Nejlepší recepty z vepřového masa: Vychutnejte si guláš, výpečky a pečené koleno
Vepřové maso je nedílnou součástí našich kuchyní od nepaměti. Bez něj bychom si nemohli pochutnat na slanině, šunce, dokonce ani na párcích. A co teprve na výpečcích s houskovým knedlíkem a zelím nebo na pečeném kolenu.
Vepřové maso je oblíbené pro svou variabilitu. Možností zpracování je nespočet, od domácí šunky a klobás, až po guláš. Každý si přijde na to své - kýta je libová, krkovice krásně prorostlá. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty našich čtenářů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pečené vepřové maso
Takové koleno nebo krkovice, to jsou skvělé části vepřového masa vhodné k pečení. Nesmíme opomenout bůček, ze kterého se dělají bezkonkurenční výpečky. Díky podlévání během pečení získáte skvělý výpek, který lze použít jako základ pro omáčku. Maso s kůží nařežte do mřížky, aby mohl odtékat tuk.
Vepřové maso na minutky a steaky
Vepřové na nudličky, medailonky, ale také katův šleh - tyto výtečné pokrmy vykouzlíte z plece, kýty, kotlety či krkovice. Pokud máte v plánu minutku s kostí, maso je potřeba kolem ní naříznout, aby se nekroutilo. Steaky jsou skvělé z krkovice, panenky, ale také kotlety. Plátky krájejte vždy přes svalová vlákna masa.
Vepřové maso a jeho dušení
Dušení je velmi častým postupem při zpracování masa. Z vepřového masa uvaříte skvělý segedínský a vepřový guláš, ale také vepřové na houbách či kmínu. K dušení je vhodná plec, kýta a pečeně. Před dušením je dobré maso zprudka opéct - stáhne se, čímž si uchová svou šťavnatost.
Polévky z vepřového masa
Na polévky se hodí vepřové kosti, ale také koleno či uzená žebra. Vývar využijete mimo jiné jako základ do omáček či dalších polévek, ale také k podlévání masa při pečení. Samotný vývar lze také zamrazit a mít ho tak v případě potřeby vždy po ruce.
Další oblíbená jídla z vepřového masa
Nelze opomenout ani další skvělé pokrmy z vepřového masa, např. řízky, ovar, smažená játra, holandské řízky, sekanou, srbské rizoto, trhané vepřové maso nebo zabijačkové speciality. Názorný videorecept vás provede přípravou neodolatelných vepřových výpečků.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
5 tipů, jak využít zbylý vývar: Vylepšíte jím chuť omáčky, rizota, těstovin i dušeného masa!
Panenka, plec, krkovice či lalok: Jak se dělí vepřové maso?
Vepřové výpečky jsou poměrně levné jídlo a s knedlíkem a zelím tvoří výborný nedělní oběd. Vyzkoušejte je podle našich rad
Komentáře