Zavařování v mikrovlnce

Hella Kuchařka:

Mikrovlnná trouba 103 názorů

528
Recept si zatím oblíbilo 28 kuchařů

Suroviny

Meruňky
broskve
jablka
rybíz
jahody
hrušky ... prostě jakékoliv ovoce
zelenina
Recept si zatím oblíbilo 28 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ovoce i s nálevem (dle vlastní receptury) naplníme do sklenic až po okraj tak, aby pod víčkem zůstalo volných jen asi 5 mm. Okraje sklenic osušíme a uzavřeme šroubovacím víčkem (nutné opravdu šroubovací víčko), ale nedotahujeme příliš pevně.

  2. Na otočný talíř v mikrovlnce vložte plastovou misku používanou pod květináče (zachytí nálev, když obsah překypí). Sklenice rovnoměrně rozložte na misku, pokud máte jen jednu, dejte jí doprostřed.

  3. Nastavte na maximální výkon a sterilujte, výkon a čas pro sklenice o objemu 720 ml:
    Výkon 700 W = 6 min/1 ks
    Výkon 750 W = 5 1/2 min/1 ks
    Výkon 800 W = 5 1/4 min/1 ks
    Výkon 850 W = 5 min/1 ks
    Výkon 900 W = 4 1/2 min/1 ks

  4. Tyto časy platí pro sterilizaci 1 sklenice. Pokud jich zavařujete víc, čas musíte vynásobit počtem kusů. Např: při výkonu mikrovlnky 700 W budete 2 sklenice vlnit 12 minut (2x6), 3 sklenice 18 minut a 4 sklenice 24 minut. Víc sklenic se do mikrovnky nevejde.

  5. Já osobně zavařuji sklenice jednu po druhé, protože čas se větším množstvím neušetří, a mám obavu, že 4 sklenice měkkého ovoce (např. meruňky) by se za 20 minut mohly rozvařit.

  6. Zavařování v mikrovlnce je ideální třeba při postupném dozrávání okurek:
    Sklenice o objemu 370 ml vlníme 3 minuty
    Sklenice o objemu 450 ml (viz obr. č.2) vlníme 4 minuty.
    Na obrázku č. 7 vidíte malé sklenice - 3 ks se dohromady mikrovlnily 11 minut na 750 W.

  7. Po skončení sterilizace sklenice z trouby vyndejte, znovu utáhněte víčko, obraťte a na 5 minut nechte stát dnem vzhůru, aby se uvnitř vyrovnala teplota. Popište si na štítek dobu, čas a datum sterilizace (já to lepím na dno).

  8. Výhodou tohoto zavařování je jeho rychlost, na 10 sklenic spotřebujete jen 1 KWh, můžete společně zavařovat okurky i ovoce a výhodně zavaříte i malé množství .

Poznámka

Návod z knihy A. Balaštíka: Vaříme rádi ( otištěný v Knihovničce receptů 07/09).

Pokud se vyskytne problém - např. obsah sklenice překypí - je vždy problém ve víčku. Měla by se používat vždy víčka nová. Je to běžné, využívat již použivá víčka, jen si vždy vzpomeňte, jak je otevíráte, když nejdou otevřít (poklepáním, loktem atd...). Pokud jsou zohýbaná, určitě tlak v mikrovnce nevydrží.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 110 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Zavařování v mikrovlnce

  • Pikaso Pikaso(neregistrovaný)

    pipre: Kovové víčka a klidně i kovová nádoba neudělá v mikrovlně pražádnou neplechu,pokud se jakýmkoli způsobem nedotýká kov stěny mikrovlnky-to by potom jiskřilo...;-)

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Sklenice se z mikrovnky vyndají, dotáhne se víčko a otočí se na 5 minut dnem vzhůru. Žádne chlazení vodou, horké sklenice by mohly prasknout!

    Odpovědět

  • Václav Václav(neregistrovaný)

    Prosím o info je třeba po vyndaní z mikrovlnky s slenice zchladit vodou?

