Maďarská delikatesa ze zbytků? Tajemství Hortobáďských palačinek tkví v omáčce!
12. 11. 2021 Vaření
Uvařili jste guláš nebo kuře na paprice a zbylo vám nějaké maso? Tak hurá, máte základ na fantastický pokrm! Do slaných maďarských palačinek si sice můžete i samostatně uvařit perkelt, ale také můžete využít zbytků z kuchyně. Aby bylo jídlo nakonec skvostné, má to jen jednu podmínku!
Uherský „zázrak“
Věděli jste, že palačinky se k nám dostaly z Uher, tedy území dnešního Maďarska? Jak už jsme psali v našem článku dříve, nápad na výrobu palačinek si v lednu 1687 přivezl od francouzského dvora, kde byl na návštěvě se svým pánem, hrabětem Esterházym, kuchař Francisco Palaccini. Na okázalém banketu, pořádaném francouzským králem Ludvíkem XIV., si totiž kuchař Palaccini všiml zvláštních placek, kterým Francouzi říkali crêpes. Tyhle tenké placičky podávali Francouzi složené do trojúhelníku, polité koňakem a jen lehce pocukrované, ostatně tak, jak to mnohde dělají dodnes. Tento způsob ovšem připadal Pallaccinimu příliš fádní. Nebo možná nechtěl jen „obšlehnout“ původní verzi. Tak udělal těsto na palačinky trochu tlustší, dovnitř dal pořádnou porci marmelády a ještě to všechno zaroloval. A voilà, „ruličky do ručky“ si oblíbili nejen na Uherském panství, ale posléze i v celé Evropě.
Mohlo by vás zajímat
Bruselský omyl
Jak popisuje kniha Culinaria Maďarsko, v zemi kolem Balatonu se palačinky objevují v nespočtu variací, jak sladkých, tak slaných. Právě mezi ty slané verze patří také dnes už kultovní Hortobáďské palačinky, plněné masem a zapečené s omáčkou. Podle informací z portálu Mindmegette.hu je rodištěm palačinky Hortobágy město Debrecín, přesněji místní hostinec historického hotelu Aranybika, kde se jídlo s tímto názvem poprvé podávalo. Ovšem kdy přesně to bylo a proč se palačinky jmenují Hortobáďské podle blízkého regionu, to nikdo s jistotou neví. Známý maďarský kulinární redaktor a kritik, Csíki Sándor, pouze uvádí, že se palačinky plněné kuřecím masem na paprice objevily v maďarské kuchařce už v roce 1909, recept na masové palačinky byl také později publikován v roce 1932 v maďarské Kuchařce labužníka. Ovšem, jak sám Csíki Sándor uvádí na stránkách Foodandwine.hu, původ sahá ještě hlouběji do historie. Náplň do palačinek, podobně jako do štrúdlu, se začala šířit od počátku 19. století. Na přelomu 19. a 20. století se pak do venkovských kuchyní dostaly tenké smažené palačinky z městských měšťanských kuchyní. Počátky masové palačinky Hortobágy tak zřejmě sahají do 19. století a je pravděpodobné, že se tato varianta začala šířit zhruba od 60. let 19. století. Rozhodně není pravdivá verze, která delší dobu kolovala různými médii, že pokrm vymyslel maďarský kuchař pro Světovou výstavu v Bruselu v roce 1958. Na této výstavě sice Hortobáďské palačinky skutečně „zazářily“ a slavily veliký úspěch, ovšem recept byl znám již mnohem dříve.
