Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Navzdory modernímu vybavení chytrými spotřebiči může být práce v kuchyni hodně únavná. Na vině často bývá špatná organizace prostoru. Přečtěte si, jak na to, abyste při vaření nenaběhali víc, než je to nutné a mohli jste si tuto činnost naplno vychutnat bez zbytečných překážek.

K čemu je dobrý kuchyňský trojúhelník?

Určitě jste už slyšeli o kuchyňském trojúhelníku. Jedná se vlastně o ideální vzdálenosti mezi třemi vrcholy pomyslného trojúhelníku, které tvoří lednice–dřez–sporák. Pokud jsou správně rozmístěny, nemusíte při každém vaření uběhnout maratón. Celkem by neměl mít obvod kuchyňského trojúhelníku více než osm metrů. Minimální vzdálenost mezi jednotlivými vrcholy by měla být 1,2 metru a maximální 2,7 metru.Pracovní trojúhelník není trend ani módní výstřelek, ale ergonomická poučka, která je nadčasová. Aspoň tedy dokud se v kuchyni bude vařit na varné desce, budou tady tekoucí voda a dřez a budou se zde ukládat potraviny. Až za nás bude připravovat pokrm robot či jiná technologie, tak pravděpodobně dojde ke změně,“ potvrzuje designérka Iva Bastlová.

Jak to vypadá v praxi?

Kuchyně se podle uspořádání kuchyňské linky dělí zhruba na tři typy. Označují se písmeny I, L a U. Velmi častá je kuchyň do I, kdy je kuchyňská linka včetně spotřebičů pouze podél jedné stěny. S kuchyňským trojúhelníkem to v tomto případě není nejjednodušší, ale i tady se dají určitá pravidla dodržet. Hodně pomůže, když můžete naproti kuchyňské lince umístit alespoň chladničku. Pokud ale ani to není možné, měli byste postupně umístit lednici, od ní v určitě vzdálenosti dřez, a až pak varnou desku. Je to nejen proto, že není dobré mít zdroj tepla umístěný vedle lednice. Je totiž praktické vyndat zeleninu, ovoce či maso z lednice a očistit je ve dřezu, který je hned po ruce. Naopak když potřebujete scedit uvařené brambory nebo těstoviny, tak blízkost dřezu určitě také oceníte. Praktičtější uspořádání je samozřejmě u kuchyní do písmene L, kdy je kuchyňská linka se spotřebiči podíl dvou stěn, nebo písmene U, kdy jste obklopeni kuchyňskou linkou ze tří stran.

Nejvíce místa si nechte vedle dřezu

Základním pravidlem pro umístění zařizovacích prvků v kuchyni je posloupnost činností, čili chladnička–dřez–varná deska. Dále platí, že po obou stranách dřezu a varné desky by měla být pracovní plocha, abyste tam mohli kdykoli odsunout hrnec s polévkounebo položit očištěnou zeleninu. Největší pracovní plocha (v závislosti na prostorových možnostech) by však měla být mezi dřezem a varnou deskou.

Lednici dejte ke dveřím, koš co nejblíž ke dřezu

Nevíte kam s chladničkou? Ta by měla být hned na kraji kuchyňské linky a velmi praktické je, když ji umístíte co nejblíž ke dveřím. Ptáte se proč? Protože když domů přinesete nákup, tak většinu věcí hned narovnáte do lednice, kterou je tím pádem dobré mít hned po ruce. Důležitým vybavením kuchyně je ale také odpadkový koš. Jeho místo je jednoznačně blízko dřezu, protože do něj potřebujete každou chvíli vyhodit nějaké odřezky či slupky. Výhodné také je, aby byl koš zároveň také blízko myčky nádobí, abyste do něj z nádobí před tím, než ho dáte do myčky, mohli vyhodit zbytky.  

Důležitý je dostatek úložného prostoru

Ve většině domácností je nedílnou součástí kuchyně také potravinová skříň. Ta by měla být dostatečně velká a snadno přístupná. Další úložné prostory se skrývají především v horních skříňkách kuchyňské linky. V posledních letech jsou však také velmi oblíbené otevřené police, díky nimž působí kuchyň vzdušnějším dojmem, a navíc máte všechno, co potřebujete, neustále k dispozici. Podobné je to také s kuchyňským náčiním. To, které používáte často, je výhodné ukládat do nástěnných systémů a držáků. Zkrátka, je dobré kuchyň uspořádat tak, abyste se v ní co nejméně naběhali, pokud možno nic dlouho nehledali, a aby se vám v ní dobře vařilo.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více