Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

I když se zdálo, že se vaření na plynu s příchodem moderních indukčních varných desek stane minulostí, ukazuje se, že používání plynu při tepelné úpravě jídla má stále své příznivce, a to oprávněně. O vysoké kvalitě plynových sporáků svědčí i skutečnost, že v kuchyních světových šéfkuchařů má tento spotřebič své neohrožené místo.

I když se zdálo, že se vaření na plynu s příchodem moderních indukčních varných desek stane minulostí, ukazuje se, že používání plynu při tepelné úpravě jídla má stále své příznivce, a to oprávněně. O vysoké kvalitě plynových sporáků svědčí i skutečnost, že v kuchyních světových šéfkuchařů má tento spotřebič své neohrožené místo.

Pokud je vaše představa špičkově zařízené kuchyně nutně spojena s lesklou a hladkou elektrickou deskou, seznámení se s funkcemi a vzhledem moderních plynových sporáků váš názor možná změní. Plynové desky totiž v současnosti patří k nejvyspělejším a designově nejpropracovanějším spotřebičům, takže po všech stránkách snadno naplní i ty nejnáročnější požadavky. Moderní plochy plynových vařičů jsou vyráběny z nerezu či skla té nejvyšší kvality. Tyto materiály jsou vysoce estetické, skvěle se hodí do interiérů zařízených v různých stylech a navíc se velmi snadno udržují.

Není to však pouze nadčasový vzhled, co i přes velkou konkurenci udrželo plynové sporáky ve hře. Vaření na plynu je velmi praktické a energeticky úsporné. Jelikož nemusíte čekat, až se plotýnka zahřeje, s vařením můžete začít doslova ihned. Pokud si navíc pořídíte speciální nádobí na plyn, můžete zvýšit rychlost rozpálení až o 20%, a tím ještě více urychlit přípravu pokrmu. Příprava jídla je snadnější také díky okamžité regulaci plamene, tedy změně výkonu plynové plotýnky.

Plynové sporáky prodělaly během let mnohé inovace a vylepšení, takže se moderní modely pyšní množstvím nadstandardních funkcí a vychytávek. Mezi ně například patří tříkorunové hořáky, které zajišťují dobrý rozvod plamene pod hrncem. Novější sporáky mají také velmi pohodlné automatické zapalování – v takovém případě si však raději pořiďte sporák s termoelektrickou pojistkou, která v případě zhasnutí plamene uzavírá přístup plynu. S tím, že se deska v okolí hořáku zahřívá, si neporadily ani ty nejmodernější výrobky, proto je nutné s tímto faktem počítat a dbát určitých bezpečnostních opatření.

A ti, kteří by přeci jen postrádali vzhled sklokeramických desek, si mohou pořídit tzv. plyn na skle, který snoubí přednosti obou typů spotřebičů.

Mezi další vylepšení patří sporáky se speciálními hořáky, jako je například hořák pro wok pánev nebo nadstandardně výkonný turbo-hořák. Velmi propracované je také provedení a řešení mřížek, které se staly dekorativním prvkem celého spotřebiče. K samozřejmostem patří, že si můžete vybrat z desek s různým počtem hořáků v různém seskupení.

 Více podobných článků naleznete na www.hyperbydleni.cz.