1/2 min/1 ks
    Výkon 800 W = 5 1/4 min/1 ks
    Výkon 850 W = 5 min/1 ks
    Výkon 900 W = 4 1/2 min/1 ks

  4. Tyto časy platí pro sterilizaci 1 sklenice. Pokud jich zavařujete víc, čas musíte vynásobit počtem kusů. Např: při výkonu mikrovlnky 700 W budete 2 sklenice vlnit 12 minut (2x6), 3 sklenice 18 minut a 4 sklenice 24 minut. Víc sklenic se do mikrovnky nevejde.

  5. Já osobně zavařuji sklenice jednu po druhé, protože čas se větším množstvím neušetří, a mám obavu, že 4 sklenice měkkého ovoce (např. meruňky) by se za 20 minut mohly rozvařit.

  6. Zavařování v mikrovlnce je ideální třeba při postupném dozrávání okurek:
    Sklenice o objemu 370 ml vlníme 3 minuty
    Sklenice o objemu 450 ml (viz obr. č.2) vlníme 4 minuty.
    Na obrázku č. 7 vidíte malé sklenice - 3 ks se dohromady mikrovlnily 11 minut na 750 W.

  7. Po skončení sterilizace sklenice z trouby vyndejte, znovu utáhněte víčko, obraťte a na 5 minut nechte stát dnem vzhůru, aby se uvnitř vyrovnala teplota. Popište si na štítek dobu, čas a datum sterilizace (já to lepím na dno).

  8. Výhodou tohoto zavařování je jeho rychlost, na 10 sklenic spotřebujete jen 1 KWh, můžete společně zavařovat okurky i ovoce a výhodně zavaříte i malé množství .

Poznámka

Návod z knihy A. Balaštíka: Vaříme rádi ( otištěný v Knihovničce receptů 07/09).

Pokud se vyskytne problém - např. obsah sklenice překypí - je vždy problém ve víčku. Měla by se používat vždy víčka nová. Je to běžné, využívat již použivá víčka, jen si vždy vzpomeňte, jak je otevíráte, když nejdou otevřít (poklepáním, loktem atd...). Pokud jsou zohýbaná, určitě tlak v mikrovnce nevydrží.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 440 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zavařování v mikrovlnce

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Rajunka: Pokud mám okurek dost, používám přípravek Pikanta a pokud jich mám málo, nebo je sbírám postupně, pak podle https://www.toprecepty.cz/recept/7804-miloticke-ok...

    Odpovědět

  • PAVEL PAVEL(neregistrovaný)

    ZAVAŘUJI OURKY A TŘEŠNĚ JIŽ 6 ROKŮ. ZÁKLAD JE ZJISTIT VÝKON MIKROVLNKY A PAK DODRŽOVAT DOBU VLNĚNÍ DLE RECEPTU. NEVAŘÍM ŽÁDNÝ NÁLEV U OKUREK. VŠE POTŘEBNÉ NASKLÁDÁM DO SKLENIČEK ZALIJU OCTEM A DOPLNÍM VODOU. OKURKY VYDRŽÍ KLIDNĚ BEZ ZTRÁTY CHUTI A KŘUPAVÉ. MOŽNO OVĚŘIT U NĚKOLIK DESÍTEK LI LIDÍ. TAK ŽE TY NÁZORY ROZUMBRADŮ, KTERÉ ČTU JSOU UKÁZKOU NEŠIKOVNOSTI NEŠIKOVNÝCH, KTEŘÍ MAJÍ VŽDY PRAVDU.

    Odpovědět

  • Rajunka Rajunka(neregistrovaná)

    Hella: Dobrý den, mnohokrát Vám děkuji za podporu :-) Ma poprvné jsem zavařila jen sklenici s vodou a mohu říci, že jsem ráno měla co dělat ji otevřít jak byla skvěle zavařena a utěsněna. Dnes jsem nelenila a zavařila jsem si své první okurky! :-) :yes: Musím Vám velice poděkovat za super recept - hlavně co se týče postupného zavařování okurek je toto pro mě veliká výhra! Mohu se zeptat, zda máte ještě nějaké osvědčené "nálevy" na ovoce a jinou zeleninu? :-) Jsem opravdu začínající kuchařka, děkuji mnohokrát!
    Rajunka

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Rajunka: Přečtěte si znovu uvedený recept, všechny odpovědi na vaše otázky tam najdete. Chápu, že každý má poprvé nějaké obavy. Ale zkuste to s jednou skleničkou třeba jen plnou vody a sama uvidíte.

