

Banánový chlebíček II
Suroviny
- 300 g hladké mouky
- 50 g hnědého cukru
- rozinky
- ořechy
- mandle
- sušené brusinky
- sekaná čokoláda
- 1 prášek do pečiva
- sůl
- 2 banány
- 100 g másla
- 1 vejce
- 150 ml podmáslí nebo jogurt
Postup přípravy receptu
Hranatou chlebíčkovou formu vymazat lehce (mašlovačkou) rozpuštěným máslem, vyložit pečicím papírem. Předehřát troubu na cca 180°C.
Sypké suroviny promíchat ve větší míse.
V druhé míse rozmačkat vidličkou banány a prošlehat (vidličkou) se zbylými surovinami. Vše smíchat dohromady.
Těsto stěrkou přemístit rovnoměrně do formy, upéci. Peče se cca 20 minut, podle trouby, do zlatohnědé barvy. Nejlépe vyzkoušet vpichem špejle. Je dobré nepéci zbytečně déle, vysuší se.
Poznámka od kuchařky
Recept pochází z časopisu Apetit, trochu jsem jej přizpůsobila, v závorkách jsou některé mé postřehy. Poslední rok je to u nás asi nejoblíbenější moučník, není suchý, ale dobře se transportuje. Banány doporučuji opravdu hodně zralé, nejlépe tak těsně před vyhozením.
Teplota trouby je přibližná, kdysi jsem si v záchvatu pořádkumilovnosti smyla na sporáku číslice, udávající teplotu. Od té doby peču dle odhadu a zkušenosti, stejně každá trouba peče jinak.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Banánový chlebíček II
-
Výborný chlebíček.....jen se po něm zaprášilo. Dovolila jsem si přidat fotky.
-
pepinka04: Já moc děkuji za komentář, náhodou jsem jej pekla včera také (nedávno banány v Kauflandu v akci). Má vždy rychlý úspěch.
Dávám, co mám- bílý i ovocný jogurt, nebo zakysanku.
-
pepinka04: jeste jsem chtela zminit, abych nemela trable specicim papirem,vlozila jsem a zastrihla tak akorat a uplne bez problemu :)
-
Zdravim, dlouho jsem hledala recept na bananovy chlebicek, ktery by chutnal nasim detem. Vyzkousela jsem tento recept, s malymi Obmnenami :) Dala jsem 2,5 bananu, bily jogurt+lzici ovocneho, masla jsem dala 50 na 50 s olejem, pridala jsem Vanilkovy (ne vanilinovy) cukr a zakapla malickou mleka. formu jsem dle rady vymazala a vlozila pecici papir, chlebicek se nepripalil,a krasne se dostal z formy. :)Rano jsem upekla, do odpoledne zmizel a ted pecu dalsi :)) Diky moc
-
Jana: Člověk se "holt" pořád učí, tak zkusím příště takto. I z tohoto důvodu jsou tyto stránky "bezva", víc hlav - víc zkušeností. Tak díky.
-
Právě pro tu mastnou mouku (nebo strouhanku...) formy nevysypávám (ani bábovku) a taky to jde. Jenom důkladně vymažu povoleným máslem. Na plech vždy pečící papír. Chlebíček výborný
-
pro Alexiss: jj, souhlas s postupem, lehkým potřením umravnit peč.papír. Ani my mouku s tukem, byť je to např. máslo, nemusíme.
-
spagetka: Jasně, ale forma je vysoká a ten papír se mi tam pletl, jsem pak byla trochu vzteklá...
Navíc takto je to v původním receptu z Apetitu, a funguje to, proto.
-
Alexiss: ale to potom jednoducho tú formu vymažem a netreba papier
Ja v pohode do takejto formy dávam teflónovú fóliu a tá je ťažšie tvarovateľná ako papier
-
Alexiss: já osoně při vložení těsta na pečící papír začnu uprostřed formy, tím ji rovnoměrně zatížím a papír nezlobí
-
Alexiss:
děkuji
-
Jana: Už se to tady tuším řešilo,nebo někde jinde...stačí malinko potřít mašlovačkou,jde o to,aby papír přilnul ke stěnám formy a nedělal "rotyku" při vkládání těsta. Pokud něco peču na pečicím papíru na plechu (skoro všechno),je ta samozřejmě většinou zbytečné. Tož tak.
Pokud by se forma na tento zákusek vymazala a vysypala, zůstaly by na povrchu chlebíčku zbytky mastné mouky, což nám nejede,ale taky by to šlo.
-
Nevím proč formu nejdřív vymazat máslem a pak dát pečící papír
.
Ten používám bez vymazání, nebo vymažu a papír nedávám.
-
olahok:
-
Včera, v časové tísni, jsem vběhla do "asijské večerky", a pořídila jsem, po překonání lehké jazykové bariéry, excelentně - "jo ty cerny, ty má, kolik chce?" a hned jsem měla nakoupeno
Recept je supr, chlebíčky peču často i kvůli snadnému transportu, tento zařazen mezi velmi oblíbené.