Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatomartinské rohlíčky jako od babičky: Jednoduchý recept zvládne každý!
Zdroj: Toprecepty, cathleen

Hostina na svatého Martina právě začíná! Nasolte husu, otevřete si první mladá vína a zadělejte těsto na tradiční Svatomartinské rohlíčky. Žádné jiné dny v roce nejsou s tímto pečivem tak úzce propojeny jako právě svatomartinské posvícení. Vraťte se s námi k odkazu předků a nechte provonět kuchyň máslem a ořechy…

Dárek na odchodnou

Martinské rohlíky, podkovy, roháče, zahýbance… Všechny tyto staročeské názvy odkazují k jedné jediné dobrotě, Svatomartinským rohlíčkům, které se v Čechách a na Moravě pekly v období kolem svátku svatého Martina. Podle publikace Lidové pečivo v Čechách a na Moravě se rohlíčky dělávaly nejčastěji z kynutého buchtového nebo rohlíkového těsta. Pečivo se buď nechávalo prázdné, nebo se rohlíčky či podkovy plnily různými nádivkami, od makové přes ořechovou až po hrušková povidla. Rohlíčky často sloužily k obdarování čeledi, která v tuto dobu obvykle měnila službu a pečivo dostávala na odchodnou. Proto se rohlíčkům také někdy říkávalo vandrovnice. Tvar pečiva, tedy rohlíky, měl upomínat na rohy dobytka, o které se čeleď starala, nebo měly rohlíčky připomínat podkovy koně svatého Martina.

Kynuté nebo nekynuté

Původní Svatomartinské rohlíčky se dělávaly z bohatého kynutého těsta, plného másla a vajec. Nejčastěji se plnily ořechovou nádivkou z vlašských ořechů, které byly tou dobou právě správně nasušené. Oblíbené nádivky byly ale také povidlová, maková nebo jablečná. Tradice pečiva ve tvaru zahnutého válečku přetrvala léta, ale postupně se receptury proměňovaly, a tak se dnes už běžně pečou rohlíčky z křehkého, šlehačkového nebo tvarohového těsta. Zkuste to třeba podle našeho videa:

Pokud spíše patříte mezi zastánce klasického pečení, pusťte se do tradičního kynutého těsta. To můžete vylepšit omládkem. Rohlíčky pak budou i druhý den krásně voňavé a vláčné. Ale nezapomeňte je před vložením do trouby potřít rozšlehaným vajíčkem a posypat plátky mandlí nebo mákem. Přesně tak, jak to dělávaly naše babičky. A když už jsme u té minulosti našich předků, budete-li se chtít vrátit k dávné tradici, můžete rohlíčky taky někoho obdarovat. Buď za odměnu anebo jen tak. Z lásky. Zkrátka oslaďte den sobě i druhým…

Témata: Svatomartinské hody, svatomartinské podkovy, svatomartinské rohlíčky, svatomartinské posvícení, tradice, pečivo

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář