Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička

Dajda Kuchařka: Dajda

Doba přípravy: 2-3 hodiny Vepřové maso 49 názorů

Suroviny

500 g vepřového masa (plec, krkovice)
500 g kysaného zelí
2 větší cibule
1-2 kysané smetany
červená paprika (podle chuti i pálivá)
1-2 stroužky česneku
sůl
bílé víno (mělo by být sladší, nejlépe typu Tokaj)
tuk (sádlo, olej)
Recept si zatím oblíbilo 37 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno, větší kusy zelí překrájíme. 1 cibuli osmažíme na na polovině tuku, opečeme maso, osolíme, okořeníme paprikou a pozvolna dusíme. Pokud máme, podléváme bílým vínem, u abstinentů vodou. Maso by nemělo plavat, jen být tekutinou lehce zatopené.

  2. Na druhé polovině tuku osmažíme ve druhé nádobě zbylou cibulku, přidáme zelí, papriku a rovněž dusíme.

  3. Když je maso i zelí měkké, smícháme obsah obou nádob, dosolíme, okořeníme třeným česnekem a promícháme se zakysanou smetanou (nebo šlehačkou).

  4. Poté přendáme do pekáčku (ideální je například železňák) a zapečeme v troubě, až se utvoří kůrčička. Guláš nezahušťujeme, při dodržení postupu bude směs masa a zelí hustá, lehce spojená smetanovým sosem.

  5. Nabízíme proleželé s čerstvým chlebem (žádné kynuté české knedlíky!) a skleničkou bílého vína nebo piva.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 3 655 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička

  • Dajda Dajda(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: Určitě ne, já zase hrozně ráda vařím s vínem. Ale někdo to prostě má nastavené jinak, proč ne. Víno přidá tomuhle segedínu zajímavý šmrnc, ale určitě bude skvělý i bez něj! Když je dobrá kuchařka, zvládne to tak i onak! :yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Tejaja! Tak, kdyz varim divocaka, tak bez toho to neni ono!

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Dajda: Zakusek s rumem, to si nedovedu predstavit.Do kazdeho puncoveho rezu, davam rum, do kazdeho druheheho kolace, je rum v receptu! Ty umele prichute nesnasim, to jsem snad notorik?<3

    Odpovědět

  • Dajda Dajda(autorka receptu)

    tejaja: :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Dajda: Tak to máš úplnú pravdu. Kúpim všetko, ale alkohol ani náhodou. Ten som nemala v ústach okolo 11 rokov. Jediný alkohol, ktorý som kúpila, bolo pivo na slimáky do záhrady.:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Dajda Dajda(autorka receptu)

    tejaja: Kromě toho si nedovedu představit zapřisáhlého abstinenta, jak si jde koupit láhev bílého jen proto, aby ho nalil do guláše! :-D:-D

    lebreux: Vy snad ano?

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    lebreux: A vy by ste mali vedieť, prv, než niečo napíšete, či je pravda to, čo chcete písať. Alkohol sa síce odparuje, ale po 20. až 25. minútach varenia v jedle ostáva 40 až 50 percent alkoholu. A ak para z hrnca nemôže unikať, napr. pre zakrytie pokrievkou, kondenzuje sa pod pokrievkou a steká späť. Podobne je to v pekáči s mäsom, ktoré pripravujete v rúre. Aj po hodine varu ostáva v jedle cca 25% alkoholu. Závisí to aj od toho, aký alkohol použijeme.
    Takže namiesto napádania autorky si radšej niečo naštudujte.

    Odpovědět

  • lebreux lebreux

    proc tam pisete takovy nesmysl ze abstinenti podleji vodo ne vinem? Alkohol se varenim vypari aspon to by jste meli vedet!!

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Dajda: Já děkuji za přidání úvodní fotky..:-K:-K

    Odpovědět

  • Dajda Dajda(autorka receptu)

    magdalenka: Špalíčky - cuplíky (to je hezké pojmenování) se u nás v rodině vařily odjakživa a dávaly se do kysaného zelí - to je taky moc dobré, zvláště když je ohřeješ po pár dnech odležení. S pečenou kachnou a dušeným červeným zelím se u nás staly hitem vánoční kuchyně. Ale to už není o segedínu! :-O

    Knedlíky s práškem určitě nepovažuju za "lajdácké":-!

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Dajda: ja varím knedlíky najradšej kysnuté, nadýchané - práve k segedínu alebo ku gulášu, bravčovému s dusenou kapustou. A keď som lenivá, tak také rýchle s práškom do pečiva (potom mám výčitky svedomia, že som to varenia odflákla, kysnuté sú lepšie). Zemiakové varím napr. k špenátu a niektorým omáčkam, ale robím také cuplíky - špalíky. Pre seba časť posypem makom a cukrom a polejem maslom a som v siedmom nebi.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda(autorka receptu)

    mika59: Zapomněla jsem poděkovat za moc pěknou fotku! :-K

    Odpovědět

  • Dajda Dajda(autorka receptu)

    magdalenka: A vaříš nadýchané kynuté nebo tuhé bez kvasnic? Já knedlíky moc nevařím a když tak raději bramborové, ale když je vařím, tak mnohem raději ty tužší, nebo alespoň hrníčkové bez kvasnic (ty jsou taky trochu nadýchané). Ty kynuté se mi k segedínu opravdu nehodí, ale někomu určitě ano. Češi ty kypré knedlíky milují!

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Dajda: ja pochádzam z maďarského pohraničia, aj kuchyňa mojej mamky (slovenskej Maďarky) bola tým ovplyvnená. Takže u nás doma sa knedle varili ojedinele a k segedínu sme mali zásadne chlieb. Po mojom odchode z domu po vydaji, som sa musela naučiť variť knedle, pretože manžel má zas korene za riekou Moravou a u nich doma boli knedlíky na stole často.
    Na Slovensku v reštauráciách aj domácnostiach segedín sa podáva, pokiaľ viem, s knedlíkmi.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda(autorka receptu)

    magdalenka: De gustibus non est disputandum, jak říkali už staří Římané (to bylo pro casina) aneb hezky počeštěně Proti gustu žádný dišputát - jak to je na Slovensku? Ať Vám chutná třeba i s bramborovou kaší (tak by Vám to předložili v Německu)!

    Díky za nápovědu, díky ní to zvládl i počítačový polovzdělanec, jako jsem já!

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4

Tématické fráze: pravý segedínský guláš segedínský guláš se zakysanou smetanou maďarský guláš v troubě maďarské speciality recepty segedíňák segedínský guláš se šlehačkou segedín guláš recept pravý segedín recept segedin podle babičky segedinsky guláš recept segedinský guláš pravy segedin madarský segedýn segedin se zakysanou smetanou segedin guláš skvělý segedínský guláš segedínský guláš v troubě pravý segedýnský guláš segedinský guláš podle babiček segedin podle maďarské babičky