Maďarská kuchyně je známá bohatou i pikantní chutí a pestrými barvami
Maďarsko je známé a proslulé pro svoje kulinářské nadšení a tradiční pokrmy. Mezi nejtradičnější pokrmy patří bílý chléb, který je u Maďarů tak moc oblíbený, že mají přísloví: "Jídlo bez chleba není jídlo". Mezi další opravdu známé pokrmy patří tradiční maďarský guláš, langoš, perkelt, lečo nebo třeba hutná rybí polévka Halászlé.
Tradiční maďarské pokrmy
- Maďarský guláš: Patří mezi nejtypičtější maďarské pokrmy. Není guláš jako guláš a v maďarské kuchyni to platí dvojnásob. Typický maďarský guláš připomíná spíše vydatnou polévku z hovězího masa, brambor, cibule a papriky. Při přidání zelí do maďarského guláše nám pak vznikne známý segedínský guláš.
- Perkelt: Nejvíce se podobá nám známému guláši. Do perkeltu můžete použít maso vepřové nebo hovězí, dále pak rajčata, cibuli, česnek a mletou červenou papriku. Někdy se na zjemnění používá zakysaná smetana.
- Lečo: Hutný a vydatný zeleninový pokrm z rajčat, paprik a cibule, servírovaný s masem.
- Langoše: Věděli jste, že langoše pocházejí z maďarské kuchyně? Tato oblíbená pochoutka, kterou máme spojenou s letními festivaly a koupališti k nám dorazila právě z Maďarska. Vyrábí se z kynutého těsta, které se poté tvaruje do placky a smaží ve vysoké vrstvě oleje. Potírá se kečupem nebo majonézou a podává se např. se zelím, česnekem, ovčím sýrem, šunkou nebo koprem.