Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší recepty z vepřového masa: Vychutnejte si guláš, výpečky a pečené koleno
Zdroj: Pixabay, Zozz_

Vepřové maso je nedílnou součástí našich kuchyní od nepaměti. Bez něj bychom si nemohli pochutnat na slanině, šunce, dokonce ani na párcích. A co teprve na výpečcích s houskovým knedlíkem a zelím nebo na pečeném kolenu.

Vepřové maso je oblíbené pro svou variabilitu. Možností zpracování je nespočet, od domácí šunky a klobás, až po guláš. Každý si přijde na to své - kýta je libová, krkovice krásně prorostlá. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty našich čtenářů.

Pečené vepřové maso

Takové koleno nebo krkovice, to jsou skvělé části vepřového masa vhodné k pečení. Nesmíme opomenout bůček, ze kterého se dělají bezkonkurenční výpečky. Díky podlévání během pečení získáte skvělý výpek, který lze použít jako základ pro omáčku. Maso s kůží nařežte do mřížky, aby mohl odtékat tuk.

Vepřové maso na minutky a steaky

Vepřové na nudličky, medailonky, ale také katův šleh - tyto výtečné pokrmy vykouzlíte z plece, kýty, kotlety či krkovice. Pokud máte v plánu minutku s kostí, maso je potřeba kolem ní naříznout, aby se nekroutilo. Steaky jsou skvělé z krkovice, panenky, ale také kotlety. Plátky krájejte vždy přes svalová vlákna masa.

Vepřové maso a jeho dušení

Dušení je velmi častým postupem při zpracování masa. Z vepřového masa uvaříte skvělý segedínský a vepřový guláš, ale také vepřové na houbách či kmínu. K dušení je vhodná plec, kýta a pečeně. Před dušením je dobré maso zprudka opéct - stáhne se, čímž si uchová svou šťavnatost.

Polévky z vepřového masa

Na polévky se hodí vepřové kosti, ale také koleno či uzená žebra. Vývar využijete mimo jiné jako základ do omáček či dalších polévek, ale také k podlévání masa při pečení. Samotný vývar lze také zamrazit a mít ho tak v případě potřeby vždy po ruce.

Další oblíbená jídla z vepřového masa

Nelze opomenout ani další skvělé pokrmy z vepřového masa, např. řízky, ovar, smažená játra, holandské řízky, sekanou, srbské rizoto, trhané vepřové maso nebo zabijačkové speciality. Názorný videorecept vás provede přípravou neodolatelných vepřových výpečků.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky