Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak používat lahůdkové droždí Tebi. Rozhodně s ním nešetříme
Zdroj: Eva Skoumalová

Lahůdkové droždí Tebi představuje jeden z nejbohatších zdrojů vitamínů řady B. Na rozdíl od vitamínů v tabletkách si na něm pochutnáme. Použití Tebi je jednoduché. Zacházíme s ním podobně jako s kořením, snad jen s tím rozdílem, že nešetříme.

Tebi jsou sušené neaktivní kvasnice. Můžeme je znát pod názvem lahůdkové nebo francouzské droždí. Prodávají se ve formě zlatohnědých vloček, příjemné chuti a vůně. Koupit je můžeme v prodejnách zdravé výživy i v některých supermarketech. 

Výživná hodnota Tebi

Lahůdkové droždí Tebi představuje jeden z nejbohatších zdrojů vitamínů řady B, obsahuje důležité minerální látky a bílkoviny. Jeho pravidelné používání zvýší naši celkovou vitalitu a zlepší kvalitu naší pokožky, vlasů a nehtů. Na rozdíl od vitamínů v tabletkách si na Tebi pochutnáme. Můžeme ho konzumovat přímo (bez tepelné úpravy) nebo ho přidávat do jídel, která tepelně upravujeme.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Lahůdkové droždí

Lahůdkové droždí jsou sušené vločky droždí, jehož složkou je sladový výtažek. Nepoužívá se ke kynutí těsta, nýbrž jím ochucujeme polévky, omáčky, pomazánky, tepelně zpracovanou nebo i syrovou zeleninu. Sušené vločky jsou známé pod názvem Tebi, a znaly ho už naše babičky. Obsahuje velmi kvalitní bílkovinu, vitamíny skupiny B, a také řadu stopových prvků, např. chrom. Je to velmi užitečná přísada pro zdravé vaření.

Tebi vedle solničky

Použití Tebi je jednoduché. Zacházíme s ním podobně jako s kořením, snad jen s tím rozdílem, že nešetříme. Nepřidáváme ho do vařených jídel po špetkách, ale spíš po lžících. V mnoha rodinách si nádobka s Tebim získala místo na stole vedle solničky. Malým množstvím Tebi si dochutíme jídlo na talíři - přidáme trochu do polévky, posypeme si namazaný chléb s máslem nebo topinku potřenou olejem. Když poprvé ochutnáme, už budeme příště vědět, kolik přidat.

Jednoduchá kombinace - Tebi s olivovým olejem

Můžeme vyzkoušet jednoduchou kombinaci - na talíř si dáme trochu olivového oleje, přidáme malou lžičku Tebi a trochu vody. Míchání není nutné. Ukrojíme krajíček chleba a do připravené směsi ho jednoduše namáčíme. Kdo chce, mírně si směs přisolí, přidá utřený česnek nebo trochu koření (např. provensálského). Chutná to velmi dobře. 

Dochucování jídel

Tebi nepoužíváme ke kynutí těst a pokud ho do těsta přidáme, tak pouze proto, aby vylepšilo jeho chuť - žádné kynutí totiž nenastane. Tebi slouží k dochucování nejrůznějších slaných pokrmů. Lžičku nebo lžíci přidáme, když vaříme polévku. Hodí se do jednoduché nudlové se zeleninou, do luštěninových a mnoha jiných. Tebim dochutíme pomazánky, guláše, luštěninové a obilninové pokrmy, omáčky nebo karbanátky. Výborně se hodí do pohankové nebo hrachové kaše.

Oblíbené tebiové pomazánky

Tebi je vhodné na přípravu pomazánek. Můžeme vyzkoušet tu nejjednodušší. Do misky dáme 6 lžic Tebi, přidáme 2 lžíce olivového oleje, 5 - 6 lžic vody a trošku soli. Dobře promícháme, jde to snadno lžící nebo vidličkou. Rychlá pomazánka je hotová. Potíráme jí čerstvé topinky. Další chutnou pomazánku připravíme z kostky přírodního nebo uzeného tofu a 5 lžic Tebi. Přidáme tři lžíce oleje (olivového nebo řepkového), 5 lžic vody a sůl podle chuti. Vše umixujeme a mažeme na pečivo. Je to snadné, výživné a dobré.

Kromě toho, že je lahůdkové droždí Tebi skvělé k dochucování, výrazně zvyšuje výživnou hodnotu našich pokrmů. Cena 10 dkg je přibližně 45 Kč, finančně se vyplatí koupit si rovnou větší balení. 1 kg nám vystačí třeba na půl roku, ale záleží na naší spotřebě. Tebi je trvanlivé a snadno se uchovává. Rozhodně stojí za povšimnutí a zařazení do jídelníčku.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky