Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marocký čaj tuareg vás osvěží a ještě dokonale povzbudí. Dejte si jej místo kávy!
Zdroj: Pixabay, NExToY

Možná jste se s ním už setkali v nějaké čajovně. Tmavě žlutý až žlutozelený nálev se podává většinou v malých skleničkách a s cukřenkou nebo rovnou s notnou dávkou cukru. Pokud zrovna nemáte žádnou čajovnu poblíž, není nic lehčího, než si jej uvařit doma. Potřebujete jen zelený čaj a mátu. Ovšem ne jen tak nějakou mátu. Na tuareg se používá pouze jeden druh této bylinky.

Osvěžující čajová směs z Afriky

Tuareg je čaj severoafrického berberského kočovného kmene Tuaregů. Jako berbeři jsou označovány všechny africké národy v severní Africe a i tento čaj je populární hlavně v Maroku, Alžírsku a Tunisku. Dnes se tuareg pije na severu Afriky všude a nabídnou vám jej kdekoliv na tržišti. Odmítnout jej je pak téměř neslušné. Popíjení tohoto čaje je totiž přímo společenskou událostí. Obvykle jej připravuje muž jako hlava rodiny a nabízí jej hostům na znamení pohostinnosti. Podle článku na webu Washingtonpost.com se tradičně čaj podává natřikrát. Doba louhování dodává totiž každé sklenici čaje jedinečnou chuť, kterou vystihuje známé maghrebské přísloví: „První sklenice je jemná jako život, druhá je silná jako láska, třetí je hořká jako smrt.“

Kouřové aroma a svěží máta

Tuareg se připravuje z lístků čajovníku, konkrétně ze zeleného čaje a z marocké máty nana. Ta je oproti klasické mátě peprné jemnější, není tolik pronikavá a výrazná. V Maroku se mátový čaj někdy parfémuje bylinkami, květy nebo vodou z pomerančových květů. Čínský zelený čaj gunpowder přináší do směsi ovocné prvky, svíravost a svěžest. Může se použít i jiný zelený čaj, třeba chun mee. Hořkosladký nálev tuaregu vyniká jemným kouřovým aroma, jemuž dodává svěžest máta.

Od kočovných pastevců

Tradičním nápojem je tento čaj hlavně pro kočovné pastevce, tzv. Tuaregy, kteří jej s oblibou popíjejí na horkém pouštním písku. Hořkost čaje totiž, podle portálu Pangea-tea.cz stimuluje slinné žlázy a pomáhá tak zahnat žízeň. A protože i v poušti bývá zima, mají místní vyzkoušenou také variantu s pelyňkem, jenž má naopak zahřívací účinky. Navíc se zahřejí už při přípravě, tradičně se tuareg totiž vaří v konvici na rozžhavených uhlících. Jeho příprava a servírování je doslova čajovým obřadem. Do malých sklenic se nalévá z výšky, aby se volné čajové lístky rozvířily na dně a zároveň se čaj jemně provzdušnil. Jeho chuť je pak lepší.

Tuareg neboli Touareg  je známý též jako maghrebský mátový čaj. Název odkazuje k tomu, že je typický pro oblast Velkého Maghrebu (severozápadní africké země Maroko, Alžírsko, Tunisko, Libyi a Mauritánii). Nejčastěji se ale spojuje s Marokem. Tradici pití čaje přinesli do Afriky, konkrétně do Maroka, v 18. století Angličané, kteří místním obyvatelům představili právě zelený čaj. Místní si ho oblíbili a to už byl jen krůček k tomu jej spojit s marockou mátou nana. Pití tohoto nápoje se pak z Maroka rozšířilo do okolních zemí. Již ve 40. letech 19. století byl, jak se píše knize Tea: A Global History, zaznamenán první popis marockého čajového obřadu. Největší boom však tuareg zde zažil až na počátku 20. století.

Ideální na povzbuzení

Tuareg je opravdu silný a povzbuzující zelený čaj. Zachutná ale zkušeným popíječům čaje i čajovým začátečníkům. V Maroku je Tuareg považován za dezertní čaj. Skvěle ovšem doplňuje celou řadu dalších jídel. Kromě dezertů se hodí k jehněčímu masu, hrášku i k ovocným salátům. Pije se obvykle výrazně oslazený, díky tomu je dobrým zdrojem energie. V chladném období se místo máty nana k zelenému čaji přidávají jiné byliny, například polej obecná neboli máta polej či pelyněk, které mají naopak zahřívací účinky.

Domácí čajovna

Pokud jsme vás na tuareg nalákali a chcete ho vyzkoušet, je nejlepší si koupit v čajovně nebo v nějakém obchodě s čajem rovnou namíchanou směs tuareg (nebo Le Touareg). Na 0,5 l čaje v konvičce potřebujete 12 g čajové směsi. A jak na to? Směs čaje nasypejte do konvičky a rovnou přidejte asi 5 lžiček cukru. Čaj zalijte horkou vodou a na mírném plameni nechte jednou nebo dvakrát vzpěnit. Následně nechte asi 5 minut odstát a můžete podávat. Díky odstátí bude mít čaj výraznější chuť a podpoří se i účinek zeleného čaje. Pokud byste udělali slabší nálev, dá se bez problémů popíjet i neoslazený. Případně můžete dát cukřenku až k čaji, ať si jej každý osladí podle své chuti

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více