Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme bez vážení... mramorovou bábovku, vláčnou roládu i citronové řezy
Zdroj: Toprecepty, Vareniste.cz

Máte chuť na nějakou sladkou dobrotu, ale jste zrovna na chalupě bez kuchyňské váhy nebo se vám zkrátka jen vážit nechce? Žádný problém! Připravili jsme pro vás ty nejoblíbenější moučníky, při jejichž přípravě se obejdete jen s hrnkem a lžící.

Perník na plech

Děti jej milují, pro maminky je téměř bezpracný. Krásně nadýchaný perník je opravdu jeden z nejsnazších moučníků. A výhodou je, že do základního receptu můžete přidat klidně rozinky namočené v rumu, kandované ovoce, kousky čokolády… zkrátka cokoliv, co máte rádi. Prověřený recept na perník bez vážení najdete tady:

Piškotová roláda

Zapamatujte si jen tři suroviny a číslo pět. Potřebujete totiž 5 vajec, 5 lžic moučkového cukru a 5 lžic polohrubé mouky. Vajíčka není potřeba vážit, jako tomu bývá třeba u makronek. Roláda není tak „citlivá“ na přesné poměry. Co je ovšem důležité, to je správně vyšlehat bílky podle našeho návodu a roládu vkládat do dobře vyhřáté trouby. Při přípravě samotného těsta postupujte jako u klasické rolády, kde se suroviny váží. Zkrátka jen smíchejte cukr se žloutky, vmíchejte mouku a vyšlehaný sníh a je hotovo.  

Citronový koláč s mákem

Kombinace citronu a máku je jednoduše geniální. Funguje skvěle i v čokoládě a fungovat bude i v těstě. Zkuste podle našeho receptu upéct citronový koláč s mákem a ozdobte jej třeba krémem z mascarpone a šlehačky - nebo klidně obyčejnou cukrovou či citronovou polevou.

Mramorovaná bábovka

Že jsme my Češi bábovkový národ, to se tak nějak všeobecně ví. Bábovkovou formu má doma skoro každá hospodyňka a bábovka je také něco jako univerzální moučník, kterým nezklamete žádnou návštěvu. Příprava bábovky může být složitá, pokud jde třeba o moučník z kynutého těsta s nějakou náplní, ale může být také zcela jednoduchá. Právě na jednu takovou pro vás máme dnes recept. Potřebovat budete dva hrnky polohrubé mouky, jeden hrnek moučkového cukru, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek vlažného mléka, 2 vejce, 1 prášek do pečiva a 1 vanilkový cukr. Všechny suroviny jednoduše smíchejte a těsto vlijte do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Pečte v předehřáté troubě dozlatova. Bábovku po vychladnutí můžete jen pocukrovat anebo třeba ozdobit čokoládovou polevou a oříšky.

Mřížkový koláč s jablky

Na rozdíl od bábovky, perníku a podobných moučníků se asi hůř představuje, že lze udělat těsto na koláč tohoto typu, aniž bychom řekli „gram“. Ale jde to! Důkazem je náš recept na mřížkový koláč s jablky, u kterého si opět vystačíte pouze s hrníčky jako s měrnou jednotkou. Tahle dobrota se povede i začátečníkům a chutnat bude jistě všem!

Komentáře

Jana Jurikova

29. 6. 2021 13:46

:yes::yes:

jarmla jarmla

29. 6. 2021 08:08

:yes:

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více