Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční přípitek ve velkém stylu: Namíchejte si citrusovou Mimosu nebo slavný italský broskvový koktejl Bellini
Zdroj: Freepik, KamranAydinov

V okamžiku, kdy zasedneme ke štědrovečerní večeři, nastávají konečně tak vytoužené chvíle klidu. Sváteční večeře si samozřejmě žádá nějaký výjimečný nápoj. K rybě se obvykle podává bílé víno, chcete-li si ale dát něco speciálního, „bublinky“ jsou ideální. A rovnou si ze sektu připravte drink.


Citrusová Mimosa

Mimosa je jedním z nejslavnějších drinků, do nichž se používá šampaňské. Nemusí to být samozřejmě to pravé, stačí jakékoliv šumivé víno. Ostatně koktejl je hodně populární ve Španělsku, kde se obvykle pije šumivé víno cava. Právě ze Španělska a hlavně ze španělského města Valencie pocházejí jedny z nejlepších pomerančů, z nichž se lisuje džus, který do Mimosy patří vedle sektu. Svůj název získala podle okrasného keře s drobnými žlutými kvítky označovaného právě jako mimóza, s nímž má podobnou barvu. Její původ není úplně jasný. Jak uvádí web Chilledmagazine.com, Mimosu zřejmě vymyslel barman pařížského hotelu Ritz v roce 1925. Již čtyři roky předtím však byl v Buck's Clubu v Londýně namíchán podobný drink Buck's Fizz. Je složen také z pomerančového džusu a šumivého vína, jen „bublinky“ v něm poměrově vítězí. Kromě toho se vypráví ještě jeden příběh o vzniku Mimosy. Podle něj prý koktejl vymyslel slavný režisér Alfréd Hitchcock ve 40. letech 20. století a prosadil ho jako typický nápoj pro brunche. Při nich se s oblibou servíruje dodnes, kromě toho je považován i za oblíbený vyprošťovák po večírku. Mimosa se podává ve vysokých sklenicích na šumivé víno, tzv. flétnách. Džus a víno musí být na její přípravu dostatečně vychlazené. Do sklenice se nalije nejprve sekt a pak se dolije džusem v poměru 1:1. Kromě verze s pomerančovým džusem existují ještě jiné varianty Mimosy. Lemosa je s citronovou limonádou a borůvkovým sirupem, Vermosa s jablečným ciderem, Flirtini s ananasovým džusem a vodkou a Megmosa s grepovým džusem. Ještě víc než klasická Mimosa se k vánočním svátkům hodí červená Poinsettia s brusinkovým džusem a pomerančovým likérem Cointreau, která je pojmenována podle stejnojmenné rostliny u nás známé jako vánoční hvězda.

Broskvový Bellini

Koktejl Bellini se Mimose hodně podobá, jen do Bellini patří broskve a italské šumivé či perlivé víno prosecco. Originální Bellini se také připravuje s čerstvých broskví (v zimě je ale klidně nahraďte kvalitním broskvovým džusem), respektive z broskvového pyré a šťávy vymačkané z broskvové dužiny. Nejlepší je na něj speciální odrůda italských „placatých“ broskví s aromatickou světlou dužinou. Bellini je zkrátka drink skrz naskrz italský. Podle stránek Thatsthespirit.com koktejl vznikl zřejmě ve třicátých či čtyřicátých letech minulého století v italských Benátkách ve vyhlášeném Harry's Baru a za jeho autora je považován jeho zakladatel Giuseppe Cipriani. Právě on mu dal jméno podle slavného italského renesančního malíře Giovanniho Belliniho. Barva koktejlu mu totiž podle webu Fabulousfoods.com připomínala barvu, kterou malíř použil na jednom ze svých obrazů. Bar se drinkem velmi proslavil a díky slavným hostům, kteří jej navštěvovali a mezi něž patřil třeba i spisovatel Ernest Hemingway, se Bellini rozšířil do celého světa. I jemu se podobají další koktejly, třeba Puccini s mandarinkovou šťávou, Rossini s jahodovým pyré a Tintoretto s granátovým jablkem. A jak koktej Bellini uděláte? Dvě broskve (použijte klidně kompotované ovšem v přírodní šťávě) rozmixujte na jemné pyré, rozdělte do dvou vysokých sklenic na šampaňské a dolijte vychlazeným proseccem. Na jeden díl broskvového pyré dejte dva díly prosecca.

Kir Royal

Třetí ze slavných drinků na bázi šumivého vína je hrdým Francouzem, který si zaslouží být namíchán z pravého šampaňského. Oproti předchozím koktejlům je trochu silnější a snáze se vám po něm zamotá hlava. Není v něm totiž džus, ale rovnou tmavý francouzský likér z černého rybízu Crème de cassis, jenž obsahuje 17 % alkoholu. Ten je součástí i příbuzného drinku Kir, jímž se Kir Royal inspiroval. Kir je populární francouzský nápoj, do kterého se ale místo šampaňského používá běžné bílé víno. Podle stránek Thekitchn.com nápoj pochází z Burgundska a je pojmenován po knězi Félixi Kirovi, který byl hrdinou francouzského odboje za druhé světové války a v letech 1945-1968 také starostou burgundského města Dijon. A protože miloval místní produkty, namíchal si místní vyhlášený černorybízový likér Crème de cassis s bílým burgundským vínem Aligoté, a tak vznikl Kir. Kir Royal je pak luxusnější „královskou“ verzí, v níž je místo vína sekt. Samotný Kir Royal připravíte jednoduše. Do vysoké sklenky na sekt nalijte 5 cl Crème de cassis a opatrně dolijte po stěně šampaňské. Na ozdobu můžete vhodit do sklenice nějaké ovoce, nejlépe bobulové nebo koktejlovou třešinku.  

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si