Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bylinky podle horoskopu: Uvařte si čaj z léčivky, která odpovídá vašemu znamení
Zdroj: Freepik, scym

Věříte v léčivou sílu rostlin a pomocí bylinek se snažíte vyřešit pokud možno všechny vaše zdravotní neduhy? To, jaké zvolit bylinky určujeme podle zdravotního problému, jenž nás trápí. Víte ale, že jednotlivým znamením zvěrokruhu přímo prospívají určité bylinky? Každé z nich totiž vládne určité oblasti těla, a tak ovlivňuje konkrétní orgány.

Beran (21. března - 19. dubna)

Beran je ohnivé znamení, kterému vládne planeta Mars. Rostliny spojené s tímto živlem a planetou mají obvykle trny a stejně tak ostrou chuť. Kromě toho bývají i ohnivě červené. Beran ovlivňuje podle serveru Tarot.com hlavu, oči a obličej, jsou tedy pro něj ideální rostliny, které čistí krev, stimulují nadledvinky nebo mají vysoký obsah železa. Patří k nim třezalka tečkovaná, chmel, majoránka, ostropestřec mariánský, pelyněk, hořec, estragon, zázvor, koriandr.

Býk (20. dubna - 20. května)

Býk je zemské znamení ovládané Venuší. Rostliny ve znamení Býka mají často nádherné květy a omamně voní. Protože Býk vládne krku a uším, nejlepší rostliny pro Býka tedy pomáhají při problémech s nosohltanem. Vzhledem k tomu, že jsou Býci gurmáni, prospějí jim i bylinky na trávicí systém. Dobře jim udělá lékořice, pískavice, jilm vaz, anýz, sléz, levandule, pampeliška, blatouch, šalvěj, tymián, řebříček obecný.

Blíženci (21. května - 20. června)

Blíženci (Merkur) jsou vzdušné znamení ovlivňující plíce, ramena, paže a ruce. Rostliny Blíženců se obvykle vyznačují dělenými listy nebo stonky (jako průdušky plic), chlupatými nebo chmýřími listy (ty připomínají řasinky v plicích) a jemnými vůněmi. Patří k nim bylinky, jež pomáhají posilovat plíce a dýchací systém a uvolňovat nervovou soustavu - kopr, fenykl, meduňka, sléz, sporýš, řebříček, levandule, pískavice, lékořice, kozlík lékařský.

Rak (21. června - 22. července)

Protože Rak je vodní znamení a vládne mu Měsíc, mají rostliny Raka obvykle měkké listy, obsahují hodně vlhkosti a rostou blízkosti vody. Mívají bílou barvu a bílé či světle žluté květy. Rak vládne žaludku, bránici a játrům, jsou s ním spojeny rostliny, jež upravují trávení a ovlivňují podvědomí. K nim se řadí máta peprná, řepík lékařský, meduňka lékařská, petržel a verbena.

Lev (23. července - 22. srpna)

Lev je přirozeně ohnivé znamení pod vládou Slunce, které má vliv na srdce. Rostliny Lva jsou obvykle velké a mají zlatou nebo oranžovou barvu, případně listy ve tvaru srdce nebo paprskovitý tvar. Rostliny, které regulují krevní tlak a mají pozitivní vliv na psychiku, jsou pro Lva nejpříznivější. Jsou to tyto byliny: třezalka tečkovaná, hloh, mateřídouška, rozmarýn, vlaštovičník, máta, levandule, petržel, kopr, fenykl, heřmánek, světlík lékařský, anýz, zázvor, šafrán.

Panna (23. srpna - 22. září)

Panna je zemské znamení, kterému vládne Merkur. Panna je často spojována s podzimem. Její rostliny mají jemně dělené listy nebo stonky a malé jasně zbarvené květy. Panny mají, jak je uvedeno na webu Botanologio.comvliv na nervový a trávicí systém. Prospěšné jsou pro ně navíc rostliny s vysokým obsahem draslíku. Narození ve znamení Panny by si měli uvařit čaj z třezalky tečkované, lebedy, kozlíku lékařského, levandule, majoránky nebo lékořice.

Váhy (23. září - 22. října)

Váhy jsou vzdušné znamení pod nadvládou Venuše. Protože je Venuše planetou krásy a lásky, mají rostliny spojené s Váhami často lehké, krásné květy a nádherné vůně. Váhy vládnou ledvinám a nadledvinkám, takže jejich rostliny pomáhají nastolit rovnováhu v těchto oblastech těla. Patří k ním petržel, jalovec, máta, tymián, řebříček, andělika a sporýš lékařský.

Štír (23. října - 21. listopadu)

Jde o vodní znamení, jemuž vládnou Mars i Pluto. Jeho rostliny se nacházejí na odlehlých místech  a rostou za nepříznivých podmínek. Často jsou červené. Štír vládne reprodukčním orgánům, takže jsou pro něj ideální rostliny, které vyrovnávají hormony a u žen regulují menstruační cyklus. Ideální jsou pro Štíry bylinky jako aloe vera, ženšen, penízovka, list maliníku, bazalka, hořec, pelyněk, zázvor či koriandr.

Střelec (22. listopadu - 21. prosince)

Střelec je ohnivé znamení ovládané největší planetou Jupiter. Jeho rostliny jsou velké a poměrně nápadné, s příjemnou vůní. Střelec má vliv na boky, hýždě a játra. Potřebuje byliny, které podpoří játra, mají vysoký obsah křemíku a podporují dobrou náladu. V tom pomůže podle knihy Domácí recepty proti nemocem ostropestřec, čekanka, pampeliška, přeslička, heřmánek, šalvěj, anýz, muškátový oříšek či máta.

Kozoroh (22. prosince - 19. ledna)

Jako zemské znamení, ovládané Saturnem, mají rostliny Kozoroha obvykle málo květů, jsou dřevnaté a mohou mít až příliš intenzívní vůni a chuť. Protože Kozoroh ovlivňuje klouby (hlavně ty kolenní), kosti a zuby, jsou pro Kozorohy ideální bylinky s vysokým obsahem vápníku. Mezi nimi je listy pampelišky, přeslička rolní, hořčice, kopřivy, oves setý, tymián a potočnice lékařská.

Vodnář (20. ledna - 18. února)

Vodnář je vzdušné znamení, kterému vládne Uran. Rostliny Vodnáře často rostou na neobvyklých místech. Znamení vodnáře ovládá holeně a kotníky. Nejléčivější a nejprospěšnější jsou pro Vodnáře ty, jež pomáhají krevnímu oběhu, uvolňují nervový systém nebo podporují inspiraci. Jde o heřmánek, lebedu, mučenku, kozlík lékařský, chmel, aloe, myrhu, kadidlo, ostropestřec, skořice či hřebíček.

Ryby (19. února - 20. března)

Ryby jsou vodní znamení ovládané Jupiterem a Neptunem. Jejich rostliny jsou většinou vyšší a s velkými listya mívají fialovou barvu nebo barvu různých odstínů moře. Ryby mají vliv na dolní končetiny a imunitní systém. Vyvhovují jim proto rostliny, které jej posilují nebo mají antibakteriální účinky. Prospěje jim echinacea, světlík lékařský, pelyněk, řebříček, lebeda, muškátový oříšek a anýz.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více