Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí pekárna zvládne upéct chleba i mazance a taky zavaří džem. Jak ji vybrat a kolik vás to bude stát?
Zdroj: Freepik, onlyyouqj

Toužíte po ránu po dokonale teplém a křupavém pečivu? Tento sen se vám může splnit, aniž byste museli vycházet z domova. Večer před spaním prostě připravíte těsto do pekárny a druhý den ráno vás vzbudí vůně čerstvě upečeného chleba. A nejen to. Přečtěte si, co všechno vám mohou moderní domácí pekárny usnadnit a jaké benefity vám poskytnou.


Upečete v ní nejen chleba

Domácí si pekárnu si každý pořizuje především proto, aby si mohl kdykoli upéct čerstvý chleba. Nebo aby si mohl upéct takový chleba, na který zrovna dostane chuť. K tomu přispívají různé předem připravené směsi například na cibulový nebo ořechový chléb a také na chléb bezlepkový. Tím však úloha domácí pekárny není zdaleka vyčerpaná. Dobrou zprávou je, že pekárna uhněte a nechá vykynout jakékoliv těsto, třeba na velikonoční jidáše nebo na mazance. Ale poradí si i s těstem na rohlíky, pizzu nebo koblihy. Dražší modely pekáren disponují speciálními programy na přípravu sekané, jogurtů, sýrů, pečených čajů, džemů, nebo dokonce křupavých škvarků. Obecně však platí, že pokud má pekárna hodně programů na pečení chleba, má o to míň možností úpravy ostatních potravin. Takže pokud toužíte po multifunkční pekárně, měli byste zároveň počítat pouze se základní nabídkou druhů chleba.

Vejde se vám na linku?

Jednou z nevýhod domácí pekárny je, že zabírá na pracovní desce docela dost místa. Navíc její hmotnost se pohybuje mezi 4 až 10 kilogramy. Takže pokud ji budete neustále ukládat do skříňky, a pak ji znovu vyndávat, je téměř jisté, že vás to po čase přestane bavit a na pečení chleba rezignujete. Proto je lepší si dopředu rozmyslet, jestli si můžete uspořádat kuchyň tak, aby se vám tam pekárna vešla. Na druhou stranu dobrou zprávou je, že nemusíte kupovat ten největší model, protože není potřeba chléb péct na několik dní dopředu. Můžete si přece kdykoli upéct čerstvý. K dostání jsou malé pekárny s objemem 500 gramů, zatímco ty největší jsou až na 2000 gramů. Nicméně doporučovaná optimální velikost pro čtyřčlennou rodinu je asi 1200 gramů.

Nejoblíbenější je keramika

Součástí každé domácí pekárny je vyjímatelná forma, která se většinou dá mýt v myčce. Nejčastěji bývá vyrobená z teflonu, který má tu výhodu, že se na něj těsto nepřipéká. Bohužel se však její povrch poměrně snadno poškrábe, což mohou způsobit třeba i semínka slunečnic či dýní přidaná do těsta. Navzdory všem ódám, kterými bývají většinou provázeny výrobky z nerezu, se nerezová forma v domácích pekárnách vyskytuje spíše výjimečně. Je sice téměř nezničitelná, ale její hlavní nevýhodou je, že se k ní těsto velmi často připéká. Na pečení v domácí pekárně se podobně, jako je tomu třeba u bábovek, nejlépe hodí forma keramická. Při manipulaci však musíte být opatrní, abyste s ní o něco neťukli. A další nevýhodou je o trochu vyšší cena než u forem z ostatních materiálů. Zajímavostí je, že některé pekárny jsou vybaveny přepážkou, kterou lze formu rozdělit na dvě menší a upéct tak zároveň dva chleby s různými ingrediencemi.

Nejlepší jsou odnímatelné háky

Pekárna bývá vybavená jedním nebo dvěma háky na hnětení těsta. Lepší kvalitu samozřejmě zaručují háky dva, které v některých případech mohou dokonce nahradit hnětení těsta v domácím robotu. Při nákupu je dobré si zjistit, zda jdou hnětače sklopit. Ještě lepší je, když jdou úplně vyjmout. Vyhnete se tak tomu, že po nich budou v chlebu díry. A navíc chléb po upečení snadno vyndáte.

Určitě oceníte odložený start

Na domácí pekárně je zajímavé, že je schopná vám nabídnout kromě pečení i spoustu dalších benefitů. Jejich počet souvisí s funkcemi, kterými je vybavená. Kromě speciálních programů, které umožňují přípravu různých druhů chleba i dalších surovin, je důležitý automatický dávkovač, který najdete ve víku přístroje. Ten se za vás postará o to, kdy a v jakém pořadí se budou jednotlivé ingredience míchat. Stačí ho jen naprogramovat.

Další vychytávkou, kterou sice disponuje většina spotřebičů, ale právě u pekárny ji možná oceníte nejvíc, je možnost odloženého startu. Konkrétně to znamená, že si nastavíte, v kolik hodin má začít příprava a pečení. Ráno pak vejdete do provoněné kuchyně a k snídani si zakousnete čerstvý chléb. Problém však může nastat, pokud spíte blízko kuchyně, protože pekárna je při hnětení hlučná a mohlo by vás to rušit ve spánku. Kromě nastavení různé teploty se pak můžete u pekárny setkat i s automatickou pamětí, rychlým pečením nebo hnětením a vnitřním osvětlením, které vám umožní, abyste mohli celý proces sledovat okénkem ve víku přístroje.

Kolik vás to bude stát?

Domácí pekárna nepatří ke spotřebičům, které by zruinovaly rodinný rozpočet, ale přesto je dobré ji vybírat s rozvahou. Nejlevnější jsou výrobky, jejichž tělo je vyrobené z plastu a disponují základními funkcemi na pečení chleba. Stojí kolem 2000 korun a určitě s nimi budete spokojení. Pokud však od pekárny očekáváte něco navíc, budete si muset připravit alespoň 4000 korun. Zato však získáte do kuchyně docela šikovného pomocníka. Rozhodně si při nákupu kromě velikosti pečicí nádoby a počtu programů všímejte i toho, jestli jdou snadno dokoupit náhradní díly, případně další příslušenství. A počítejte s tím, že na ten „svůj“ recept na chleba přijdete až časem. Každému chutná něco jiného a ani všechny pekárny nefungují úplně stejně, takže to bude chtít určitou kreativitu a trpělivost.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více