    Odpovědět

  • Mila Mila(neregistrovaná)

    Zavařování v MW je bezva , dá se sem tam udělat sklenička když je doma nějaké ovoce navíc . Bez práce klidně po dvou sklenicích denně , prakticky bez práce a nepořádku.Praktikujeme to tak , že když se koupí nebo donese nějaké ovoce a už to nikdo nechce , tak se udělají jedna dvě sklenice a je to .
    V zimě se to hodí . Ovoce je sice po celý rok v obchodech , ale není nad dobrou zavařeninu k obědu .
    Jediné co moc neděláme to jsou jablka , ty je líp udělat nově před obědem , provoní kuchyň a ještě jsou bezva .:yes:

    Odpovědět

  • pavelk pavelk(neregistrovaný)

    Vy chytraci, sterlilizovat se ma na 85°, tudiz nemuze ze zavrene sklenice nic unikat, zadna para a tim padem nemuze ani nic bouchnout. Pokud se nekomu vari voda ve sklenici, tak to tam ma moc dlouho a nebo mu trouba prehriva jedno misto.

    Sklenice okurek normalne zaviram na fest, davam 750W/4min na sklenici a davam je po 4ks (na okraj talire, prostredek zustane volny!)Nikdy nic nebouchlo.

    Kazda mikrovlnka ma vykon trochu jiny a treba to vyzkouset.

    Kdyz nevime, tak dame jednu sklenici otevrenou a zkusime treba 700w/4min, pak teplomerem zmerime vodu kolik ma a podle toho upravime cas nebo vykon a pak jedeme na ostro.
    Me se osvedcilo pozorovat horcicna seminka, jakmile se zacnou zvedat ze dna, je cas to vypnout (u okurek) :yes:

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Berudyl: Asi bych si ty sklenice dala stranou do ledničky a snažila se je co nejdříve zlikvidovat např. na koláč nebo knedlíky. Mě osobně taky včera první sklenice meruněk přetekla. Sundala jsem z ní víčko, vyteklou tekutinu z podmisky nalila zpátky do sklenice a pak teprve utáhla. Sklenici mám stranou a kdybych viděla, že začínají ucházet bublinky, otevřela bych jí a pokud by byla zkvašená, tak jí vyhodím, pokud ne, něco z ní upeču.

    Odpovědět

  • Berudyl Berudyl

    Zkusila jsem zavarit merunky, ale obe prvni sklenice vytekly, je to tedy starym vickem nebo ze byly naplnene az temer po okraj? Co s tim pak dal? Zasroubovat i tak, s mensim mnozstvim nalevu? Diky za odpoved!

    Odpovědět

  • Blanka Blanka(neregistrovaná)

    A co zavařit ořechy už zavřené !!?? Kdo to zná ať poradí na kolik minut dvě 0.7 sklenice (ořechy) Díky :o)

    Odpovědět

  • Ino Ino(neregistrovaný)

    Zdravím,tak dobře jsem se velmi dlouho nepobavil,jak čtením diskuze na téma zavařování v mikrovlnce.Moje "Curiculum vitae":v mvt zavařeno za cca 5let cca 500 různých láhví,cca 10 různě velkých explozí s obdobnými,v předchozí diskuzi popsanými následky,jednou v trenkách opařenej(z vlastních roupů),když jsem kvedlal s víčkem už se zavařenou 0,7 šroubovačkou,těsně po vytažení z mvt v bublajícím stavu.(naštěstí to spravil skok pod ledovou sprchu i s trenkama a potom týden nátěr hrudi Panthenol pěna.Současné praktikování:víčko neutahuju,pára musí jít z lahve ven,jinak se natlakuje vnitřek až něco z obalu,s různě velkým VÝBUCHEM povolí.V mvt mám vždy jen jedinou láhev,ohřívám na plný výkon (750W).Při prvních bublinách snížím výkon odklikáním na 160W a hlídám hladinu ,aby nepřetekla.Otevřením dvířek končím ohřev a po pár vteřinách v nejvyšponovaněším předpažení přenesu bezotřesově:-)na stůl,kde sleduji bublání.TY co přestanou bublat o hodně dříve než ostatní,nechám vychladnout cca 1hod a zkouším bříškem prstu poklepem,zda se náhodou láhev neumoudřila.Pokud se mi nelíbí,tak Oprava :víčko jen "položím vlastní vahou do závitů"přivedu obsah k varu a po vyjmutí bezprostředně utáhnu víčko.Obsah začne bublat(ne sice tak vášnivě jako ty prvokolově úspěšné).Po vychladnutí označím "k rychlé spotřebě".Zatím se toho moc nepokazilo.Hovořím o za varu(pokud lze),nalévaného obsahu do lahví(prázdné včetně víček sterilizuji na 105st celsia v pečící troubě).(guláše,lečo,polévky.Nepodařilo se mi dobře zavařit kohoutí polévku,která po třech dnech začla bublat znovu,tentokrát ve sklepě v regále."přezavařil"jsem ty šumící,do roka bez újmy byly pozřeny.P.S.Už třetí rok vážně uvažuju o gumové zástěře až na zem,jen nevím jak ochránit zbytek...ale toto nebezpečí hrozí i u nedočkavého zavařovatele vytahujíciho nevychladlé lahve z hrnce či trouby.:-))

