Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poctivý vývar, základ podzimního jídelníčku. Jak ho ozvláštnit? Zkuste noky nebo svítek
Zdroj: Bibika. Toprecepty.cz

I když si dnes můžeme vybrat mezi mnoha cizokrajnými polévkami, přece jen patří klasické masové či zeleninové vývary mezi ty nejoblíbenější. Není divu, vařívaly je už naše babičky, a proto s každou lžící můžeme vzpomínat na chvilky z dětství. Přeneste se s námi zpátky do minulosti a připomeňte si, čím se právě vývary dříve vylepšovaly. Zdaleka to nebyly jen domácí nudle.

Vaječná sedlina

O co méně dobře název zní, o to lépe chutná i vypadá. Na sedlinu budete potřebovat 1 vejce, 100 ml mléka, sůl a trochu nasekané listové petrželky. Vejce rozšlehejte s mlékem a solí a poté vmíchejte nasekanou petrželku. Směs nalijte do malého kastrůlku a ten dejte do většího kastrůlku s vroucí vodou a přiklopte. Vařte ve vodní lázni, dokud směs neztuhne. Uvařenou sedlinu vyklopte na talíř, nakrájejte na kostičky a vložte do hotové polévky. Sedlinu můžete také při přípravě ochutit strouhaným sýrem, nebo do ní přidat hrášek.

Krupicové noky

Na tuhle nadýchanou dobrotu si připravte 100 ml plnotučného mléka, 60 g krupice, 10 g másla, 1 vejce, sůl a špetku muškátového oříšku. Mléko vlijte do kastrůlku, zahřejte a přidejte do něj změklé máslo. Přiveďte k varu a pomalu za stálého míchání vsypávejte krupici a vařte – odpalujte, dokud se těsto nepřestane lepit na vařečku. Nechte vychladnout a do těsta vmíchejte vejce a muškátový oříšek. Můžete přidat i trochu petrželky. Z těsta pak pomocí navlhčené lžičky vykrajujte noky a vkládejte je do vroucí osolené vody. Vařte asi 4 minuty. Poté je vyjměte a vkládejte do hotové polévky.

Vaječný svítek

Dříve se podával ke slavnostním obědům. Zkuste to taky! Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si 25 g změklého másla, 2 menší vejce, 50 g hrubé mouky a sůl. Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Změklé máslo utřete se žloutky a solí a zlehka vmíchejte sníh. Pak opatrně po lžících vmíchávejte mouku. Vymažte tukem a vysypte hrubou moukou vhodnou zapékací misku, nebo pánev, kterou lze dát do trouby. Vaječnou směs vlijte do vymazané nádoby a pečte v předehřáté troubě asi 15 minut. Pak nakrájejte na silnější proužky nebo na kostičky a vložte do vývaru. Svítek můžete opět ochutit petrželkou, hodí se do něj ale také nadrobno nakrájená šunka.

Celestýnské nudle

Na tyto polévkové „palačinky“ si přichystejte 1 vejce, 70 g polohrubé mouky, 200 ml mléka, sůl, bylinky dle chuti a olej. Vejce rozšlehejte s moukou, solí a mlékem na řidší tekuté těstíčko. Ochuťte je dle libosti nasekanou hladkolistou petrželkou nebo libečkem a nechte 10-15 minut odstát. Poté naběračkou vlijte do pánve a opečte na rozpáleném oleji z obou stran jako palačinky. Hotové nakrájejte na přibližně 5 cm dlouhé a půl centimetru široké proužky a vkládejte do polévky.

Strouhání

Asi nejlevnější a nejsnazší vložka do polévky. Taková osvědčená klasika. Na strouhání budete potřebovat 120 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl a lžíci vody. Vše v misce smíchejte dohromady a vytvořte tuhé těsto. To nastrouhejte na hrubém struhadle a nechte na prkýnku trochu proschnout. Poté strouhání vařte ve vroucí osolené vodě jako těstoviny. Nakonec sceďte a vložte do hotového vývaru.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více