Jak se připravují
Hortobáďské palačinky se vyznačují dvěma zvláštnostmi. Jednak v originálním maďarském receptu patří do palačinkového těsta soda, a jednak se jemně nasekané maso nejdříve smíchá s omáčkou, v níž se dusí a pak se touto směsí plní palačinky a přelévají opět omáčkou. Právě díky tomu, že se maso smíchá s omáčkou, výsledkem je nakonec opravdu šťavnatá dobrota, plná zajímavých chutí. A čím palačinky plnit? Je to na vás! Použít můžete kuře na paprice, nebo vepřový perkelt, případně telecí guláš. Ideálně využijte zbytky! Pro tento účel jsou jak stvořené. Jak na to? Maso, které je dušené a měkké, třeba kuřecího perkeltu, vyjměte z omáčky, zbavte případných kostí a nasekejte nadrobno. Omáčku, která zůstala po dušení masa, zahustěte trochou mouky, rozkvedlanou v zakysané nebo normální smetaně a krátce povařte. Nasekané maso smíchejte s částí provařené omáčky a naplňte jím předem připravené slané palačinky. Naplněné palačinky složte do „obálky“, dejte do pekáče a přelijte zbylou omáčkou nebo jen její částí. Zapékejte v troubě asi 15 – 20 minut. Hotové Hortobáďské palačinky podávejte se zbylou omáčkou (nebo s tou, s níž se zapékaly) a dozdobte zakysanou smetanou.
Slané palačinky
Jelikož si náplň do palačinek můžete zvolit podle sebe, nabízíme originální recept na slané palačinkové „maďarské těsto“ z knížky Culinaria Maďarsko. Budete potřebovat: 250 g hladké mouky, špetku soli, 3 vejce, 200 ml mléka, 50 ml oleje a zhruba 150 ml sodovky. Z mouky, soli, vajec, mléka a oleje umíchejte hladké těsto a zřeďte ho sodovkou na hustotu husté smetany. Podle velikosti vajíček budete potřebovat více či méně sodovky, řiďte se proto vzhledem těsta. Hotové těsto nechte hodinku odpočinout a pak z něj smažte klasickým způsobem palačinky. Plňte najemno nasekaným, na paprice dušeným masem, nebo třeba dušenými hříbky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled jídel, ve kterých počet hlavních surovin nepřesahuje 5
K dobrému jídlu nemusíme nakoupit a použít potraviny z půlky supermarketu. I z několika málo základních ingrediencí lze vykouzlit skvělé jídlo.… Číst více
Zdravé sladké brambory: Ochutnejte batáty na mnoho způsobů v slané i sladké podobě
Lákají svou oranžovou mrkvovou barvou a díky… Číst více
Skromné vaření: Chodské maltošny z jablek a brambor jsou možná i lepší než klasický štrúdl
Víte, co se jedlo na Chodsku? Třeba maltošny.… Číst více
Sladký popcorn snadno připravíte i doma: Nejoblíbenější je karamelový, určitě se ale vyplatí vyzkoušet i skořicový a čokoládový
Víte, že popcorn si snadno připravíte doma i bez… Číst více
Mezinárodní den čokoládového dortu
Přijít pouhý měsíc po vánočním a novoročním přejídání se Dnem čokoládového dortu může na někoho působit jako špatný vtip. Mlsouni prominou. Příliš… Číst více
Merhované chodské koláče: Malá umělecká díla z tvarohu a povidel symbolizují zdraví
I když si Honza nesl do světa na zkušenou uzlíček… Číst více
Oblíbené omáčky zdravěji: Květáková koprovka nebo speciální rajská vás nadchnou!
K české kuchyni „omáčková jídla“ zkrátka patří.… Číst více
Odhalte tajemství popcornu: Kdy se svět zbláznil do křupavých kukuřičných pukanců?
Bez obří krabice popcornu by požitek návštěvy… Číst více
Přehled sladkých i slaných dobrot z listového těsta
Listové těsto (dříve se mu říkalo máslové) je velmi oblíbené, protože je křehké a chuťově neutrální, takže ho můžeme naplnit v podstatě čímkoliv od… Číst více
Řapíkatý celer je pro své nutriční a chuťové vlastnosti velmi žádanou zeleninou. Začátečníkům poradíme, jak s ním zacházet
Řapíkatý celer je listová zelenina, jejíž křehkost a výrazná vůně i chuť si získala oblibu u labužníků i vyznavačů zdravého jídla. Řapíkatý celer má… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kuře na paprice: původní jídlo maďarských pastevců jsme si zamilovali i u nás. Víte, jak se správně dělá?
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečný donut
Přidáno před 33 minutami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 15 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 16 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 16 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 16 hodinami