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Pepa: Když jsem sem před více než 4 roky recept dávala, všude se psalo, že se musí používat šroubovací víčka. Tak jsem to dala i do receptu. Od té doby jsem sama vyzkoušela, že jdou i víčka Omnia (píšu o tom v diskuzi) a zavařuji stejně jako popisuješ ty. ;-)

    Odpovědět

  • Pepa Pepa(neregistrovaná)

    Hella:
    Pro víčka omnia - volně je položím na sklenici a až po proběhnutí zavařovacího cyklu je vyndám a upevním. Následně sklenice obrátím. Šroubovací víčka volně dotáhnu - po zavaření upevním. Sklenice je nutno používat stejné velikosti a hmotnosti, aby se obsah ve všech rovnoměrně zahřál a taky aby nedošlo k explozi.

    Odpovědět

  • Tom Beyk Tom Beyk

    ...tak jsem se taky dnes zavlnil s kozíma rohama a konstatuji, že odvážnému štěstí přeje...další spokojenec :yes::-D
    Malá sklenice (330g) na tři minuty se mi zdlálo, že by mohla být na 3 a půl - rohy byly po vyndání zelenější než ty velké sklenice.
    Uvidíme jestli vydrží, jestli vydrží:-?:-D:-p
    ...viz foto

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Katka: Ty jsi mě odhalila :-8 Na té fotce jsou skutečně obyčejná víčka.(Uvádím to i ve zdejší diskuzi z 27.7.2010) Já sama je na okurky používám ale v receptu o nich nepíšu z těchto důvodu: v knize ani v článku odkud jsem recept čerpala se obyč víčka zásadně nedoporučují. Nepíšou tam proč, ale já se domnívám, že by nemusely vydržet ten tlak. Proto je používám jen na okurky, protože kdyby náhodou bouchly (ještě se mi to nestalo) tak to není taková práce to uklidit, na rozdíl třeba od rybízu.
    Ohledně zavařování v myčce: používám jakákoliv i použitá víčka, Je to stejný princip zavařování jako v hrnci s vodou.

    Odpovědět

  • Katka Katka(neregistrovaná)

    já bych si teda typla že na obrázku číslo 8 od helly, tuším, že to je, nejsou šroubovací víčka ... je to možné nebo se mi to zdá? pak jsem se chtěla zeptat, na zavařování v myčce, mohou být i ty nešroubovací víčka, nebo šroubovací použitá víčka ?? a defakto vše se tam asi dělá stejně, když to pustim na jeden program, tak už čas nehlídám co, to je asi taky dobré, že se můžou zavařovat, okurky s ovocem ;-)

    Odpovědět

  • Martin Martin(neregistrovaný)

    Hezký den všem. Pročítám tuto diskusi, poněvadž se taky chystám zavařovat v mikrovlnce a zjišťuju časy. Co se týče syčení, musí se dát pozor. Kovová víčka přijímají z mikrovlnného záření více energie, než zbytek sklenice.. Co se týče zmíněných explozí, tak si myslím, že někdo dotáhnul "fest" a pak se to natlakovalo. Víčka před vložením do mikrovlnky nedotahovat! Po dovlnění dotáhnout a překlopit. Víčka jsou celkem nažhavená, takže se to bude odstavení a překlopení ještě několik minut vařit:-)

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo