Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyplatí se investice do vakuovačky potravin, která by měla šetřit vaše peníze? Tohle jsme zjistili!
Zdroj: oficiální materiály výrobce Gorenje

Pořád ještě váháte s nákupem vakuovačky, protože si nejste jistí, že vám to vyplatí? Možná vás zbaví pochybností tento článek. V něm se dozvíte, že díky vakuovačce vydrží potraviny až dvakrát déle čerstvé, usnadní vám přípravu potravin ke zmrazení, a navíc objevíte nové metody, jak rychle marinovat maso i zeleninu nebo jak vařit metodou sous-vide.

Jídlo vydrží déle a zamezíte plýtvání

Vakuovačka potravin je kuchyňský přístroj, který funguje na jednoduchém principu. Slouží sice k zatavování potravin do fólie, ale od svařovačky fólií se zásadně liší. Na rozdíl od ní totiž zároveň ze sáčku odsaje veškerý vzduch, takže potraviny díky tomu vydrží déle čerstvé. „Využití vakuovačky je ohromné. Používám ji na uchovávání potravin, nejčastěji vakuuji zbytky sýrů, šunky, uzené maso, ale i kávu,“ upřesňuje nutriční terapeutka Lada Nosková. Nic se vám tedy zbytečně nezkazí a nemusíte vyhazovat jídlo, takže ušetříte peníze a omezíte množství produkovaného odpadu. Kromě sýrů, uzenin a kávy můžete vakuovat i zeleninu, ovoce, maso nebo již hotová jídla. Vakuované potraviny jsou navíc ideálně připravené ke zmrazení. Zanedbatelný není ani fakt, že balíček s odsátým vzduchem zabere v chladničce nebo mrazničce málo místa.

Snadné marinování a vaření metodou sous-vide

Vakuum udrží potraviny nejen déle čerstvé, ale poskytuje další možnosti, jak připravit různé pokrmy. Už nemusíte čekat celou noc, než bude maso pořádně rozleželé v marinádě. Vakuování tento proces urychlí. Koření a další ingredience se ve vakuu vstřebávají výrazně rychleji a potraviny lze tím pádem zpracovávat mnohem dříve. Marinovat samozřejmě můžete nejen maso a ryby, ale také zeleninu. Další výhodou je, že díky zataveným sáčkům budete mít jistotu, že naložené maso v lednici nevyteče. Pokud rádi experimentujete, můžete díky vakuovačce vyzkoušet i velmi populární přípravu jídel metodou sous-vide. Jedná se o speciální postup, při němž se potraviny nejdříve vloží do vzduchotěsného obalu za pomoci vakuovačky, která vysaje veškerý vzduch. Poté je můžete začít rovnou připravovat v parní troubě. Výsledkem jsou pak velmi chutné a šťavnaté pokrmy, které si zachovají většinu živin.

Kdy stačí manuální a kdy raději zvolit automatickou?

Odhadli jste to správně. Vakuovačka se prodává ve dvou variantách a různých velikostech. Pokud víte, že vakuovačku budete používat jen občas na pár kousků jídla, nejspíš vystačíte s ručním modelem menších rozměrů. Ale jestli každoročně sklízíte spoustu zeleniny a ovoce nebo dokonce chováte drůbež či domácí zvířata, pak se vyplatí si pořídit pořádnou vakuovačku, která bude nejen velká, ale především automatická. Ušetříte tak spoustu času a námahy.

Na velké kusy malý přístroj nestačí

Velikost vakuovačky je ovšem důležitá i z jiných důvodů, proto je dobré předem zvážit, co vlastně budete vakuovat. Budete-li ji používat k balení potravin větších rozměrů, je potřeba si pořídit takový model, který má vakuovací komoru o něco větší, asi o čtyři pět centimetrů. Nicméně při výběru vakuovačky hraje roli i druh potravin, které bude vakuovat. Pro vakuování křehkých potravin je lepší používat vakuovačku automatickou, u níž si můžete vybrat vhodný program pro dané potraviny a nehrozí tak jejich rozdrcení nebo rozmačkání.

Dejte pozor na hluk

Dalším parametrem, který se vyplatí při nákupu vakuovačky sledovat, je její hlučnost. Ta by měla dosahovat maximálně 65 decibelů. Některé modely mají hlučnost až 80 decibelů, a to už je takový rachot, že vám určitě polezou na nervy.

Podtlak by měl být tak akorát

U vakuovaček je dobré také sledovat, jaký mají podtlak. Díky němu dochází k vysátí vzduchu z vakuovacího sáčku. Je sice pravdou, že čím vyšší podtlak, tím dokonaleji je potravina zavakuovaná, ale i tady platí, že všeho moc škodí. Příliš velký podtlak může způsobit rozdrcení křehkých potravin. Optimální podtlak by tedy měl být asi 0,8 baru. Sázkou na jistotu je vakuovačka doplněná měkkým odsáváním. Tato funkce zabrání poškozením měkkých nebo křehkých potravin.

Svařujte dvojitě

Dvojitý svár je docela šikovná funkce, která zajišťuje, aby vám tekutý obsah z balíčku nevytekl do chladničky nebo mrazničky a jídlo se nezkazilo. Zatímco jednoduchý svár se může z různých důvodů porušit, dvojitý, silný svár znamená dokonalé balení.

Díky pojistce se přístroj nepřehřeje

O bezpečný provoz vaší domácnosti i o vaše zdraví se postará vakuovačka vybavená pojistkou proti přehřátí. Ta zajistí, aby se přístroj nepřehřál a tím nedošlo k jeho poškození. A když už přesto k přehřátí dojde, tak aby se automaticky vypnul.

Na displeji zvolíte vhodný program

Vakuovačky vyšší třídy bývají vybavené displejem. To je docela praktické, protože díky tomu, máte přehled o tom, který program zrovna běží nebo v jaké fázi zrovna je proces odsávání a vakuování. Displej ale hlavně znamená komfortnější ovládání přístroje. Navolíte na něm program, který zrovna potřebujete, jako například vakuování sypkých nebo křehkých potravin, marinování, metodu sous-vide apod.

S mytím pomůže myčka

Výrobci vakuovaček myslí také na vaše pohodlí po skončení vakuování. A proto jsou na trhu některé typy vakuovaček, u kterých se už nemusíte trápit s mytím jejich součástí. Tuto nepopulární činnost můžete bez obav svěřit myčce na nádobí, zatímco vy si mezitím můžete vypít třeba výbornou kávu z domácího kávovaru.

Co se vám může ještě hodit

Vakuovačky potravin jsou buď rovnou dodávány s různým příslušenstvím, nebo si ho můžete jednotlivě dokoupit. Mezi to nejzákladnější, které určitě využijete, patří:

  • Výhodou je, že většinou u vakuovačky najdete náhradní fólii. Nemusíte tedy hned shánět další balení a můžete si přesně zjistit, který typ fólie se do vaší vakuovačky hodí.
  • Nůž sloužící k řezání vakuovacích fólií, který vám usnadní přípravu různě velkých balení.
  • Praktickou vychytávkou je integrovaná váha, na které snadno zjistíte hmotnost vakuované potraviny a můžete ji hned poznamenat na sáček.

Spolehlivou vakuovačku pořídíte zhruba za pět tisíc

Vakuovačky potravin koupíte jak za tisícovku, tak za 20 000 korun. Ale jak už jsme se zmiňovali na začátku, je potřeba rozlišovat mezi svářečkou fólií a vakuovačkou potravin. To může být nejčastější omyl, kterého se při nákupu dopustíte. Prodejci totiž někdy tyto dva přístroje neoznačují správě. Je tedy lepší místo ceny sledovat, jaký má vakuovačka podtlak. A také, jestli je vybavená funkcemi, které využijete. Je pravdou, že za 3000 korun můžete pořídit docela vyhovující přístroje na domácí použití. Zvažte však, jestli se už přece jen není lepší si připlatit a koupit si vakuovačku, která sice stojí kolem 5000 korun, ale která zároveň znamená vyšší komfort obsluhy v podobě automatických funkcí. Zároveň bývá vybavená alespoň startovacím balíčkem potřebných fólií. Modely, které stojí nad 10 000 korun, přinášejí většinou spoustu šikovných vychytávek, jako je třeba odložený start nebo světelná signalizace, ale ty se vyplatí spíše pro větší domácnosti nebo gastronomické provozy. Kromě samostatných vakuovaček existují různé přístroje, jako jsou trouby nebo mixéry, které jsou vybaveny vakuovací funkcí a k vakuování pomocí nich lze použít kromě fólií i speciální dózy.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více