    Odpovědět

  • Rajunka Rajunka(neregistrovaná)

    Dobrý den,
    velice ráda bych vyzkoušela zavařování v MT, ale mám z toho opravdu velký respekt.. Mohu se prosím zeptat na nějaké "fígle"? Používat jedině klasická "točivá" víčka na zavařování a nedotahovat je do maxima, ale jen lehce, či jenom položit? Moc děkuji za jakoukoliv odpověď, jsem začátečník a nerada bych zničila máme kuchyň :-D

    Odpovědět

  • petr petr(neregistrovaný)

    Pikaso: blbost! Pokud budete v mikráču zavařovat 6 minut, tak vám část nálevu uteče a pokud bude měkké ovoce, bude z něj kaše. Na plný výkon bohatě stačí 2,15 min. a to dávám 4 sklinky naráz. Vše zalívám teplým nálevem

    Odpovědět

  • fifik fifik

    Ino: Právě jsem si stříkla do textilu.....:-D

    Odpovědět

  • Pikaso Pikaso(neregistrovaný)

    pipre: Kovové víčka a klidně i kovová nádoba neudělá v mikrovlně pražádnou neplechu,pokud se jakýmkoli způsobem nedotýká kov stěny mikrovlnky-to by potom jiskřilo...;-)

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Sklenice se z mikrovnky vyndají, dotáhne se víčko a otočí se na 5 minut dnem vzhůru. Žádne chlazení vodou, horké sklenice by mohly prasknout!

    Odpovědět

  • Václav Václav(neregistrovaný)

    Prosím o info je třeba po vyndaní z mikrovlnky s slenice zchladit vodou?

    Odpovědět

  • Mila Mila(neregistrovaná)

    Zavařování v MW je bezva , dá se sem tam udělat sklenička když je doma nějaké ovoce navíc . Bez práce klidně po dvou sklenicích denně , prakticky bez práce a nepořádku.Praktikujeme to tak , že když se koupí nebo donese nějaké ovoce a už to nikdo nechce , tak se udělají jedna dvě sklenice a je to .
    V zimě se to hodí . Ovoce je sice po celý rok v obchodech , ale není nad dobrou zavařeninu k obědu .
    Jediné co moc neděláme to jsou jablka , ty je líp udělat nově před obědem , provoní kuchyň a ještě jsou bezva .:yes:

    Odpovědět

  • pavelk pavelk(neregistrovaný)

    Vy chytraci, sterlilizovat se ma na 85°, tudiz nemuze ze zavrene sklenice nic unikat, zadna para a tim padem nemuze ani nic bouchnout. Pokud se nekomu vari voda ve sklenici, tak to tam ma moc dlouho a nebo mu trouba prehriva jedno misto.

    Sklenice okurek normalne zaviram na fest, davam 750W/4min na sklenici a davam je po 4ks (na okraj talire, prostredek zustane volny!)Nikdy nic nebouchlo.

    Kazda mikrovlnka ma vykon trochu jiny a treba to vyzkouset.

    Kdyz nevime, tak dame jednu sklenici otevrenou a zkusime treba 700w/4min, pak teplomerem zmerime vodu kolik ma a podle toho upravime cas nebo vykon a pak jedeme na ostro.
    Me se osvedcilo pozorovat horcicna seminka, jakmile se zacnou zvedat ze dna, je cas to vypnout (u okurek) :yes:

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Berudyl: Asi bych si ty sklenice dala stranou do ledničky a snažila se je co nejdříve zlikvidovat např. na koláč nebo knedlíky. Mě osobně taky včera první sklenice meruněk přetekla. Sundala jsem z ní víčko, vyteklou tekutinu z podmisky nalila zpátky do sklenice a pak teprve utáhla. Sklenici mám stranou a kdybych viděla, že začínají ucházet bublinky, otevřela bych jí a pokud by byla zkvašená, tak jí vyhodím, pokud ne, něco z ní upeču.

    Odpovědět

  • Berudyl Berudyl

    Zkusila jsem zavarit merunky, ale obe prvni sklenice vytekly, je to tedy starym vickem nebo ze byly naplnene az temer po okraj? Co s tim pak dal? Zasroubovat i tak, s mensim mnozstvim nalevu? Diky za odpoved!

    Odpovědět

  • Blanka Blanka(neregistrovaná)

    A co zavařit ořechy už zavřené !!?? Kdo to zná ať poradí na kolik minut dvě 0.7 sklenice (ořechy) Díky :o)

    Odpovědět

1 2 3 5 6 8

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo